Astu näytelmään


Tykkään katsella hyviä elokuvia. Hyvä elokuva on sellainen, joka vie katsojan mukanaan. Oikein hyvin tehtyä elokuvaa katsoessa pystyy elämään mukana elokuvan sankarin tarinan vaiheissa. Se vaatii mielikuvitusta.

Teksti Antero Toikka

Teatterin suuri ystävä sen sijaan en ole. Olen kuitenkin kuullut, että on olemassa sellaisia teatteriesityksiä, joissa näyttelee vain muutama näyttelijä, ja hahmoja on kuitenkin useita. Näyttelijät käyvät välillä lavasteiden takana vaihtamassa rooliasun toiseen ja sitten palaavat näyttämölle aivan eri hahmoina, kuin minä he olivat lavalta lähteneet. Näin pystytään vain muutaman näyttelijän voimin vetämään läpi näytelmä, jossa voi olla kymmeniä hahmoja.

Pystyisimmeköhän hyvän elokuvan tavoin lähtemään mukaan kertomukseen Laupiaasta samarialaisesta (Luuk. 10:25-37)? Kokeillaanpa, onnistuuko sukeltaminen aikojen taakse tuohon maailmaan ja pystymmekö mukautumaan monenlaisiin rooleihin.

Kuvittele itsesi kävelemään Jerusalemin ja Jerikon välisellä tiellä. Tie on pitkä käveltäväksi ja maastoltaan karu ja lisäksi tunnettu rosvojoukoista, jotka siellä vaanivat. Voit itse asiassa ajatella tähänastisen elämäsi tällaisena tienä. Palauta mieleesi ihmisiä, joiden ohi ja joita vastaan tiellä olet kulkenut. Muistatko kävelleesi ohi ihmisistä, jotka olisivat tarvinneet apua? Onko tiellä ollut laiminlyötyjä sukulaisia, hankalia ihmisiä koulusta ja töistä tai tuntemattomia ihmisiä, joiden tarpeet olet nähnyt, mutta joista et ole välittänyt? Vai oletko huomioinut kaikki vastaantulijat ja kohdannut heidät rakkaudella? Voimme selitellä laiskuuttamme ja välinpitämättömyyttämme – onhan auttamisesta aina kamalasti vaivaa, eikä siitä, mitä yksi ihminen tekee, ole globaalia hyötyä…

Tee, mitä ohjaaja käskee

Nyt ohjaaja antaa näyttelijälle epämiellyttävän tehtävän. Seuraavassa näytöksessä esität kelmiä, jonka puolella yhdenkään katsojan sympatiat eivät ole. Ei auta kuin asettaa tekoparta leualle ja pukeutua roiston tamineisiin. Jos olemme elämässämme tavoitelleet omaa etuamme muiden ihmisten kustannuksella, ehkä voimme asettautua rosvon rooliin. Jos olemme halunneet ja haalineet itsellemme jotakin, muilta riistäen, voimme ehkä kuvitella itsemme rosvojen asemaan.

Ja taas lavasteiden taakse ja nopeasti takaisin näyttämölle pitkä viitta yllä. Nyt olet henkihieverissä maanneen miehen ohi kulkenut pappi tai leeviläinen. He tunsivat varmasti lain, heidän sentään olisi odottanut tekevän sen, mitä rakkaus vaatii. Kertomuksen pappi oli mahdollisesti tulossa Jerusalemin temppelistä ja oli jumalanpalveluksessa puhunut siitä, miten tärkeää on rakastaa ja auttaa syrjäytyneitä. Minunkin julistustyöntekijänä on helppoa julistaa laupiasta samarialaista esikuvaksi ja vaatia ihmisiltä rakastamista ja auttamista, mutta kuitenkaan en itse tee uhrauksia edes sukulaisteni ja ystävieni puolesta – vähäosaisista puhumattakaan.

Kuka on laupias samarialainen?

Kertomuksen ryöstetty ja pahoinpidelty mies kärsi muiden toiminnasta. Joissain tapauksissa voimme kuvitella itsemme hänenkin asemaansa. Ehkä olet joutunut elämässäsi kokemaan paljon kärsimystä ja kiusaamista. Sinulle tämä on lohdullinen kertomus. Nimittäin yksi tavattoman tärkeä rooli on jäänyt vielä näyttelemättä. Kuka on laupias samarialainen?

Ota oppia pääosan esittäjältä

Jeesus on kertomuksen laupias samarialainen. Hän auttoi, ruokki, paransi, vaatetti, kuunteli, puhui ja rukoili. Hän teki sen, mikä meiltä jäi tekemättä, koska tilaisuudet tehdä hyvää lipuivat meiltä itsekeskeisiltä ihmisiltä ohitse. Jeesus täytti Jumalan rakkauden lain rakastamalla eli tekemällä hyvää. Sen jälkeen hän maksoi meidän rosvoamisemme, lyöntiemme ja laiminlyöntiemme aiheuttamat kulut kuolemalla ristillä.

