Hartaus: MNFeast


Teksti Johan Helkkula | Kuva Antonio Gravante/123rf.com

 

Yksi viime kesän kohokohtia oli aivan upea ripari. Heti alkuleiristä vetotiimin Joanna oli järkännyt sellaisen burgerfeastin. Erilaisia täytteitä ja lisukkeita riitti oman annoksen kokoamiseen. Istuttiin ryhmittäin mukavasti vilteillä ja nautittiin.

Israelin kansa oli vaellusriparilla erämaassa. Reissussa sattui kaikenlaista ja lopulta määränpää oli näkyvissä. Mutta siinä oli vähän hässäkkää. Jumala päätti, että otetaan vielä jatkoripari tähän putkeen – vaelluksena tietenkin. Neljäkymmentä vuotta siinä meni. Jumala näytti, että hän on Pyhä Jumala, joka vihaa syntiä, mutta on samalla myös armollinen ja rakastava. Yksi hyvin konkreettinen osoitus Jumalan huolenpidosta oli pitkän vaelluksen retkimuona. Retken johtajana Mooses sai aika paljon kuraa niskaansa kun kansa haikaili Egyptin lihapatoja. Silloin Jumala lupasi järjestää asian.

 

Todellinen MNFeast on vielä edessä.

 

Aamulla kasteen haihduttua maassa oli jotakin valkoista ja rapeaa, jonka maku muistutti hunajakakkua. Jumala antoi leipää taivaasta. Vietettiin ensimmäinen MNF – Mannafeast. Jokaisen piti kerätä päivän annos. Sitä ei voinut koota varastoon, sillä se ei säilynyt. Ainoastaan lepopäiväksi piti kerätä kahden päivän tarpeet.

Neljänkymmenen vuoden ajan sama toistui kuutena päivänä viikossa. Illalla, kun Mooses ja kumppanit menivät telttaansa, ei jääkaappiin jäänyt kuin valot. Ja taas aamulla Jumala oli antanut uuden mannan koottavaksi.

Näin Jumala opetti, että kaikki tulee häneltä. Jokainen aamu alkaa uskon varassa, eikä Jumala koskaan petä. Meidänkin elämämme on täynnä Jumalan lahjoja ja hyvyyttä. Helposti niistä tulee itsestäänselvyyksiä ja unohdamme kiitollisuuden.

Todellinen MNFeast on vielä edessä. Manna on esikuva Jeesuksesta. Kun Jeesus oli ruokkinut suuren väkijoukon, hän puhui elämän leivästä: ”Minä olen tämä elävä leipä, joka on tullut taivaasta, ja se, joka syö tätä leipää, elää ikuisesti. Leipä, jonka minä annan, on minun ruumiini. Minä annan sen, että maailma saisi elää.” (Joh. 6:51).

 

Johan Helkkula, Sleyn Satakunnan piirin pastori, Pori