Onko käskyt tehty rikottaviksi?

Helmi: Onko käskyt tehty rikottaviksi?

Jumalan käskyt herättävät ristiriitaisia tunteita. On helppo ymmärtää niiden suojelevan elämää, mutta miten suhtautua käskyihin, joita ei kuitenkaan voi kaikessa noudattaa? Tässä viisi kysymystä käskyistä.

Kymmentä käskyä on mahdotonta noudattaa. Mitä, jos en jaksa edes yrittää?

Tämä on sellaisen ihmisen ajatus, jolle kristinusko ei ole muuta kuin käskyjä ja kieltoja. Ihmisen, joka ei ole vielä tutustunut elävään Jumalaan. Itsellenikin tämä ajatus on tuttu ajalta ennen Kristuksen ilmestymistä minulle. Silloin hän antoi syntini anteeksi, teki minusta uuden ihmisen ja sai minut ymmärtämään, että Jumalan laki on täynnä rakkautta ja välttämätön, jotta emme ikinä uskoisikaan voivamme itse sitä täyttää.

Mihin minä kymmentä käskyä tarvitsen, tiedän itsekin miten pitää elää?

En lainkaan epäile, ettetkö tietäisi. Jokainen päättää, miten elää. Ja kantaa elämästään vastuun. Joku alkaa rakentaa taloa perehtyen piirustuksiin, jotta talo ei sortuisi hänen päällensä. Joku toinen taas rakentaa taloaan pitkään ja hartaasti laittaen kaikki voimavaransa likoon sen eteen katon kuitenkin romahtaessa rakentajansa päälle. Niinkin voi tietenkin tehdä, miksipä ei? Ainoaksi kysymykseksi enää jääkin: minkälaisten piirustusten mukaan haluat talosi rakentaa? Minkälainen tulee valmiista talosta? Kymmenen käskyä ovat Jumalan rakennuspiirustukset meille, joiden avulla pidämme yhteytä Jumalaan ja toisiimme.

raamatun mukaan rikkoessani yhtä käskyä, rikon kaikkia. Miksi siis edes yrittää? teen mitä itse haluan.

Jos ihminen rikkoo yhtä Jumalan laeista, hän ei voi puolustella tekoaan Luojansa edessä. Jumala kuitenkin pystyy mihin vain. Joka ymmärtää tämän, voi olla rauhallisin mielin. Käskyjen täyttäminen ei ole elämän tarkoitus. Käskyt on luotu ihmistä, eikä ihmisiä käskyjä varten. Käskyjen kautta me yksinkertaisesti tajuamme, ettei meille ole mahdollista olla tekemättä syntiä.

Tämän sisäistämisen jälkeen on elintärkeää valita kahdesta johtopäätöksestä oikea. Joko teen mitä huvittaa, koska olen jo synnin likaama, tai kohtaan Kristuksen, joka on jo kaikki rikkomukseni ristillä kantanut. Päädyttyäni jälkimmäiseen, miksi siis satuttaisin lähimmäistäni ja Vapahtajaani. Silloin saan ylhäältä voimaa antaa anteeksi, niin kuin meille on kaikki anteeksi annettu. Juuri tämä rakkaus antaa minulle voimaa yrittää noudattaa Jumalan lakeja, koska ne ovat rakkauden lakeja. Ihminen, joka ajattelee voivansa tehdä mitä vain, ei ole vielä tajunnut tätä rakkauden suuruutta. Vain Kristuksessa vapaa ihminen voi olla todella vapaa.

Eikö jumala rakasta minua sellaisena kuin olen, syntisenä? Kyllähän hän ymmärtää ja antaa anteeksi, kun teen syntiä.

Mistä tuo varmuus, että Jumala ymmärtää ja antaa anteeksi? Raamatusta selvästi näemme, että synnistä seuraa rangaistus, kaikille yhtä lailla: kuninkaille, profeetoille, papeille, kansalle, aikuisille, lapsille. Kaikille riippumatta siitä, kuuluivatko he valittuun kansaan vai eivät. Riippumatta siitä, olivatko he ympärileikattuja tai kirkkoon kastettuja.

Tärkeää on vain Jumalan armo, joka on Kristuksessa ihmiskunnalle annettu, sen vastaanottajaa Jumala ymmärtää ja antaa anteeksi. Jumala ei ole kynnysmatto, johon voimme likaiset jalkamme pyyhkiä silloin kuin huvittaa. Jumala on menneen, nykyisen ja tulevan kuningas. Vain hänelle kuuluu kaikki ylistys, kiitos ja kunnia. Ei ihmiselle. Sen takia me emme valitse, miten Jumala kanssamme toimii, vaan päinvastoin. Ilman uskoa Jeesukseen Jumala ei anna anteeksi. Näin ollen ainoastaan ajatuksen ensimmäinen osa on oikein: Jumala rakastaa minua sellaisena kuin olen.

Käskyt ovat vanhentuneet, tarvitaan uudet.

Sitten kun sinusta tulee kaikkivaltias Jumala, voit laatia uudet lait, siihen asti käytämme näitä vanhoja. Sanotaan, että mitä vanhempi viisaus, sitä käyttökelpoisempi se on. Kymmenen käskyä ovat yli 4000 vuotta vanhat. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka moni ihminen on jo yrittänyt niitä parannella; vielä kukaan ei ole onnistunut. Ja muuten, kuka tietää paljonko lakeja yhteiskunnassamme on? Ja uusia tulee koko ajan. Vaan mikä toimiikaan kaikkien yhteiskuntien lakien pohjana? Kyllä vain: kymmenen käskyä! Siksi yhteiskunnan lait ovatkin käyttökelpoisia ja niitä täytyy noudattaa.

Oletko jo saanut käsitystä siitä minkälaiset ovat Jumalan kymmenen käskyä? Yritä noudattaa niitä ja saat viisautta, itseluottamusta ja voimaa, ovathan käskyt itse Kaikkivaltiaan käsialaa. Ole luja Herrassa!

Tämä on arkistojen helmi Nuotan numerosta 3/2012. Koko lehden voit lukea Issuu-verkkojulkaisupalvelussa, ja Nuotan voit tilata kotiisi täältä.