Raamis: Puolueeton?


Kamelinkarvaan pukeutunut mies, joka asuu erämaassa ja syö heinäsirkkoja ja villimehiläisten hunajaa! Mitä asiaa parannussaarnaaja Johannes Kastajalla on meille? Pidelkää hatuistanne!

Teksti Markus Malmivaara | Kuva Unsplash

 

Moni haluaa olla puolueeton. En tarkoita Natoa tai Varsovan liittoa, vaan sellaista puolueetonta vyöhykettä, jossa voisi olla hengellisesti neutraali, tunnustamatta mitään väriä.

Tosiasiassa tällaista vapaata vyöhykettä ei ole olemassakaan. On vain valo ja pimeys – Jumalan valtakunta ja Hänen Vastustajansa valtakunta.

Jokainen meistä syntyy pimeyden valtakuntaan – syntiinlankeemuksen tähden. Synti erottaa meidät Jumalasta ja on kuljettamassa meitä kohti ikuista kadotusta.

Jumala kuitenkin rakasti maailmaan niin paljon, että järjesti jokaiselle mahdollisuuden pelastua, siirtyä pimeydestä valoon. Tämä mahdollisuus on Hänen Poikansa Jeesus Kristus. Paavali kirjoittaa toisessa kirjeessään korinttilaisille: ”Jumala itse teki Kristuksessa sovinnon maailman kanssa eikä lukenut ihmisille viaksi heidän rikkomuksiaan… Kristukseen, joka oli puhdas synnistä, Jumala siirsi kaikki meidän syntimme, jotta me Hänessä saisimme Jumalan vanhurskauden.” (2.Kor.5:19, 21). Vanhurskaus tarkoittaa Jumalalle kelpaamista ja nyt Paavali siis sanoo, että meistä tulee Jumalalle kelpaavia, pelastettuja, Jeesuksen tähden. Jeesus on portti ulos pimeästä valoon, Hän on pääsylippu sisälle valon valtakuntaan.

Oletko valossa?

Elämämme tärkein kysymys on se, kumman valtakunnan kansalaisia me olemme. Olemmeko Jeesuksen pelastamia vai emme?

Mistä sen sitten tietää? Katsotaan mitä Raamattu sanoo.

Parannus merkitsee täyskäännöstä ja siksi Johannes Kastaja huusi autiomaassa: ”Kääntykää, sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle.” (Matt.3:2) Johannes siis huusi, että ”tulkaa pois pimeästä, tulkaa valoon!”

Tämä valoon tuleminen tarkoitti synnintunnustusta. Se oli sitä, että tunnusti Jumalalle olevansa syntinen. Olethan sinäkin tunnustanut Jumalalle, että olet syntinen ihminen? Toivottavasti olet, sillä ilman tätä tunnustusta, emme koskaan löydä Suuren Lääkärin luo.

Kun Johannes kerran näki, että Jeesus oli tulossa hänen luokseen, hän sanoi: “Katsokaa, Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin.” (Joh.1:29). Johannes siis sanoi, että se, joka tunnustaa syntinsä ja turvautuu uskossa Jeesukseen, saa kaikki syntinsä anteeksi ja pelastuu. Sinäkin saat uskoa, että Jeesus on ilman mitään epäilystä sovittanut sinun syntisi ristillä. Sinun ei tarvitse enää hetkeäkään epäillä sitä hyväksyykö Jumala sinut lapsekseen, sillä Hän hyväksyy sinut yhtä varmasti kuin että Suomi voitti jääkiekon MM-kultaa viime keväänä. Jeesus lahjoittaa sinulle taivaankodin pääsylipun yhtä varmasti kuin Mörkö niittasi leijonat mestaruuteen.

Pelastumisemme riippuu siis suhtautumisestamme Jeesukseen. Olemmeko hyväksyneet Hänet pelastajaksemme vai emme? Raamattu sanoo: Jolla on Poika, sillä on elämä. Jolla ei Jumalan Poikaa ole, sillä ei ole elämää.” (1.Joh.5:11)

 

”Jumala hyväksyy sinut yhtä varmasti, kuin Suomi voitti jääkiekon MM-kultaa viime keväänä.” – pastori Markus Malmivaara

Matsi jatkuu!

