Joosefin tarina – Toimiiko Jumala vaikeuksissamme?

Helmi: Joosefin tarina - Toimiiko Jumala vaikeuksissamme?

Joosef on yksi Raamatun suurista pienistä ihmisistä. Kahdentoista ­veljeksen joukosta toiseksi nuorin nousee Egyptin maailmanvallan kakkosmieheksi ja oman perheensä pelastajaksi. Jumalan johdatuksessa vaikeitten kärsimysten kautta Joosefista tuli myös esi­kuva Jeesuksesta. Mutta ei mennä asioitten edelle vaan aloitetaan alusta.

 

Nuoren miehen unet

Jumala oli antanut Joosefille lahjan nähdä ennusunia. Seitsemäntoista­vuotiaana hän näki unia, joita ei ehkä olisi kannattanut kertoa veljille. Unissa kaikki veljet ja isä ja äiti kumarsivat Joosefia ja osoittivat hänelle kunnioi­tus­ta. Ei ihme, että vanhemmat veljet kiristelivät hampaitaan ja halusivat vaien­taa ylpeän pikkuveljen, joka vieläpä oli isän erityissuosiossa. Unien tähden Joosef joutui suuriin vaikeuksiin, mutta juuri vaikeuksien kautta Jumala toteutti omaa ihmeellistä suunnitelmaansa, joka koitui pelastukseksi Joosefille ja koko hänen perheelleen ja lopulta kaikille Abrahamin ­jälkeläisille.

Kaivon kautta Egyptiin

Veljet päättivät ensin heittää Joosefin kuivaan kaivoon ja jättää hänet sinne kuolemaan. Mitkä mahtoivat olla nuoren pojan tunnelmat kaivon pohjalla? Inhimillisesti ajatellen hänellä ei ollut enää toivoa, mutta Jumalan suunnitelmat etenivät Jumalan tarkoittamalla tavalla. Paikalle sattui kauppiaskaravaani, ja veljet päättivätkin nyt hyötyä Joosefista. He nostivat hänet kaivosta ja myivät hänet kauppiaille. Nämä taas myivät Joosefin edelleen Egyptin faraon hoviherralle Potifarille. Jumala johdatti valitsemansa Joo­sefin elämää.

Taloudenhoitaja vaikeuksissa

Elämä hoviherran orjana ei ensi kuulemalta vaikuta houkuttelevalta, mutta Joosef menestyi tehtävässään ja kohosi korkeaan arvoon. Jumala siunasi häntä, niin että hänellä oli onni mukana kaikissa toimissaan, ja siksi Potifar uskoi hänen haltuunsa koko taloutensa. Joosef sai kokea todeksi sen, että Jumala ei hylkää omiaan vaan on luvannut olla heidän kanssaan joka päivä ja erityisesti silloin, kun elämässä on vaikeuksia.

Taloudenhoitajan tehtävässään Joosef oli uskollinen isännälleen ja Jumalalle, eikä suostunut Potifarin vaimon houkutuksiin maata hänen kanssaan. Kovin väärältä tuntuu se, että uskollisuutensa tähden Joosef joutui taas kärsimään. Nimittäin katala vaimo valehteli Joosefin yrittäneen maata hänet ja toimitti näin Joosefin vankilaan.

Joskus tuntuu siltä, että oikeudenmukaisuutta ja uskollisuutta ei palkita, vaan niiden tähden saa ennemmin kokea vaikeuksia. Kyse on siitä, että Jumala johdattaa merkillisiä teitä. Ehkä Joosefin oli vankilassa ollessaan vaikea ymmärtää, miksi Jumala oli sallinut näin tapahtua, mutta myöhemmin hän sai huomata, että Jumalalla oli suuria suunnitelmia hänen varalleen.

Vankilasta pomoksi

Vankilassa Joosef sai taas kokea Jumalan huolenpitoa. Herra oli hänen ­kanssaan vankilassakin ja antoi hänen päästä luottotehtäviin.

Vankilassa Joosef sai myös käyttää Jumalan hänelle antamaa erityistä lahjaa, nimittäin unien selittämistä. Hän selitti kahden hänen kanssaan vankilaan joutuneen faraon hoviherran unet, ja molemmat selitykset toteutuivat tarkasti: kolmen päivän kuluttua toinen miehistä vapautettiin ja korotettiin takaisin korkeaan asemaan, toinen hirtettiin. Niinpä muutaman vuoden kuluttua, kun farao puolestaan näki häkellyttäviä unia, hänelle kerrottiin taitavasta unienselittäjästä, joka oli vankilassa. Joosef haettiin faraon eteen ja hän sai selittää hallitsijan unet, jotka ennustivat tulevia seitsemää yltäkylläistä ja sen jälkeen seitsemää nälkävuotta. Farao ihastui Joosefin viisauteen ja asetti hänet koko Egyptin käskynhaltijaksi huolehtimaan siitä, että seitsemän hyvän vuoden aikana varaudutaan seitsemään huonoon vuoteen.

