Raamis: Mitä tarkoittaa, että Jeesus on vapahtaja?

Nuotta-raamis: Jeesus on vapahtaja.

Vapaa hiihto on hauskempaa kuin perinteinen, vapaauinti nopeampaa kuin koiratyyli ja vapaaottelu hurjempaa kuin muut ottelut. Jeesus on Vapahtaja. Mitä se kertoo Hänestä? Entä meistä?

 

Alakoulun välitunneilla yksi suosituimmista pihaleikeistämme oli hippa. Versioita oli monia, mutta perusperiaate oli sama. Tunnet ehkä hipan säännöt, mutta kertaan kuitenkin. Koulun pihalla juoksivat yksi tai useampi kiinniottaja, eli hippa, ja sitten muut osallistujat. Jos hippa sai jonkun kiinni, jäi kiinniotettu odottamaan vapauttajaa. Vapauttajaksi kykeni kilpailija, joka ei ollut jäänyt kiinni. Tuo vapaa pelaaja sai siis vapauttaa, toimia vapauttajana.

Esitän nyt kolme hippaan liittyvää kysymystä, joihin myös vastaan. Mistä pelaaja vapautuu? Pelaaja vapautuu eräänlaisesta arestista, pakosta pysyä paikallaan ja olla osallistumatta peliin. Entä mihin hän vapautuu? Pelaaja vapautuu täysivaltaiseksi osallistujaksi peliin, joka on vapaa liikkumaan pelialueella. Kuka on vapauttaja? Vapauttaja on yksi pelaajista – sellainen, joka ei vapauttamishetkellä ole kiinniotettuna.

Raamattu puhuu monin eri tavoin vapaudesta. Myös termi ”Vapahtaja” voi olla monelle tuttu. Mutta mitä sanan taakse kätkeytyy? Jeesuksen syntymän aikoihin moni israelilainen odotti vapauttajaa. Odotettiin, että tulisi sellainen vahva tyyppi, joka vapauttaisi juutalaiset Rooman vallan alta. Rooma oli nimittäin hallinnut Israelia jo pitkän aikaa, eikä kansalla ollut oikeaa itsenäisyyttä. Ei ollut vapautta! Kun profeetta Hanna sai kuulla Jeesuksen syntymästä, puhui hän iloisesti ”kaikille, jotka odottivat Jerusalemin lunastusta” (Luuk. 2:38), eli vapautumista.

Vapaaksi, mutta mistä?

Moni odotti siis poliittista ja sotilaallista vapauttajaa. Jeesukseen kohdennettiin suuria toiveita, ja hän vaikuttikin olevan hyvä ehdokas vapauttajaksi. Mutta pian alkoi näyttää siltä, että Jeesuksen tehtävä olisikin toisenlainen. Monet alkoivat epäillä, olisiko Jeesuksesta ylipäätään vapauttajaksi?

Yksi heistä oli serkkupoika Johannes Kastaja. Hän oli vangittuna ja mietti kaltereiden takana, että mitäs vapautta tämä tällainen on olevinaan? Johannes lähetti Jeesukselle viestin: ”Oletko sinä se, jonka on määrä tulla, vai pitääkö meidän odottaa toista?” (Matt. 11:3).
Kyllä Jeesus oli se, mutta eri tavalla kuin osattiin odottaa. Katseltuaan menoa sukupolvesta toiseen paremmasta vinkkelistä, eli Isän luota Taivaasta, Jeesus tiesi, että todellinen ongelma ei ole vieraan vallan alla oleminen, vankilassa istuminen tai veron maksaminen keisarille. Todellinen ongelma oli jossakin paljon syvemmällä: paha asui ihmisen sisällä. Ja siitä pahasta ei vapauduta poliittisella vallankumouksella tai sotajoukoilla.

Tässä onkin vastaus siihen, mistä on vapauduttava! Raamattu kertoo, että ihminen on luonnostaan – eli ilman Jeesusta – synnin, kuoleman ja Perkeleen orja. Ihminen on kiinnittynyt näihin. Kiinni jäänyt ei pääse itse vapaaksi vaikka haluaisikin. Nämä voimat ovat määrittäneet elämää aina syntiinlankeemuksesta alkaen. Ihminen on langennut, eli vajonnut alas syntiin ja jäänyt siihen kiinni. Raamattu kertoo, että ihminen tarvitsee vapauttajaa synnin, kuoleman ja Perkeleen vallasta.

