Mooses ja mission impossible


“Minä pyydän, Herra, lähetä joku muu.” Näin Mooses vastaa Jumalalle, joka kutsuu häntä viemään Israelin kansan pois Egyptistä. Mooses ei luota itseensä pätkääkään. Miksi Mooseksen itsetunto veteli noin pakkaslukemissa?
Teksti Juha Heinonen | Kuvat Sini Rudvin ja Vlastimil Šesták/123rf.com
Mooses saa elämäänsä lentävän lähdön: kaikkien israelilaisten poikalapset on määrätty tapettaviksi. Jumala kuitenkin säästää Mooseksen hengen, ja tämä pääsee faaraon hoviin, missä hän saa kasvaa maailman tärkeimmän hallitsijan kasvattipoikana. Päällisin puolin kaikki on ylihienosti.
Jossain kohtaa Mooses huomaa, miten hänen maanmiehiään sorretaan. Mooses menee väliin sortotilanteeseen ja tulee samalla tappaneeksi miehen. Edessä on pako, ja palatsien loisto onkin yhtäkkiä pakko vaihtaa karuun erämaahan.

Egyptin prinssi hoitelee pitkään appiukkonsa lampaita kaukana kotoaan. Entinen eliittielämä on varmasti useita kertoja Mooseksen mielessä, kun hän kuljeskelee määkivien lampaiden perässä pitkin karuja erämaita. Mikä tarkoitus elämälläni on? Kun ovet ovat sulkeutuneet, etsit omaa paikkaasi ja luottoa tulevaan ei löydy, on tämä varmasti tuttu kysymys.

Mooses vastaan Trump

Sitten se tapahtuu. Jumala ei ole unohtanut kansaansa eikä Moosesta. Miestä on kasvatettu ja valmistettu juuri tähän tehtävään. On asioita, joita emme näe silloin, kun ne tapahtuvat, mutta paljon myöhemmin ne aukeavat meille. Mooses kutsutaan mahdottomaan tehtävään sen ajan maailman suurinta hallitsijaa vastaan — sama kuin sinä lähtisit Amerikkaan sanomaan Donald Trumpille, että tuot maailman kaikki siirtolaiset nyt Amerikkaan. Mooses ei luota itseensä, vaan hänestä tuntuu, että tämä yritys ei voi onnistua. Mutta kun Jumala järjestää Moosekselle kaveriksi hänen veljensä Aaronin, niin Mooseskin lämpenee hitaasti ja vastahakoisesti. Sitten vain tapaamaan faarao.

 

Mooses kutsutaan mahdottomaan tehtävään sen ajan maailman suurinta hallitsijaa vastaan.

Mikä tätä kansaa vaivaa?

Jumala oli valinnut Mooseksen kansansa johtajaksi. Mooseksen tekemisillä on sellaiset vaikutukset, että hänet tunnetaan vielä tänään, tuhansien vuosien päästä tapahtumista. Mooses ei kuitenkaan saa iloa ja glamouria johtamisestaan – päinvastoin. Syy huonoille fiiliksille on kansassa. Se pitää hänet pienellä paikalla. Kansan palaute on aina syyttävää.

Kansa eli sorron ja orjuuden keskellä Egyptissä. Kun Mooses tulee veljensä Aaronin kanssa tapaamaan faaraota, ei tämä ota Moosesta vastaan lämpimin halauksin. Sen sijaan faarao kostaa sen, että kansa on suunnitellut kotiin lähtemistä, ja lisää heidän työtaakkaansa. Tämä on kansalle tietysti kova takaisku, ja Mooses saakin kohdata vastustusta, kun kansan päällysmiehet lukevat synkän tuomion johtajansa päälle. Mooseksen osa on kysellä ihmeissään Jumalalta: miksi annat tämän tapahtua? Kaikki on kuitenkin vasta alussa. Raskain sydämin ja ajallaan Mooses uskaltautuu tekemään oikeat päätökset.

Kansan palaute on aina syyttävää.

Tapatatko meidät tänne erämaahan?

Mooseksella ei ole helppoa erämaassakaan. Kuivuus ja kuumuus lisäävät alunperinkin vastahakoisen kansan vastustelua. Jumala antaa paljon ja taivaasta sataa mannaa ja viiriäisiä, mutta kansa valittaa. Kun päästään Kaislameren rantaan ja faaraon sotajoukot lähestyvät, kasvaa kansan paniikki entisestään: “Toit meidät tänne kuolemaan!”

Mooseksen osa on yksinäinen. Tuntuuko tutulta, että sinua ei ymmärretä? Uskostasi ja Jumalaan luottamisesta tehdään lapsellisen naiivia, ja näin sinusta luodaan porukan silmissä tyhmä. Jotain Mooses kuitenkin on oppinut. Hän rukoilee ja kertoo kylmän viileästi, että Jumala tulee näyttämään kansalleen, mitä tapahtuu.