Tullessaan faraon palvelukseen Joosef oli 30-vuotias. Oli siis kulunut noin 13 vuotta siitä, kun veljet heittivät hänet kaivoon ja myivät sitten orjaksi. Jumalan suunnitelmat olivat edenneet omaa, ihmisten mielestä joskus liian hidasta tahtiaan. Mutta huipennus oli kuitenkin vielä edessä. Jumala ei pitänyt huolta Joosefista vain tämän itsensä takia, vaan Jumalan suunnitelmat koskivat monia muitakin.

Käskynhaltijasta perheensä pelastajaksi

Seitsemän hyvän vuoden jälkeinen vaikea aika ei koskenut ainoastaan Egyptiä vaan myös muita lähialueita. Siksi Joosefin isä ja veljetkin joutuivat nälän vaivaamiksi ja tulivat hakemaan apua Egyptistä, jossa olivat kuulleet olevan viljaa varastossa. Egyptissä heidät ohjattiin korkean käskynhaltijan puheille, jota he eivät ensin tunteneet veljekseen. Lopulta Joosef kuitenkin paljasti henkilöllisyytensä, ja veljesten tapaaminen parinkymmenen vuoden jälkeen oli koskettava.

Nyt paljastui myös se, miksi Jumala oli johdattanut Joosefia niin kuin oli johdattanut, orjuuden ja vankeuden kautta Egyptin käskynhaltijaksi. Näin Jumala halusi pelastaa valitsemansa Abrahamin suvun (Joosef ja hänen veljensä olivat Abrahamin pojanpojanpoikia), jolle hän oli antanut suuret lupaukset (katso 1. Moos. 12:  1 – 3). Nyt Joosefin isä Jaakob perheineen saattoi asettua Egyptiin ja selvitä nälänhädästä.

Esikuva Jeesuksesta

Perheensä pelastajana Joosef on samalla esikuva Jeesuksesta. On hyvä lukea tarkasti, mitä Joosef sanoi veljilleen paljastaessaan henkilöllisyytensä:

”Mutta älkää olko murheissanne älkääkä syyttäkö itseänne siitä, että olette myyneet minut tänne, sillä Jumala lähetti minut teidän edellänne pelastamaan ihmishenkiä – –. Mutta Jumala lähetti minut teidän edellänne, jotta te jäisitte eloon ja teidän sukunne säilyisi maan päällä ja monet pelastuisivat. Te ette siis lähettäneet minua tänne, vaan Jumala, ja hän asetti minut faraon neuvonantajaksi, koko hänen valtakuntansa herraksi ja Egyptin maan valtiaaksi.” (1. Moos. 45:  5, 7 – 8.)

Samalla tavalla Jeesus sanoo meille, kun menemme hänen luokseen pyytämään apua syntiongelmaamme. Me naulitsimme hänet, veljemme, ristille, mutta juuri siinä toteutui Jumalan suunnitelma. Jeesus on mennyt meidän edellämme, jotta me jäisimme eloon ja saisimme iankaikkisen elämän. Jeesuksen kuolema ja ylösnousemus olivat Jumalan suunnitelma pelastaa meidät, ja nyt Jeesus hallitsee Jumalan valtakunnan kuninkaana ja odottaa meitä luokseen.

________________________________

Raamatunkohtia:

1. Moos. 30:  22–24 (syntymä)
1. Moos. 37 (unet ja myyminen orjaksi)
1. Moos. 39 –48 (orjasta perheensä pelastajaksi)
Ps. 105: 16–22; Ap. t. 7:  9 –14 (Joosefin tarina pähkinänkuoressa)

Kysymyksiä:

1. Miksi Jumala kuljettaa meitä joskus vaikeuksiin?
2. Missä Jumala lupaa, ettei hylkää meitä?
3. Jeesuksen tie kulki kärsimysten ja kuoleman kautta voittoon ja elämään, ja meitä kutsutaan hänen seuraajikseen. Mitä se tarkoittaa?
4. Miksei Joosef ollut katkera veljilleen, jotka olivat myyneet hänet orjaksi?

Rukous:

Rakas Taivaallinen Isä. Kiitos siitä, että olet luvannut olla kanssani joka päivä niin ilossa kuin surussa. Auta minua muistamaan lupauksesi silloin, kun joudun vaikeuksiin tai ahdistukseen. Anna sydämeeni luotta­mus siihen, että sinä pidät huolen ja viet ahdistusten kautta elämään, lopulta ikuiseen elämään.

Teksti: Ville Auvinen

Kuva: Sxc.hu/JasonWard

Artikkeli on arkistojen helmi Nuotasta 1/2009.

Joosefin luut - miksi niillä oli merkitystä hänelle?