Ulkopuoliseksi, syrjään sysätty


Teksti Juha Heinonen
Kuva lassedesignen/ 123rf.com

Koululuokassa ennen tunnin alkua, seurakunnan nuortenillassa, harrastuksen päätyttyä pukukopeilla tai kotona olohuoneessa oman perheenkin kesken tapahtuu usein jotain todella ikävää. Ollaan liikkeellä pienellä porukalla, keskustellaan, ihmetellään puhelimelta löytyviä kuvia ja videoita. Nauru täyttää huoneen ja yhteys on valtavan suuri paikalla olevien joukossa. Yhdessä kikattava joukko kääntää samalla selkänsä yhdelle henkilölle, jota ei haluta tänään samaan maailmaan.

Aivan liian usein jollekin käännetään selkä, joku jätetään ulkopuolelle.Jos luet tätä, niin mietipä miltä tuntuisi olla se henkilö, joka jää ulkopuolelle. Vieressäsi on sinulle tärkeitä henkilöitä. Läheisimpiä koulukavereita, ihmisiä, joita pidät ystävinäsi, ehkäpä jopa perheenjäseninäsi, ja nyt sinua ei haluttu mukaan. Hylätyksi tulemisen tunne on yksi repivimmistä tunteistamme, mitä meillä voi olla. Hylkääminen on ihmeen helppoa tehdä, vaikka se niin pahalta tuntuukin. Usein ohitamme läheisemme ihan vahingossa. Aina kannattaa miettiä miltä minusta tuntuisi, jos olisin nyt ulkopuolinen.

Jeesus neuvoi tekemään läheisilleen niin kuin toivoisit heidän tekevän teille. Siinä on hyvä neuvo. Ollaanpa tarkkoja siinä, ettemme turhaan jätä ketään ulkopuolelle. Seurakunta ei voi tehdä näin. Seurakunnan eliittijoukkoja ja sisäpiirejä on turha selitellä. On ihan luonnollista, että aina jotkut kokevat läheisempää ystävyyttä, mutta kaikki tulee kuitenkin huomata ja huomioida.

Onneksi Jeesuksen edessä ei kukaan ollut ulkopuolinen.

Onneksi Jeesuksen edessä ei kukaan ollut ulkopuolinen. Evankeliumi kertoo verenvuototaudista kärsivästä naisesta, joka oli sysätty yhteiskunnan ulkopuolelle. Hän tuli Jeesuksen luo. Hän yritti väkijoukossa koskettaa Jeesusta salaa paranemisen toivossa. Hän ajatteli, ettei Jeesuksella olisi mielenkiintoa ja tahtoa kohdata hänen kaltaistaan. Voi kuinka väärässä hän olikaan! Jeesus pysähtyi hänen kohdalleen, kohtasi, auttoi ja paransi. Samalla tavalla Jeesus toimii meidän kansamme silloin kun maailma yrittää tehdä meistä ulkopuolista.