Jumala piti huolta Mooseksesta. Elokuvissa epäröivä kansanjohtaja kuvataan usein pelokkaana, hukassa olevana kaverina, joka ei oikein tiedä, mitä Kaislameren rannalla tekisi. Raamattu kertoo toista. Epäröivä kansanjohtaja on löytänyt oikean polun. Mooses luottaa Jumalaan ja tietää tarkkaan, mitä tehdä, kun faaraon joukot lähestyvät.

 


Pinna kireällä

Mooses joutuu olemaan aina varpaillaan kansan edessä, ja kerran hänelläkin kilahtaa. Äkkipikaisten kavereiden on armollista lukea siitä, kuinka Mooses laskeutuu alas Siinain vuorelta laintaulujen kanssa. Kansa on valanut Mooseksen veljen johdolla uuden jumalankuvan, kultaisen sonnin. Ja mitä Mooses tekee? Hän paiskaa suutuksissaan laintaulut tuhannen päreiksi kivikkoon. Joskus, kun aihetta on, niin hermo saa mennä. Kovin montaa kertaa sitä ei voi kansan edessä tehdä, ettei menetä kasvojaan, eikä sitä usein tehnyt Mooseskaan.

Jumala sanoo Moosekselle, että hän tuhoaa sonnin valaneet uskottomat luuserit ja nostaa Mooseksen isoksi pomoksi. Mutta Mooses rukoilee Jumalaa säästämään nämä tyypit, ja näin myös tapahtuu. Moosesta ottaa päähän, mutta hän laittaa kaverit itsensä edelle. Mooses tietää, mikä hänen tilanteensa ja osansa on Jumalan ja kansansa edessä. Tehtävä hoidetaan ja hartiat laitetaan peliin myös kansan puolesta.

Jumala piti huolta Mooseksesta.

Mä nään luvatun maan

Kansa kulkee Mooseksen kanssa 40 vuotta erämaassa. Kansan puolelta tulevan stressin pahimpaan aikaan Mooses avautuu ja kapinoi Jumalan edessä. Hänen pitää järjestää tietyllä tavalla kansalle vettä kalliosta, mutta Mooses kypsyy sekä kansaan että Jumalaansa ja vetää koko homman lekkeriksi. Jumala antaa kansalle vettä siitä huolimatta, mutta kansan kapinoiva johtaja saa tylyn viestin. Kuljet täällä 40 vuotta. Kansa pääsee perille luvattuun maahan, mutta sinä et.

Jumala on uskollinen. Hän johdattaa suuren johtajan vaellusta ja kasvua niin kansan kuin Herransakin edessä. Jumala kulkee joka päivä tämän kaverin kanssa, jolla on jatkuva kamppailu itsensä ja kansansa suhteen. Mooses ei saa itse viedä kansaansa luvattuun maahan, mutta ennen hänen kuolemaansa Jumala antaa Mooseksen vielä nähdä luvatun maan kauempaa vuorelta.

Mooseksen esimerkki rohkaiskoon meitä, kun vaellamme välillä hyvillä ja huonommilla fiiliksillä itsemme kanssa kohti omaa luvattua maatamme. Elämämme on itsemme kanssa kamppailemista, epäilystä, pelkoa ja pettymystä, mutta myös iloa ja riemua. Tärkeintä on tietää, että uskollinen Jumala kulkee kanssamme joka hetki.

 

Kysymykset:
1. Mitä Mooseksen lapsuus kertoo Jumalan suunnitelmien tarkkuudesta?
2. Mikä tehtävä lammaspaimenen roolilla oli Mooseksen elämässä?
3. Miksi Mooses oli alkuun niin vastahakoinen?
4. Mieti, miltä Mooseksesta tuntui juutalaisen kansan vanhimpien reaktio, kun faarao rankaisi kansaa ennen vitsauksia?
5. Mitä oli tapahtunut, jotta Mooses luotti niin varmasti Jumalaan Kaislameren rannalla?
6. Miten paha moka laintaulujen maahan heittäminen oli?
7. Mitä Mooseksen elämä kertoo meille Jumalan olemuksesta?
8. Mikä on tärkein asia, minkä opit Mooseksen tarinasta?

Varoitus:
Mooseksesta kertoo Mooseksen kirjat 2-5. Toisen kirjan loppupuolelta neljännen kirjan lukuun 9 asti on hankalasti luettavia säädöksiä ja määräyksiä, mutta sitten tarina lähtee lentämään taas paremmin. Viides kirja sisältää myös ohjeita, neuvoja ja säädöksiä, mutta myös huikean tarinan päätöksen.

Tämän opetuksen raamatunkohdat löytyvät pääasiassa seuraavista kohdista:
1. osio: 2. Moos. 2-4
2. osio: 2. Moos. 5, 2. Moos. 12:37-16:21
3. osio: 2. Moos. 32:1-20, 4. Moos. 20:2-13, 5. Moos. 29:1-14, 5. Moos. 34:1-12

Rukous:
Herra, kiitos siitä, että saamme olla sinun käytössäsi, vaikka olemme hyvin vajavaisia ihmisiä. Pyydämme, että opeta meitä kaikissa toimissamme luottamaan viime kädessä sinuun eikä itseemme. Kiitos siitä, että olet uskollinen ja johdatat askeleitamme.