Rakastatko oikeasti vai sanotko vain?

Rakastatko oikeasti vai sanotko vain?

Oletko nopea suustasi, innostut helposti asioista ja olet usein täysillä mukana, mutta muutat helposti mieltäsi? Jos tunnistititsesi, olet kuin Pietari.

”Se on Herra!” Pietari huusi, kietaisi viittansa, loikkasiinnoissaan veneestä ja räpiköi rannalle. Jeesus oli taas siinä! Pietarin sydänsykki kiivaammin ja suuri kalasaalis unohtui. Mestari oli lihaa ja verta. Siiselossa!

Jeesuskutsui syömään ja palveli rannalle saapuneita opetuslapsiaan. Ruoka maistui,mutta oli yksi asia, joka sai Pietarin olon tukalaksi. Pietari oli luvannutvaikka kuolla Jeesuksen puolesta, mutta sitten kuitenkin pian hän oli kieltänyttämän – vieläpä kolmesti. Mitähän Jeesus ajatteli hänestä?

Jeesuspyysi Pietarin sivuun ja puhutteli Pietaria. Nyt hänen oli aika kohdatamenneisyytensä ja rakkautensa laatu Jeesusta kohtaan. Vain niin voisi jatkaauuteen.

”Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille:”Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämätoiset?” ”Rakastan, Herra”, Pietari vastasi, ”sinä tiedät,että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Ruoki minunkaritsoitani.” Sitten hän kysyi toistamiseen: ”Simon, Johanneksenpoika, rakastatko minua?” ”Rakastan, Herra”, Pietari vastasi,”sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Kaitseminun lampaitani.” Vielä kolmannen kerran Jeesus kysyi: ”Simon,Johanneksen poika, olenko minä sinulle rakas?” Pietari tuli surulliseksisiitä, että Jeesus kolmannen kerran kysyi häneltä: ”Olenko minä sinullerakas?”, ja hän vastasi: ”Herra, sinä tiedät kaiken. Sinä tiedät,että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Ruoki minun lampaitani.(Joh. 21:15-17.)

Monenlaista rakkautta

Jeesuksen ja Pietarin keskustelu kuulostaa suomenkielelle käännettynäoudolta, koska meillä ei ole rakastamiselle kuin yksi sitä kuvaava sana –rakastaa. Sen sijaan kreikan kielessä on neljänkaltaista rakkautta. Jeesuksen jaPietarin välisessä keskustelussa käytetään kahta näistä rakkaus-sanoissa, ja neovat ystävä-rakkaus ja pyyteetön jumalallinen rakkaus. Jeesuksen ja Pietarinvälisen keskustelun seuraamista helpottaa, jos ystävärakkaus käännetään”pitämiseksi” ja pyyteetön rakkaus ”rakastamiseksi”. Silloin Jeesuksen jaPietarin keskustelu kuulostaisi lyhyesti tältä:

– Simon, rakastatko sinä minua?

– Kyllä minä pidän sinusta.

Aika erikoisen kuuloista. Me tahtoisimme rakastaa pyyteettömällä,täydellisellä rakkaudella ja pysyä horjumattomina rajuissakin tuiverruksissa.Me olemme kuitenkin usein heikkoja. Me annamme helposti lupauksia, joita emmejaksa täyttää tai pysty täyttämään ja rakkautemme jää usein”pitämisrakkaudeksi”.

Kun Jeesus kolmannen kerran kysyi Pietarilta tämän rakkaudesta, hän ei enääkysynytkään tältä täydellistä rakkautta, vaan käytti samaa ystävyys-rakkauteenliittyvää sanan, jota Pietari oli käyttänyt. ”Pidätkö sinä minusta?” Tämäkysymys muutti kaiken. Pietari oli tajunnut, ettei hänessä ollut jumalallistarakkautta, mutta silti hän sydämestään tahtoi rakastaa Jeesusta sillävajavaisella kyvyllä, joka hänellä oli. Ja siihen myös Jeesus tyytyi. Ja siihenJeesus tyytyy myös meidän elämässämme.

Vapaa palvelemaan Jumalaa

Pietari oli kuvitellut, että Jeesuksen palveleminen on sitä, että ihminenantaa mahtavia lupauksia ja koettaa sitten kaikin voimin täyttää niitä. NytJeesus osoitti Pietarille, ettei sellaisesta ole kysymys. Milloinkaan ihminenei voi suorituksillaan kelvata Jumalalle. Ihmisen rakkaus ei milloinkaan kykenetäyttämään taivaallisia laatuvaatimuksia. Sen sijaan ihminen saa levätä siinä,ettei hänellä tarvitse olla mitään, ei mitään muuta kuin se, mitä hänellä joon.

Tätä samaa periaatetta kannattaisi soveltaa ihmissuhteisiinkin. Tokitoivoisimme toisiltamme täydellistä ja pyyteetöntä rakkautta, mutta voi olla,että sellaisen rakkauden vaatiminen nujertaa sekä meidät että sen, joka onvierellämme. Entä jos tyytyisimme siihen, mihin Jeesuskin tyytyi?

Osaatko, pystytkö, onnistutko?

Jeesus ei esitä sitä kysymystä, jonka me usein esitämme toisillemme jaitsellemme. Hän ei kysy, osaako Pietari vastaisuudessa toimia oikein. EikäJeesus ei kysy, miten Pietari aikoo varmistaa, ettei uusia kieltämisiä ja uusialankeemuksia enää ikinä tapahdu. Vapahtaja kysyy vain, ”Tahdotko tosiaan minunkanssani vakavan suhteen?” Se onkin ainoa kysymys, jolla on merkitystäsuhteessamme Vapahtajaan. Onko Jeesus rakas? Jotta rakkauden tiellä voi mennäeteenpäin, menneisyys on selvitettävä. Elämää ei voi rakentaa sen enempäähaavekuvien, pettymysten kuin valheenkaan varaan. Siksi pilvilinnojen onluhistuttava, jotta jotakin kestävämpää voi tulla tilalle.

Julkaistu Nuotassa 3/16

Teksti Juhana Tarvainen

Kuva Helen Hotson/123rf.com