Raamis kristityn taisteluvarustuksesta

Helmi: Raamis kristityn taisteluvarustuksesta

Jos kuningas lähettää soturinsa taisteluun, niin hän antaa heille myös välineet siihen. Mutta millaiset taisteluvälineet kristitty saa? Lingon? Keihään? Pitääkö kupeet vyöttää?

Onko kristityn elämä taistelua? Kyllä ja ei. Apostoli Paavali opettaa Efesoksen seurakuntaa tästä aiheesta (Ef. 6:10–24). Kristitty taistelee Paholaisen juonia ja pahuutta vastaan, mutta ei koskaan ihmistä vastaan (jae 12). Jeesus opettaa, että maailmassa kristityt ovat ahtaalla, koska emme kuulu tähän maailmaan (Joh.15:19), mutta kristitty ei saa eristäytyä maailmasta (Luuk. 10:3 ja Joh. 17:15), vaan Jeesus lähettää meidät tekemään kaikista kansoista hänen opetuslapsiaan (Matt. 28:19). Huh huh mikä tehtävä!

Tätä tehtävää varten Jumala antaa välineet. Paavali vertaa näitä ”välineitä” sotilaan varustukseen: tämä vertaus oli efesolaisten helppo ymmärtää, ja se kuvaa hyvin, millä tavalla Jumalan antamat lahjat pitää sitoa itseensä. Käydään seuraavaksi lyhyesti läpi Jumalan antamat varusteet:

1) Totuuden vyö

Kristitty ei tavoittele elämässään asioita valehtelemalla – valehtelemalla hankittu suosio koulussa, työelämässä, seurustelussa on turhaa, jos se ei perustu siihen, kuka oikeasti olet. Valehtelemalla tai käyttäytymällä petollisesti ihminen sitoo itseään valheiden verkkoon, jota joutuu ylläpitämään jatkuvilla valheilla. Emme saa myöskään valehdella Jumalasta: lupailemalla ihmiselle menestystä tai turhalla helvetillä pelottelulla ei voiteta ihmisiä Jeesukselle.

2) Vanhurskauden haarniska

Vanhurskaus tarkoittaa ”Jumalalle kelpaavaa” ja tämä onkin vähän kinkkinen: kuka on Jumalalle kelpaava? Raamatun mukaan ei kukaan (Saarn. 7:20, Room. 3:10). Omien tekojemme, olivatpa ne sitten kuinka hyviä tahansa, kanssa emme kelpaa Jumalalle. Jumalalle kelpaa ainoastaan se, joka uskoo, että Jeesus sovitti kaikki synnit ja voitti kuoleman. Vasta, kun ihminen lopettaa oma ”tee-se-itse-hengellisyytensä” ja tyytyy Jeesukseen, niin silloin hän kelpaa Jumalalle.

3) Evankeliumin sandaalit

Kristittyjen pitäisi olla oikeastaan pikajuoksijoita – jos olet saanut mielettömän hyvän lahjan, hienon uutisen tai jotain uskomattoman hienoa on tapahtunut, niin etkö kerro siitä muille? Kun Raamatussa kerrotaan Jumalan uskomattomista teoista, niin usein sen jälkeen ihmiset juoksevat ilosta – paimenet tapaamaan Jeesusta, Pietari Jeesuksen haudalle ja niin edespäin. Evankeliumi (eli suoraan kreikasta käännettynä ”Ilosanoma” tai ”Hyvä uutinen”) ansaitsee tulla kerrotuksi.

4) Uskon kilpi

Sinua vastaan hyökätään – välillä paljon, välillä vähemmän. Joka tapauksessa välillä on tarpeen puolustautua, suojautua. Martti Lutherin mukaan meitä kiusaavat Saatana, oma liha ja maailma. Etenkin ensimmäinen voi tuntua joskus ylivoimaisen pelottavalta. Joskus hyökkäys on hienovaraisempi – itsetuntoasi tai ystävyyssuhteitasi vastaan hyökätään. Silloin kristitty turvautuu uskoon ja Jumalan lupauksiin. Muistetaan, että olemme Jumalan ihmeellisiä luomuksia, Jeesus kuoli puolestamme ja että meillä on Pyhä Henki puolellamme.

5) Pelastuksen kypärä

Kristityn elämä tässä maailmassa on kotimatkaa. Sen pitää olla päämäärä nro.1, pelastus ja Taivas. Parhaatkaan asiat tässä maailmassa eivät vedä vertoja niille bileille, jotka odottavat Isän luona. Pitää myös muistaa, että kun uskomme Jeesuksen kuolleen puolestamme, niin meitä ei voi mikään henkivalta tai ihminen riistää pois häneltä.

6) Hengen miekka – Jumalan sana

Kristitty on aina valmis käyttämään Jumalan sanaa. Hän lukee sitä itse tukeakseen veljiä ja siskoja sekä rakentaakseen seurakuntaa. Jumalan sana on myös kaksiteräinen miekka (Hepr. 4:12), eli vaikka opettaisimme muille Raamattua, niin aina Sanan pitää koskettaa meitä itseämmekin. Kukaan ei ole Jumalan sanan yläpuolella.

Parasta näissä varusteissa on se, että ne saadaan Jumalalta. Kenenkään ei tarvitse itse käydä hankkimassa niitä. Voi kyllä pyytää, että Herra vahvistaisi jotain osa-aluetta tai opettaisi meitä elämään tahtonsa mukaan. Lisäksi vaikka saammekin näin hienot välineet, niin taistelu on jo käyty – Jeesus voitti jo kaiken. Meillä on mahtavista mahtavin Jumala, ja Saatana on pieni, säälittävä, surkea ruipelo. Jumala ei anna näitä aseita puolustussotaan – niillä on tarkoitus hyökätä  pimeyden ja epäoikeudenmukaisuuden voimia vastaan tässä maailmassa. Jeesus sanoo Pietarille: Ja minä sanon sinulle: ”Sinä olet Pietari, ja tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni. Sitä eivät tuonelan portit voita” (Matt.16:18). Liikkuvatko tuonelan portit? Eikö portit yleensä ole paikallaan? Joten mitä Jeesus tässä tarkoittaa, on se, että kristityt hyökkäävät tuonelan portteja vastaan. Jeesus voitti tämän maailman, nyt hän pyytää meitä toimimaan käsinään ja jalkoinaan, viemään evankeliumia kaikkeen maailmaan ja Hänen nimessään tuhoamaan pahuuden, joka kahlitsee ihmisiä.

Teksti Toni Kokkonen, kuva nejron/123rf.com
Kirjoittaja on teologian maisteri ja Nuorten Maailman tapahtumavastaava

Alkuperäinen artikkeli Nuotta 1/2015

Tuleeko sinulle jo Nuotta? Ellei, tilaa se kätevästi tilauspalvelustamme! Paras tapa lukea Nuottaa on edelleen tilata se suoraan kotiin.