Esitätkö Jumalalle kaunisteltua näytelmää?


Oletko joskus paastonnut tai aikonut paastota? Onko paasto lähinnä hengellistä show’ta, vai mikä on sen merkitys? Mihin Jumala kutsuu kristittyjä paastoamisen kautta?

Teksti Martti Haverinen | Kuva Sini Rudvin

Raamatun mukaan esimerkiksi Jeesus paastosi. Hän paastosi autiomaassa neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä. Paasto on siis hyvä ja tärkeä asia. Mutta vaikka paasto on lähtökohtaisesti hyvä asia, meillä syntisillä ihmisillä on taipumus liittää siihen vääriä asioita ja motiiveja.

Yksi vääristä motiiveista on se, mistä profeetta Jesaja kirjoittaa Vanhassa testamentissa. Jesajan kirjan luvussa 58 kuvataan paastoavia ihmisiä, jotka ovat etsivinään Jumalaa. He toivovat Jumalan huomaavan, kuinka he kurittavat itseään, mutta heidän paastoamisensa on todellisuudessa paastoamisen irvikuva ja yhtä tyhjän kanssa.

Paaston tarkoitus ei ole olla hengellistä näytelmää ja oman kärsimisen suurieleistä julkista esittelyä.

Jumala ei nimittäin kiinnitä huomiota siihen, miten kurjalta ja säälittävältä ihminen yrittää näyttää, vaan siihen, mitä hän käytännössä tekee. Paaston tarkoitus ei ole olla hengellistä näytelmää ja oman kärsimisen suurieleistä julkista esittelyä. Oikeaan paastoon kuuluu – niin kuin kaikkeen kristityn elämään – Jumalan tahdon tekeminen. Mitä Jumala siis tahtoo? Miten sen voisi tietää?

Me voimme tietää sen, mitä Jumala tahtoo, koska hän on antanut kymmenen käskyä (2. Moos. 20:1-17). Nuo käskyt on kiteytetty rakkauden kaksoiskäskyksi: ”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi ja koko sielustasi, koko voimallasi ja koko ymmärrykselläsi, ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi” (Luuk. 10:27).

Leipää nälkäiselle, koti kodittomalle

Vaikka Jesajan kirjan luvussa 58 kuvatut paastoajat yrittävät ulospäin näyttää pyhiltä, Jumala katsoo näiden ihmisten sydämiin ja näkee, että he ajavat itsekkäästi omia etujaan ja käyttävät muita hyväkseen. He saavat toiminnallaan aikaan vain riitaa, katkeruutta ja väkivaltaa. Siksi Jumala kysyy osuvasti: “Tuollaistako paastoa minä teiltä odotan, tuollaista itsenne kurittamisen päivää?” (Jes. 58:5).

Sen sijaan Jumala sanoo, mitä hän haluaa: “Toisenlaista paastoa minä odotan: että vapautat syyttömät kahleista, irrotat ikeen hihnat ja vapautat sorretut, että murskaat kaikki ikeet, murrat leipää nälkäiselle, avaat kotisi kodittomalle, vaatetat alastoman, kun hänet näet, etkä karttele apua tarvitsevaa veljeäsi.” (Jes. 58:6-7) Oikeanlainen paasto ei ole irrallaan siitä, miten sinä ja minä kohtelemme lähimmäisiämme.

Miten kohtelet erityisesti häntä, jota murjotaan lähipiirissäsi jatkuvasti henkisesti tai fyysisesti?

Kenen silmissä sinä haluat ylipäätään näyttää hyvältä? Kenen sääntöjä haluat ennen kaikkea noudattaa ja ketä miellyttää, Jumalaa vai muita ihmisiä? Miten kohtelet erityisesti häntä, jota murjotaan lähipiirissäsi jatkuvasti henkisesti tai fyysisesti? Oletko samassa rintamassa kiusaajien kanssa, vai uskallatko puhua hänestä hyvää? Käännätkö katseesi vaivihkaa muualle, vai suostutko näkemään vaivaa hänen auttamisekseen?

Tai himoitsetko jatkuvasti merkkivaatteita ja teknologian viimeisimpiä ihmeitä ollaksesi suosittu, etkä halveksittu? Mitä sinulle merkitsee se, että Luojasi ei katso vaatteittesi logoa tai kännykkäsi versiota, vaan sitä miten sinä autat kärsivää ja miten sinä jaat omastasi tarvitseville?

Herra, armahda!

Jos olet rehellinen itsellesi, todennäköisesti huomaat itsekin olevasi sydämeltäsi niin kuin Jesajan kirjan luvussa 58 kuvatut paastoajat, jotka etsivät kunniaa ja hyväksyntää itselleen samalla kun ovat armottomia kärsiviä lähimmäisiä kohtaan. Mutta jos nyt päätät omassa voimassasi muuttaa radikaalisti tapasi, huomaat pian, että voimasi tehdä hyvää loppuvat jo lähtösuoralla. Ratkaisu ei löydy sinusta itsestäsi, vaan siitä, mitä Jumala on tehnyt puolestasi.

