Vihattu kiertolainen paljastuu maailman pelastajaksi


Raivo, rakkaus, inho, hämmästys. Jeesus nostattaa tunteita, jakaa mielipiteitä ja pelastaa maailman. Mutta milloin sinä olet viimeksi hämmästynyt hänestä?

Teksti Vili Sarento | Kuvat choreograph/123rf.com ja Svetoslav Sokolov/123rf.com

Profeetta Jesaja eli Israelissa Juudan valtakunnan alueella 700-luvulla ennen Kristusta. Hän oli erittäin tietoinen oman kansansa rikkomuksista ja synnistä. Siksi Jesajan kirja on välillä karua luettavaa. Mutta se sisältää tuomioiden lisäksi myös joitain Raamatun selkeimpiä ennustuksia Israelin kansan ja koko maailman pelastajasta.

Ajoittain on pohdittu, voisiko Jesaja tarkoittaa luvun 53 profetioillaan jotakuta toista kuin Jeesusta. Mutta historiankirjoissa ei ole ketään, joka sopisi Jesajan kuvaukseen: Jesajan sanat koskevat ilmiselvästi Jeesusta. Kyse ei ole pelkästään siitä, että Jeesuksen kärsimyksiä kuvataan osuvasti. Kohta sisältää myös selkeästi ajatuksen kuolemasta ja sen jälkeisestä elämästä, sekä jonkinlaisen Jumalan perheen syntymisestä. Luku ei kuitenkaan ole pelkkä etukäteen luettava ennustus. Se auttaa myös jälkikäteen ymmärtämään, mitä Jeesus itse asiassa sai aikaan elämällään, kuolemallaan ja ylösnousemuksellaan.

Mutta miten Jesaja voisi tietää Jeesuksesta? Hän näki etukäteen jotain aivan odottamatonta, suorastaan outoa, jotain mitä me todella tarvitsemme. Jo Jesaja itse kysyy kysymykset, jotka ovat meillekin ajankohtaisia: ”Kuka uskoo meidän sanomamme? Kuka ymmärtää Herran käsivarren voiman?” Ehkä Jesaja oli näyistään yhtä hämmästynyt kuin mekin.

Jeesus on maailman ydin, keskipiste ja käännekohta. Jeesuksen keskeinen asema ei ole mikään sattuma, joka voisi olla toisinkin.

Tunnistaisitko Teräsmiehen?

Jeesus ei tullut maailmaan jonkinlaisena kreikkalaisen taruston puolijumalana. Sellaisen olisi tunnistanut komeasta lihaksikkaasta kropasta tai säkenöivästä kauneudesta. Jesaja ei kerro tarkkaan miltä tuleva Messias näyttäisi, mutta mikään kreikkalainen jumala ei olisi kyseessä. Pahimmillaan häntä ei tunnistaisi edes ihmiseksi, saati sitten Jumalan Pojaksi.

Kaksi vanhusta kuitenkin tunnisti Jeesuksen jo vauvana (Luuk. 1). Siinä vaiheessa Jeesuksen suurin voimateko oli ollut vaipan puhtaana pitäminen usean tunnin ajan yhtäjaksoisesti. Hän oli jopa saattanut valvoa useita tunteja nukkumatta välillä. Mutta hän saattaisi vielä ihmetyksiin kansat. Jeesuksen tunnistaminen Jumalan Pojaksi, Jumalan Valituksi kuninkaaksi, on aina vaatinut uskoa ja Jumalan tahdon kuulemista ja ymmärtämistä. Ehkä voisi jopa sanoa, että usko on Jeesuksen tunnistamista.

Apostoli Paavali kirjoittaa vuosisatoja Jesajan jälkeen, että jos maailman kuninkaat olisivat tunnistaneet Jeesuksen, he eivät olisi ristiinnaulinneet häntä (1. Kor. 2:8). Mutta Jeesuksen tehtävä ei ollut hämmästyttää kansaa tempuilla. Tarkoitus ei ollut näyttää, että ”olen muuten Jumala, kumartukaa kaikki”. Tarkoitus oli pelastaa maailma. Tämä pelastus tulisi todella hämmästyttämään ihmiset. Tiedätkö miksi?

Maailma on tottunut kuolemaan. Ei ole mitään muuta. Jeesuksen kuolemassakaan ei ollut mitään omituista. Kaikki ihmiset saavat ansionsa mukaan.

Shokkikäänne

Paitsi ettei Jeesus saanut oman ansionsa mukaan. Hän sai kaikkien muiden ansion mukaan. Emme aina tule sitä ajatelleeksi, mutta Jesajan ja Vanhan testamentin tuomionjulistukset kaiken maailman moabilaisia ja filistealaisia vastaan ovat osa ”synnin palkkaa” ja ”lain kirousta”, jotka Jeesus otti kannettavakseen ristillä. Samoin ovat israelilaisille langetetut tuomiot. Ristin idea on kääntää kuolema elämäksi ja kiroukset siunauksiksi.

