Uusi sydän

Helmi: Kuka olet

Teksti Johan Helkkula, Sleyn Satakunnan piiripastori Porista | Kuva Lauri Halme, William Perugini

.
Kerrotaan Benjaminin sukuun kuuluvasta nuoresta Saulista. Koko Israelissa ei ollut komeampaa miestä. Hän oli päätänsä pitempi kaikkia muita. Hänen isänsäkin oli rikas ja mahtava mies.

.

Noilla eväillä voisi elämässä pärjätä ihan mukavasti. Ja lisää hyvää tuli. Jumala nimittäin käski profeetta Samuelin voidella hänet Israelin kuninkaaksi.
Saul ei osannut arvostaa itseään ja juuriaan. Hän oli tilanteesta todella hämillään ja totesi Samuelille: ”Minähän olen benjaminilainen. Kuulun Israelin pienimpään heimoon, ja sukuni on mitättömin Benjaminin heimon suvuista. Miksi sinä minulle tällaista puhut?”
Jumala kuitenkin vahvisti Saulia tehtävään. Pyhä Henki teki työtään.

.

“Itsetunto ja tekemiset ovat armon varassa.”

.

Silti opittavaa riitti ja kasvamista tarvittiin. Kun kaikki Israelin heimot kutsuttiin koolle ja Samuel toimitti kuninkaan valitsemiseen liittyvät menot, valinta osui Benjaminin sukuun ja Sauliin, mutta tätä ei löytynyt mistään. Saul oli piiloutuneena varusteiden seassa.

.
Jumala vahvisti Saulin itsetuntoa ja identiteettiä kansan johtajana. Paljon puhutaan hänen sydämestään. Ratkaisevan tärkeää oli Jumalan tahdon kuuleminen ja noudattaminen.

.
Ongelmat alkoivat, kun Saul toimi omin päin. Nöyryys ja kuuliaisuus joutuivat väistymään. Ahneus ja oman edun tavoittelu sekä ylpeys avasivat tietä ikäville asioille. Jumalan Henki poistui. Saulin sydän alkoi kovettua. Mieli synkistyi ja katkeroitui. Saulin loppu oli onneton.

.

Tuhat vuotta myöhemmin benjaminilaisista juuristaan ylpeät vanhemmat antavat pojalleen suvun kuuluisan miehen nimen Saul. Hän sai huippukoulutuksen ja eteni urallaan. Hän oli tietoinen omasta erinomaisuudestaan. Hänen itsetuntonsa oli liiankin vahva. Intomielisyydessään hän kiivaili ja jyräsi muut alleen.

.
Mutta ylpeä ja kovasydäminen kohtasi voittajansa. Sauluksesta tuli Paulus, pieni. Entinen vainoaja Paavali kuvaa kristityn identiteettiä Pyhän Hengen uudeksi luomukseksi. Vanha on jäänyt taakse. Itsetunto ja tekemiset ovat armon varassa. Oman heikkouden ja keskeneräisyyden kanssa joutuu kipuilemaan, mutta siellä armo tulee suureksi.

.
Kaksi Saulia ja kaksi suuntaa. Itse emme voi muuttaa sydäntämme – Jumala voi.