Et voi ansaita itsellesi pelastusta tekemällä hyvää tai paastoamalla. Pelastut ainoastaan yksin uskosta, yksin armosta, Kristuksen tähden. Siksi myös paaston ydin on Jumalan puoleen kääntymisessä: “Herra, armahda! Herra, auta!”

“Ja Herra vastaa, kun kutsut häntä, kun huudat
apua, hän sanoo: ”Tässä minä olen.”” (Jes. 58:9)

Jesajan kirjan kohta jatkuu näin: “Ja Herra vastaa, kun kutsut häntä, kun huudat apua, hän sanoo: ”Tässä minä olen”” (Jes. 58:9). Sen sijaan Jumala ei vastannut ainoalle Pojalleen, kun hän huusi ristillä: ”Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?” (Matt. 27:46). Jeesus kuoli ristillä ja sovitti myös kaikki sinun syntisi, ja siksi saat tässä ja nyt uskoa kaikki sinun syntisi anteeksi.

Paasto on merkki nöyrtymisestä Kaikkivaltiaan Jumalan edessä, katumuksesta ja omasta syntisyydestä johtuvasta murheesta. Ne ovat sellaisia asioita, joita on mahdotonta näytellä Jumalan edessä. Jumala näkee sydämemme niin kuin se on, mutta Kristuksen veren tähden hän antaa anteeksi sille, joka kääntyy hänen puoleensa.

Muutos parempaan päin

Pääsiäisenä juhlitaan sitä, että syntiemme rangaistuksen kärsinyt Kristus voitti kuoleman. Kristityillä on tapana valmistautua tuohon kirkkovuoden suurimpaan juhlaan paastoamalla tuhkakeskiviikosta alkaen. Paastoaminen on kristitylle mahdollisuus, mutta ei velvoite.

Kristillisessä paastossa kysymys ei ole ensisijaisesti siitä, mitä omasta elämästä jätetään pois, vaan millä se täytetään. On tärkeää käyttää aikaa Jumalan kanssa esimerkiksi rukoilemalla ja Raamattua lukemalla.

Voisiko tämä paastonaika olla sinulle muutoksen aikaa? Voisiko tämä paastonaika olla sinulle sellaista aikaa, että keskityt esimerkiksi Jumalan antamaa maallista ravintoa enemmän Jumalan antamaan hengelliseen ravintoon?

Oletko lyönyt laimin säännöllisen osallistumisen jumalanpalvelukseen ja ehtoolliselle? Jos käyt messussa vain harvoin, tämä paastonaika voisi olla sinulle hyvää aikaa alkaa pyhittää lepopäivä säännöllisesti. Ei siksi, että voisit näytellä olevasi jotenkin hyvä ihminen, vaan jotta Jumala saisi säännöllisesti ravita sinut. Jumalan sanassa on voima kasvattaa sinua. Vain Jumalalla on voima saada elämässämme aikaan todellista, hyvää muutosta.

Vai onko sinulla peräti jokin sellainen asia, joka tällä hetkellä hallitsee epäjumalana sinua? Onko elämässäsi nyt esimerkiksi jokin aine, ajanviete, huvitus tai tavoite sellainen, että se vie sinulta voimat ja tuhoaa sinua ja ihmissuhteitasi? Tarkkailetko esimerkiksi pakonomaisesti omaa painoasi niin, että ajatuksesi pyörivät lähinnä kalorimäärissä? Tuo nämä kaikki asiasi Jeesukselle. Ainoastaan hän voi sinua auttaa.

Matt. 6:16-18: Miten sinä yrität näytellä olevasi parempi ihminen muiden silmissä? Mitä asioita sinä koitat eniten peitellä pinnan alle?

Jes. 58: Missä asioissa Jumala kutsuu sinua tekemään parannuksen? Minkä syiden takia et ehkä tule tarttuneeksi toimeen kärsivän lähimmäisen auttamiseksi? Mitä sinulle merkitsee se, että saat Kristuksen veren tähden Jumalan armahdettuna lapsena palvella iloiten häntä ja lähimmäisiäsi elämäsi ajan?

Rakas taivaallinen Isä. Kiitos siitä, että lähetit ainoan Poikasi maailmaan pelastamaan meidät. Kiitos siitä, että saamme Kristuksen tähden uskoa kaikki syntimme anteeksi. Auta, Herra, meitä oppimaan antamaan aikaa sanasi lukemiseen ja kuuntelemiseen, yhdessäoloon muiden kristittyjen kanssa, ehtoollisella käymiseen ja rukoilemiseen. Anna meille rohkeutta ja viisautta toimia kärsivien lähimmäistemme auttamiseksi. Jeesuksen nimessä, aamen.