Kertomuksen laupias samarialainen lupasi korvata pahoinpidellyn hoitamisesta aiheutuvat kulut tullessaan takaisin matkaltaan. Jeesus lupasi tulla takaisin ja maksaa aivan kaiken. Yksikään synti ei jää meille itsellemme sovitettavaksi eikä yksikään haava sidottavaksi. Raamattu sanoo: ”Meistä ei ollut itseämme auttamaan, mutta Kristus kuoli jumalattomien puolesta, kun aika koitti” (Room. 5:6).

Jeesus Kristus on tehnyt ja tekee meidän puolestamme: ei yhtään vaatimusta meille, vain armoa ja lahjaa.

Löydämme taas kertomuksesta itsemme. Henkihieverissä oleva makaa tienposkessa. Minä – hengellisesti kuollut, synnin takia jumalayhteyteni menettänyt, makaan kykenemättömänä auttamaan itseäni. Tilani on toivoton! Mutta Jeesus saapuu paikalle. Jeesus ei kulje ohitse. Hän tulee luoksesi ja hoitaa haavat. Jeesus antaa syntisi anteeksi. Ja sen lisäksi hän haluaa auttaa sinua kaikissa elämäsi kipukohdissa.

Sairaiden majatalo

Seurakunta voi olla meille tällainen majatalo, minne Kristus voi tuoda meidät ja missä me saamme olla omana itsenämme rikkinäisinä ja syntisinä. Seurakunta ei ole täydellisten ihmisten yhteisö vaan sairaiden ihmisten yhteisö, jossa Jumala sanallaan ja sakramenteillaan hoitaa.

Majataloonkaan ei silti jäädä ikiajoiksi. Majatalo ei ole koti – majatalossa tai hotellissa viivytään vain hetki. Laupias samarialainen lupasi tulla takaisin. Jeesuksen tullessa haavat parannetaan, kyyneleet kuivataan eikä enää ole pahaa oloa siitä, että sinua on vahingoitettu! Eikä siitä, että sinä olet vahingoittanut muita. Jeesus tulee kerran takaisin! Silloin pääsemme ikuiseen ilojuhlaan, Jumalan yhteyteen, taivaaseen!

Entä miten päättyy kertomuksessa kuvattu keskustelu Jeesuksen ja lainopettajan välillä?

Evankeliumi kertoo, mitä Laupias samarialainen, Jeesus Kristus on tehnyt ja tekee meidän puolestamme: ei yhtään vaatimusta meille, vain armoa ja lahjaa. Emme voi tehdä mitään periäksemme iankaikkisen elämän. Se ei edellytä meiltä minkäänlaista paremmaksi tulemista tai eheytymistä.

Kuvittele edelleen itsesi näyttämölle lainopettajan vaatteissa – siis sen, jolle Jeesus kertoi kertomuksen laupiaasta samarialaisesta. Vasta aivan evankeliumin lopussa, kun ensin on käynyt selväksi, että Jeesus on ainoa, joka täydelliseen rakkauteen kykenee, hän sanoo: ”Mene ja tee sinä samoin”. Jeesus sanoo sinulle: Ole sinä se, joka osoittaa lähimmäiselleen rakkautta.

KYSYMYKSET
Mikä on lempielokuvasi tai näytelmäsi?
Mihin näytelmän rooliin on mielestäsi helpoin eläytyä?
Mikä on rooleista vaikein?
Minkä roolin haluaisit, jos saisit valita? Miksi?
Mitä tarkoittaa ’lähimmäinen’? Ketkä ovat nykypäivän samarialaisia?
Mitä yhteistä on kertomuksen laupiaalla samarialaisella ja Jeesuksella?
Millaisen esimerkin lähimmäisen auttamisesta laupias samarialainen antaa?
Mitkä ovat sinun tekosyysi olla auttamatta?
Miten sinä toivoisit ihmisten huomioivan sinut, kun sinulla on paha olla?
Mitä tämän kertomuksen perusteella sinun pitää tehdä, jotta saat omaksesi iankaikkisen elämän? Mitä Jeesus halusi tällä kertomuksella opettaa?

RUKOUS
Rakas Jeesus. Auta minua näkemään ja kohtaamaan lähimmäiset ympärilläni. Auta minua tiedostamaan lähimmäiset kaukana. Auta, että oppisin seuraamaan esimerkkiäsi päivä päivältä paremmin. Auta, että sanoin ja teoin palvelisin lähimmäistäni parhaani mukaan. Aamen.