Messiaan tuleminen oli itse asiassa koko maailmanhistorian käännekohta. Synti oli alun perin sotkenut maailman ja ihmisen, niiden rauhan ja kauneuden. Kaaos, katastrofi ja sairaus rakentuvat synnin laskemalle perustukselle, mutta Jeesus tuli ottamaan synnit pois. Samalla maailman sotkussa tapahtui käänne, kun kaaoksen perustukset tuhottiin. Syntien anteeksianto (jakeet 6, 10–12) vanhurskaus ja puhtaus Jumalan silmissä (11), terveys (4–5), rauha ja hyvinvointi (5) sekä Jumalan johdatus (6) perustuvat kaikki Jeesuksen ristille. Vihdoin Jumalan tahto saa toteutua maailmassa (10). Vihdoin Jumalan valtakunta voi tulla. Koko maailma toivoo ja odottaa sitä.

Jeesus on maailman ydin, keskipiste ja käännekohta. Jeesuksen keskeinen asema ei ole mikään sattuma, joka voisi olla toisinkin. Hän on Jumalan edustaja, valittu, Poika, ”Jumalan sädehtivä kirkkaus” (Hepr. 1:3). Vanhan testamentin profeetat ymmärsivät tämän. Jesajan kirjan 53. luku on siitä hyvä esimerkki.

Jumala valitsi sinut, etkä sinä ehtinyt väittää vastaan, koska et ollut vielä syntynyt, kun se tapahtui.

Sano hintasi

Usein kuvittelemme, että Jeesuksen kärsimykset kertovat vain syntimme suuruudesta, ja olemme melkeinpä pahoillamme, että hän joutui kuolemaan. Luemme Jesajan kirjaa ja evankeliumien kertomuksia ja suremme Jeesuksen puolesta. Mutta ei tämä ole mikään tarina kaltoin kohdellusta ihmisestä. Kärsimys ei ollut Jeesuksen elämän tarkoitus, eikä se ole Jesajan ennustuksen ydin.

Harva ostaa mitään pelkästään siksi, että saisi maksaa rahaa. Rahalla ostetaan jotain. Jos Jeesus ei olisi halunnut kärsiä, hän olisi hyvin voinut jäädä Isänsä luo taivaaseen. Hän ei maksanut niin korkeaa hintaa vain tyhjän synnin takia. Päinvastoin, koko luku on pikemminkin täynnä tarkoitusta – aivan kuin Jumala olisi halunnut ostaa kärsimyksellä jotain äärettömän arvokasta… Mitä se voisi olla?

Raamatun mukaan Jeesus kesti kärsimykset ”edessään olleen ilon tähden” (Hepr. 12:2). Se tarkoittaa sinua. Sinä olit Jeesuksen tehtävän ydin, napakymppi. Jeesuksen kärsimykset ja kuolema kertovat meidän arvostamme. Hänen kyllä täytyi kuolla synnin takia. Mutta meidän arvomme Jumalan lapsina on niin valtava, että Jeesus maksoi mielellään koko summan, jotta saisimme – sinä saisit – olla Jumalan poika tai tytär. Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon.

Kaikki se on todellista historiaa. Jumala valitsi sinut, etkä sinä ehtinyt väittää vastaan, koska et ollut vielä syntynyt, kun se tapahtui. Ehkä meidänkin tulisi nähdä itsemme kuten Jumala meidät näkee.

Oletko jo hämmästynyt?

 

Kysymykset
1. Millainen mielikuva sinulle tulee sanasta ”pelastaja”?
2. Jeesuksen ajan ihmiset tunsivat kyllä Jesajan profetian. Mikseivät he tunnistaneet häntä?
3. Jeesus ei ollut kuka tahansa kärsivä ihminen. Mikä Jesajan mukaan erottaa hänet tavallisesta tallaajasta?
4. Miksi Jeesus kärsi niin paljon?
5. Listaa kaikki tavat, joilla Jesajan ennustuksen eri kohdat toteutuivat Jeesuksen elämässä.
6. Mitä ne Jesajan mukaan tarkoittavat?
7. Miten tämä vaikuttaa sinun elämääsi? Miten raamatunkohta rohkaisee sinua?

 

Rukous
”Isä. Kiitos, että haluat jakaa elämäsi minun kanssani, ja halusit maksaa koko hinnan minusta, jotta saisin aina olla kanssasi. Kiitos, että voin antaa koko elämäni sinun käsiisi ja luottaa johdatukseesi. Opeta minut näkemään Jeesus paremmin ja ymmärtämään, mitä olet meille lahjoittanut. Haluan tuntea sinut, ja haluan että ihmiset ympärilläni saavat hämmästellä sinun lahjoittamaasi pelastusta. Tapahtukoon sinun tahtosi minun elämässäni ja koko maailmassa, kun synti on nyt poistettu. Kiitos.”