Jumalan tehtävä Moosekselle ja sinulle


Oletko koskaan epäonnistunut? Useimmat meistä ovat. Oletko koskaan ollut tilanteessa, jossa vaivannäkösi on tuntunut turhalta? ”Kyllä!” monet meistä sanovat. Tervetuloa Jumalan valtakunnan työhön!

Teksti Toni Kokkonen | Kuva Philippe Guiessaz ja Unsplash: Guilherme Stecanella

Toisen Mooseksen kirjan kolmannessa luvussa kuvataan, kuinka Jumala kutsuu Mooseksen palvelijakseen ja lähettää hänet vapauttamaan Israelin kansan. Mooses oli jo vuosia aiemmin paennut Egyptistä, kun oli tappanut egyptiläisen miehen (2.Moos.2). Mooses oli siis omin voimin yrittänyt vapauttaa kansansa, mutta se ei ollut tuottanut tulosta. Meillä on jatkuva, alitajuinen kiusaus ajatella olevamme parempia kuin Jumala, joten yritämme tehdä asioita omalla voimallamme ja järjellämme.

Jumala on luonut meille aivot, joita voimme käyttää viisaasti. Hän on jättänyt meidän omaan harkintaamme monia arkisia asioita, kuten syötkö muroja vai puuroa aamulla tai jos olet sinkku, niin lähestytkö ihastustasi. Näistä meidän ei tarvitse murehtia: jos Jumala ei anna käskyä Raamatussa, valinta on tosiaan meidän. On tärkeää, että kristitty etsii elämässään Jumalan tahtoa rukoilemalla ja lukemalla Raamattua. Kaikki valinnat arjessa tai elämässä eivät ole yksinkertaisia. Miten suhtaudun koulukavereihin? Katsonko pornoa? Mitä haluan tehdä tulevaisuudessa? Näihin kaikkiin voimme löytää Raamatusta ohjeita.

Oletko joskus yrittänyt jotain, eikä se ole onnistunut? Ehkä olet asian kanssa sitten lähtenyt Mooseksen tapaan erämaahan paimentamaan lampaita ja jättänyt asian sikseen. Meidän elämässämme voi olla asioita, ihmisiä, palvelutehtäviä tai lähetyskenttiä, joiden parissa olemme omassa voimassamme palaneet loppuun, mutta sitten Jumala kutsuu meidät uudestaan ja lähettää Pyhän Hengen voimassa palvelemaan.

Armosta kutsuttu

Jumala antaa Moosekselle suuren tehtävän: vapauta Jumalan kansa Egyptin orjuudesta. Mooses epäröi suuren kutsun edessä, kun hän miettii omia kykyjään.  Heti alussa hän parahtaa ”Mikä minä olen menemään faraon luo ja viemään israelilaiset pois Egyptistä?”. Jumalan vastaus on pysäyttävä, koska Hän sanoo: ”Minä olen sinun kanssasi”. Mooseksen kutsu ei perustu hänen kykyihinsä, vaan siihen kuka hänet on kutsunut. Apostoli Paavali kertoo saman, eri esimerkkiä käyttäen: ”Näin Jumala osoitti, että hänen suunnitelmansa perustui hänen omaan valintaansa, ei ihmisen tekoihin vaan kutsujan tahtoon.” (Room. 9:11).

On etuoikeus olla Jumalan käytössä. Tämä koskee jokaista kristittyä, ei vain niitä, jotka saavat elantonsa seurakunnalta tai kristilliseltä järjestöltä. Jokainen kristitty on Jeesuksen todistaja, joka on kutsuttu Jumalan valtakunnan työhön. On Jumalan suurta armoa, että Hän käyttää meitä ihmisiä työssään. Israelin kansan vapauttaminen orjuudesta olisi varmaan ollut enkeleille huomattavasti helpompaa: Naps vain, ja enkeliarmeija olisi hoitanut homman.

Kristityn ei kannata suhtautua Jumalan valtakunnan työhön väheksyvästi tai pakkopullana. Muuta suhtautumistasi! Ajattele enemmin: ”Jes! Minä saan tehdä tätä! Kaikkivaltias, pyhä Kolmiyhteinen Jumala haluaa juuri minut tähän. Upeaa!” Väitän, että sielumme pyhitykselle on hyväksi, että olemme Jumalan käytössä. Mitä enemmän annamme itsemme Jumalan käyttöön, niin sitä vähemmän Saatanalla on tilaa toimia.