Totuus on vapahtaja

Ihmisen voi olla vaikea tunnistaa kehnoa tilaansa. Kun Jeesus puhui vapautumisesta, sai hän vastaukseksi: ”Me olemme Abrahamin jälkeläisiä, emme me ole koskaan olleet kenenkään orjia. Kuinka voit sanoa, että meistä tulee vapaita?” (Joh. 8:33). Oman toivottoman tilansa ymmärtäminen ei onnistu omasta voimasta, vaan siihen tarvitaan Jumalan sanaa. Se herättää ihmisen huomaamaan, että hän tarvitsee vapautusta.

Jeesus tuli tekemään tyhjäksi kaikki Paholaisen teot, ja vapautus on tarjolla jokaiselle ihmiselle. Hän kuoli, jotta ihminen vapautuisi kaikista pahan kahleista (Gal. 2:14–15). Jeesuksen elämän tähtäyspiste oli se, että ristinkuolemallaan ja ylösnousemisellaan Hän vapauttaa koko maailman syntivelasta. Miten minä voin päästä sitten vapaaksi? Nostan esiin kaksi asiaa.

Ensinnäkin Jeesus neuvoo, että totuus vapauttaa, ja totuus löytyy Jeesuksen sanasta, eli Raamatusta, ”Jos te pysytte uskollisina minun sanalleni, te olette todella opetuslapsiani. Te opitte tuntemaan totuuden, ja totuus tekee teistä vapaita.” (Joh. 8:31–32). Avaa siis Raamattusi ja tutki sieltä. Raamattu viitoittaa tien vapauteen.
Toinen tärkeä on kaste. ”Tiedättehän, että meidät kaikki Kristukseen Jeesukseen kastetut on kastettu hänen kuolemaansa. — Se, joka on kuollut, on näet päässyt vapaaksi synnin vallasta.” (Room. 6:3, 7). Raamatun selvä opetus on se, että kasteen kautta pääset elämään Kristuksen yhteydessä, ja Kristuksen elämä sinussa tekee vapaaksi synnin vallasta.

Vapaus tehdä hyvää

Vaikka Jeesus on vapauttanut pahan kahleista, ei pahuus ole kadonnut. Kristitty tekee syntiä, kuolee, ja paholainenkin kiusaa. Suuri ero onkin se, että kristitty ei ole enää näiden vallassa, sillä Jeesus on vapauttanut niistä. Paha vaikuttaa edelleen tässä maailmassa ja vaikutus ulottuu myös kristittyihin. Mutta valtaa sillä ei ole. Jeesus on siirtänyt kristityn pahuuden orjuudesta omaan valtaansa. Vaikka paha edelleen siis vaikuttaa, ei sillä ole valtaa.

On hyvä muistaa, että Vapauttaja ei ole vapauttanut kristittyä elämään vapaasti oman mielensä mukaan. Päinvastoin. Kristitty on kutsuttu käyttämään vapauttaan Jumalan tahdon mukaiseen elämään. Paavali antoi tästä selvän muistutuksen galatalaisille ”Teidät on kutsuttu vapauteen, veljet. Mutta älkää tämän vapauden varjolla päästäkö itsekästä luontoanne valloilleen, vaan rakastakaa ja palvelkaa toisianne.” (Gal. 5:13).

Kristitty on vapautettu synnin vallasta. Silloin ihminen vapautuu elämään Jumalan tahdon mukaista elämää, rakastamaan lähimmäistään ja palvelemaan muita ihmisiä. Vapaudella on siis kaksi päämäärää. Tässä ajassa päämäärä on muiden palveleminen (1. Kor. 9:19), tämän ajan jälkeen Taivaaseen pääseminen (2. Piet. 1:1).

 

 

Raamatunkohta: Joh. 8:31-36

Kysymyksiä:

Oletko joskus kokenut olevasi todella vapaa?
Entä oletko joskus kokenut olevasi kuin kahlehdittu?
Voiko vapaus myös pelottaa?
Mistä kristitty saa olla vapaa?
Haluaisitko joskus osallistua esim. leirille, joka on täysin vapaa säännöistä?
Onko Vapauttaja sama asia kuin Vapahtaja?
Miksi Jeesuksen keskustelukumppanit vastustelivat, kun Jeesus sanoi tekevänsä heistä vapaat?

 

 

Teksti Lukas Brenner | Kuva Unsplash

Lue myös: »Kirjeitä Ruotsista

Lukaksen työstä voi lukea tästä: »https://www.taivaallinenlahja.fi/lukas-brenner