Hei, Jumalalla on sulle meiliä

Helmi: Hei

On hauskaa saada postia. Itselleni päivän kohokohta on se, kun töiden jälkeen saan tutkia päivän postit. Lähettäjällä ei ole niin väliä, tärkeintä on sisältö. Yleensä päivän lähetys sisältää laskuja: auto vakuutukset, henkilövakuutukset, vesi- ja sähkölaskut ja niin edespäin. Helmihetkiä ovat ne, kun kirjelähetys on ystävältä.

Rakkauskirje

Raamattua on joskus sanottu Jumalan kirjeeksi ihmisille, eikä suinkaan miksi tahansa kirjeeksi vaan rakkauskirjeeksi. Kaivoin tuossa vanhoja kirjelähetyksiä ja löysin sieltä ensimmäisen saamani rakkauskirjeen. Siinä luki Raks Matti. Löysin sen aikoinaan keittiön lattialta ja se oli rypistetty isoksi möykyksi. Vieläkin tuo ryppyinen paperi herätti tunteita, olihan se ensimmäinen rakkaudenosoitus naiselta! – Ja silloin olin vasta nuori poikanen.

Kirjoittaja itse tulee luoksemme

Jumalan rakkauskirje eroaa tavallisesta rakkauskirjeestä siinä, että se tuo kirjoittajan meidän luoksemme. Vaikka kuinka lukisin menneitä ja nykyisiä rakkauskirjeitä, ne eivät tuo kirjoittajaa syliini. Toisin tapahtuu, kun luen Raamattua. Raamattua lukiessani kirjeen lähettäjä tulee luokseni. Raamattu tuo meille Jumalan läsnäolevaksi.

Aika turvallinen juttu, kun tiedämme, mitä Raamattu kertoo Jumalasta. Meidän luoksemme tulee Jumala, joka on luonut kaiken, mitä maailmassa on, Jumala, joka on valinnut itselleen kansan, jolle hän antoi lupaukset tulevasta Messiaskuninkaasta. Meidän luoksemme tulee Jumala, joka lähetti Jeesuksen maailmaan. Hän on rakastanut minua ja sinua niin paljon, että kuoli takiamme ristillä.

Rakkauskirje satuttaa

Rakkauskirjeessä ei yleensä kauheasti arvostella ihmistä. Raamattu, siitä huolimatta, että se on rakkauskirje, voi loukata meitä. Se voi loukata meitä, koska emme aina ymmärrä, mitä kirjeen kirjoittaja haluaa meille sanoa, ja se voi loukata siksi, että siinä ihminen osoitetaan syntiseksi. On aika rankkaa lukea, miten Jumala osoittaa minun olevan turmeltunut ja syntinen ihminen. Rankkoja juttuja ei ole kirjoitettu siksi, että Jumala haluaisi antaa bänät. Päinvastoin, Jumala haluaa, että sinä juuri syntisyytesi ja ymmärtämättömyytesi tähden yhä enemmän turvautuisit häneen.

Pienellä ihmisellä ei ole syntiensä kanssa mitään muuta mahdollisuutta kuin turvata Jeesuksen pelastustyöhön.

Rakkauskirje kalastajalta

Raamattu ei ole vain yksi kirje, se on oikeastaan kokonainen kirjasto. Raamatun 66 kirjassa on kymmeniä erilaisia kirjoittajia. On paimenia ja talonpoikia, kuninkaita ja valtiomiehiä, filosofeja ja runoilijoita, kirjanoppineita ja profeettoja, muuan publikaani, lääkäri, pari kalastajaa.

Kaikkia näitä ihmisiä Jumala tarvitsi. Ei siis tosiaan ollut kysymys yhdestä rakastuneesta miehestä tai naisesta, vaan joukossa oli hyvin erilaisia ihmisiä eri tunnetiloissa. Välillä Raamatun lehdiltä voimme lukea riemun kiljahduksia, välillä käydään jossain tosi syvällä. Mutta aina ja joka paikasta kuuluu sama viesti: Jumala ei koskaan ole hylännyt. Eikä Jumala hylkää tänään.

Fakta juttu

Raamattu kertoo, että vaikka kirjoittajat olivat ihan tavallisia Jumalaan uskovia ihmisiä, kirjettä ei kirjoitettu hatusta vetämällä. Jumala ohjasi kirjoittajia kirjoittamaan sen, mitä Jumala itse halusi. Eivät ihmiset mitään robotteja olleet. Heidän luonteenpiirteensä ja tyylinsä näkyy ja kuuluu, mutta sittenkin Raamattu todistaa synnystään:

”Yksikään profeetallinen sana ei ole tullut julki ihmisten tahdosta, vaan ihmiset ovat puhuneet Pyhän Hengen johtamina sen, minkä ovat Jumalalta saaneet” (2. Piet. 1: 21).