Palataan vielä viime kevään kultajuhliin ja finaalin viimeisille minuuteille. Ajassa 55.54 Suomi siirtyi Kanadaa vastaan 3-1 johtoon Harri Pesosen maalilla. Jos leijonat olisivat tyytyneet tähän, vetäneet homman läskiksi ja surffailleet loppuminuutit puolihuolimatonta lätkää, olisi Kanada ehtinyt vielä hiipiä rinnalle ja ohi. Jos maalivahti Kevin Lankinen olisi päättänyt chillailla vaihtopenkillä ottelun loppuhetket, olisi leijonien verkko ollut tötteröllä moneen kertaan. Onneksi joukkue ymmärsi, että ottelu pitää pelata täysillä loppuun saakka. Se kun ei merkitse vielä mitään, vaikka johdat peliä ajassa 55.54, jos kuitenkin häviät, kun summeri soi ajassa 60.00

Jos tänään uskot Jeesukseen omana Vapahtajanasi ja sinut on kastettu Hänen omakseen, johdat peliä 100 -0. Olet matkalla varmaan voittoon ja sinulla pyyhkii erinomaisesti Jeesuksen luotsaamassa Valon Valtakunta -joukkueessa, jota kutsutaan myös seurakunnaksi. Älä kuitenkaan heittäydy chillailemaan, sillä peli jatkuu ja summeri ei ole vielä soinut merkiksi siitä, että juhlat voivat alkaa.

Kamelinkarvavaatteeseen pukeutunut Johannes Kastaja huutaakin tänään meille kaikille Jeesuksen opetuslapsille: ”Pelatkaa peli loppuun ja kääntykää joka päivä uudelleen!” Hei, mitä tämä tarkoittaa?

Tämä ei ole höntsää!

Heprealaiskirjeessä on tiukat sanat: ”Olkaamme siis varuillamme. Jumalan lupaus, että pääsemme Hänen lepopaikkaansa, on vielä täyttymättä, eikä yksikään teistä saa jäädä taipaleelle.” (Hepr.4:1)

Vaikka kaikki Jumalan lapset ovatkin jo valossa, ei Vastustajamme ole vielä luovuttanut. Peliaikaa on vielä jäljellä ja Saatana yrittää jatkuvasti vetää Valon lapset takaisin pimeyteen. Siksi Johannes Kastajan parannussaarna koskee kaikkia uskovia siihen päivään asti, kunnes ollaan taivaassa.

On olemassa siis kahdenlaista parannusta. Ensimmäinen on syntisen ihmisen kääntymys pois pimeyden valtakunnasta Jumalan valtakuntaan. Lippu tähän valtakuntaan on Jeesus ja lipun saamme, kun uskomme Jeesukseen ja meidät kastetaan Hänen omikseen.

Toinen parannus merkitsee sitä, että joka päivä uudelleen tunnustamme Jumalalle syntimme ja joka päivä uudelleen saamme myös uskoa, että Jumala antaa meille Jeesuksen tähden synnit anteeksi. Tämän lisäksi tahdomme myös tinkimättä taistella elämässämme kaikkea syntiä vastaan ja elää Jumalan tahdon mukaisesti. Näin pelaamme sillä pelikirjalla, jolla Valon Valtakunnan joukkue pelaa. Jos uskomme Jeesukseen ei näy valinnoissamme ja ratkaisuissamme, on uskomme pelkkää teoriaa eikä sitä tosiasiassa ole olemassakaan.

Usko Jeesukseen ei ole siis sitä, että ”kun kerran hoidin homman, niin: that’s it!” Ensinnäkään me emme itse ”hoitaneet hommaa”, vaan Jeesus se oli, joka meidät pelasti, antoi uskon ja vielä kastoikin. Ja toiseksi: peli on kesken, kiekko liikkuu ja Vastustaja yrittää edelleen viedä meiltä voittopalkinnon. Siksi meidät tulee pysyä hereillä ja pistää kaikki loppuun asti likoon. Nyt ei pelata höntsää!

 

Kysymykset:

1. Miksi on vaikeaa tunnustaa olevansa syntinen?

2. Mitä meidän tulisi ajatella heistä, jotka ovat vielä pimeässä?

3. Miksi “höntsä-usko” on niin a) houkuttelevaa b) vaarallista?