Blues Brothers -kristityt

Elokuvassa Blues Brothers (1980) veljekset Jake ja Elwood Blues saavat tehtävän: heidän pitää pelastaa kristillinen orpokoti, jossa he kasvoivat. Orpokotia uhkaa vararikko, elleivät veljekset saa koottua bändiä kasaan ja kerättyä tarvittavia varoja. Seuraa tapahtumarikas, takaa-ajoja ja hyviä ystäviä täynnä oleva matka. Välillä jekutetaan uusnatseja, lauletaan countrya, bluesia, jazzia, rockia ja eletään todeksi unelmaa. Kun veljeksiltä kysytään mitä he tekevät, niin he vastaavat joka kerta ”we’re on a mission from God” (meillä on tehtävä Jumalalta).

Ihailen tuota asennetta. Se on häpeilemätön, rohkea ja sopivan röyhkeä: ”meillä on tehtävä Jumalalta”. Epäröivät ja hajalleen joutuneet bändin jäsenet vakuuttuvat veljesten tehtävästä; vastustajat turhautuvat, kun veljekset selviytyvät jopa mahdottomista esteistä. Kaikista tärkeintä on, että matkan synkkienkin vaiheiden yli tehtävä ja suuri kutsumus kantaa veljeksiä. Toivoisin, että useampi meistä olisi Blues Brothers -kristitty! Elämä Jumala kanssa on merkityksellistä, täyttä elämää.

Ole ylpeä saamastasi kutsusta. Kun sinut on kastettu Kolmiyhteisen Jumalan nimeen ja olet tunnustanut uskosi, niin olet seurakunnan täysivaltainen jäsen, Jeesuksen veren turvin pyhitetty ja lähetetty Jumalan palvelija, jolla on Hyviä Uutisia. Jos joku kyseenalaistaa tai naureskelee sille, että käyt nuortenillassa, rukoilet, luet Raamattua tai puhut Jeesuksesta, niin ota sama asenne kuin Bluesin veljeksillä: ”minulla on tehtävä Jumalalta”.

Mitä jos ei onnistu?

Heti alkuun: tulet epäonnistumaan. Elämässäsi tulee monia hetkiä, kun epäonnistut, myös hengellisesti. Se on ihan normaalia. Välillä vaivannäkö uskovana voi tuntua turhalta. Jeremian kirjan 20. luku kuvaa, miten Jumalan profeetta koki epätoivoa ja turhautumista kutsumuksensa kanssa. Jälkikäteen on tietenkin helppo todeta, miten asia ei ollut näin ja miten Jumalan suunnitelma lopulta toimi. Joten älä huoli: vaikka sinusta näyttäisi, että vaivannäkösi on turhaa, niin et näe asiaa Jumalan perspektiivistä.

Epäonnistuminen ei ole pelottavaa. Sen sijaan pelottavaa on, jos alkaa kävellä pois Jumalan luota. Tapahtui mitä tahansa, niin kristitty ei saa menettää sitä, että hänet on kutsuttu olemaan Jumalan rakastama ja lähetetty kertomaan samasta rakkaudesta. Täysipäiväisessä hengellisessä työssä on pelottavan yleistä, että henkilö hukkaa ensirakkautensa Jeesukseen ja ”leipiintyy”. Mihin tahansa sinua kutsutaankin, niin pidä aina etusijalla oma suhteesi Luojaasi. Mooses pyrki aina olemaan tekemisissä Jumalan kanssa: kysymään Häneltä neuvoa, suuntaa ja purkamaan sydäntään Hänelle.

Jumala ei jätä sinua yksin kutsumuksesi kanssa. Sinulla on miljoonia sisaria ja veljiä, jotka jakavat saman kutsun. Muista pitää yhteyttä heihin. Käy nuortenilloissa, messussa, hengellisissä tapahtumissa, lähde aktioon ja niin edespäin. Miljoonien muiden kristittyjen kanssa saat kantaa Jeesuksen kuormaa, joka on kevyt (Matt.11:30), koska lopulta Hän itse kantaa sen kanssasi.

2.Moos.3 – 4

Kysymyksiä:

-Miksi Mooses vastusteli Jumalan kutsua?

-Miksi Jumala sanoi nimekseen ”Minä olen se joka olen”?

-Miksi Jumala vihastui Moosekselle? Miltä Mooseksesta on mahtanut tuntua?

-Mihin Jumala sinua kutsuu?

-Kun mietit omaa elämääsi kristittynä, niin mietitkö enemmän omia kykyjäsi vai Jumalan?

Rukous
”Pyhä Kolmiyhteinen Jumala, kiitos että sinä olet minut pelastanut ja kutsunut valtakuntasi työhön. Ota kaikki voimani käyttöösi ja lähetä minut. Johdata minua tahtosi tietä. Aamen.”