Kirjoittajat eivät kirjoittaneet omia luulojaan tai omia haaveitaan. He eivät olleet kirjoittaessaan yksin. Jumala oli mukana ja ohjasi heitä. Sen tähden voit uskoa sataprosenttisen varmasti, että Raamattu on kokonaan totta.

Mahtoivatkohan kirjoittajat aina edes itse ymmärtää, miten suuressa tehtävässä he olivat? Pystyivätkö he aavistamaan, että sinä lukisit niitä kirjoituksia kaksi tuhatta vuotta myöhemmin ja saisit niissä kohdata elävän Jumalan?

Niin, luethan sinä?

Se vaan on tyhmää olla eksyksissä

Matteuksen evankeliumissa (22: 29) sanotaan:

”Jeesus vastasi heille: ’Te kuljette eksyksissä, koska ette tunne pyhiä kirjoituksia ettekä Jumalan voimaa.’”

Se vaan on tyhmää olla eksyksissä, kun ei tarvitsisi olla. Jumalan sanasta löydämme luotettavat suuntamerkit ja siinä on myös Jumalan valtava voima.

Monta asiaa elämässämme kadumme, mutta sitä ei koskaan ole kukaan katunut, että on tarttunut Raamattuun. Se on muuttanut monen ihmisen elämän. Se on sananmukaisesti pelastanut monen ihmisen hengen. Raamatun sanalla on nimittäin sellainen ihmeellinen vaikutus, että se luo uutta elämää. Raamattu on elävää sanaa.

Jumalalla on valta tehdä hengellisesti kuolleista ihmisistä hengellisesti eläviä. Ja aina, kun Raamattua luetaan tai sen sanaa julistetaan, jotain tapahtuu. Jotain sellaista, mitä emme välttämättä silmin näe, mutta jotain syvällä ihmisen sisimmässä liikahtaa: toisten rakkaus Jumalaa kohtaan syvenee syvenemistään, toiset loukkaantuvat ja lähtevät pois.

On aika kova juttu, että jo nuorena opimme tuntemaan Jumalan tahdon Raamatusta.

”Mutta pysy sinä siinä, minkä olet oppinut ja mistä olet varma, koska tiedät, keiltä olet sen oppinut, ja koska jo lapsuudestasi saakka tunnet pyhät kirjoitukset, jotka voivat tehdä sinut viisaaksi, niin että pelastut uskon kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Jokainen kirjoitus, joka on syntynyt Jumalan Hengen vaikutuksesta, on myös hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi, kasvatukseksi vanhurskaudessa, että Jumalan ihminen olisi täydellinen, kaikkiin hyviin tekoihin valmistunut.” (2. Tim. 3: 14–17.)

Julkkisten seurassa

Jos vakuutuit Raamatun pyhyydestä ja kallisarvoisuudesta, et ole ihan huonossa seurassa. Vai mitä olet mieltä seuraavien julkkisten sanoista? En voi sanoa muuta kuin oman aameneni heidän kommenttiensa perään.

”Uskon, että Raamattu on paras lahja, minkä Jumala on koskaan antanut ihmisille. Kaikki maailman Vapahtajan hyvät lahjat on välitetty meille tämän kirjan kautta. Se sisältää kaiken, mitä ihminen tarvitsee.” Aabraham Lincoln 1809 –1865, Amerikan presidentti.

”Me uskomme, että on sekä tieteellisintä että järjellisintä ottaa Raamatun historiallinen kuvaus kirjaimellisesti. Voimme olla vakuuttuneita siitä, että kaikki nämä asiat ovat tapahtuneet juuri niin kun ne on kuvattu Pyhässä Kirjassa. Olemme turvassa Raamatun järkkymättömällä kalliolla.” Winston Churchill 1874–1965, Englannin johtaja toisen maailmansodan aikana. Valtiomies, historiankirjoittaja ja kirjailija. Kirjallisuuden Nobel-palkinto.

”Esi-isämme ovat vuosisatojen kuluessa sekä ahdingoissa ja vainoissa että rauhan päivinä ammentaneet Raamatusta elämää, voimaa ja lohtua. Nykyhetkenä kansamme tarvitsee Jumalan sanan uudesti luovaa voimaa. Omaksukaamme nöyrällä sydämen uskolla sen siunaukset.” Kyösti Kallio, Suomen presidentti 1937–1940.

Teksti: Matti Rusama
Kuva: Stockxpert / Diego Cervo

Tämä artikkeli on arkistojen helmi nuotan numerosta 4/2007. Lue koko lehti täältä!

Voit myös tilata Nuotan kotiisi tilauspalvelustamme.