Millaisesta homoseksuaalisuudesta Paavali puhuu? (Pulmakulma)

Maallinen omaisuus ja Luuk 12:33

Hei,

tuota selitystä on ennemminkin koetettu soveltaa Sodoman tapahtumiin: Tähän se sopii varsin huonosti enkä ole kuullut että sitä on edes yritetty. Sen sijaan muuten ollaan juuri asian ytimessä, kun koetamme tehdä aikamatkaa Korinttiin.

Korinttilaisista kukaan ei ollut kirjeen kirjoittamisen aikaan ollut uskossa viittä vuotta kauempaa.  Useammallakin oli varmasti juutalainen koti ja VT:n opetuksen antama tausta, mutta varmaan kaikki kreikkalaiset miehet olivat käyneet läpi tyypillisen sukupuolikasvatuksen. Tyypillistä oli, että mies avioitui 30 vuoden vaiheilla (tytön elämä oli aivan toisenlaista ja tyypillinen avioliittoikä 15 vaiheilla). Miehen seksielämä ei suinkaan rajoittunut avioliittoon: Se alkoi siitä kun poika oli sukupuolisesti kykenevä ja tyypillisesti kokemuksia oli runsaasti, niin hetero- kuin homoseksuaalisiakin.  Joskus kolmekymppisenä kokenut mies solmi avioliiton saadakseen laillisia lapsia, mutta aviollinen uskollisuus sellaisena kuin me sen ymmärrämme ei kuulunut edes ihanteisiin.

Nyt varmaan ymmärrämme, miten rajusti Paavalin sanat iskivät kipinää nimenomaan korinttilaisten miesten keskuudessa.  Kääntyminen kristityksi merkisti suurta muutosta.  Kristityt seurasivat juutalaista opetusta, jonka mukaan miehellä on vain yksi nainen tai ei yhtään, ja seksi kuuluu avioliittoon. Homoseksi kiellettiin kokonaan. Korintin miehenpuolet eivät oppineet uusille tavoille kovin helposti, ja siksi Paavali käyttää kovaa kieltä.

Meidänkin pitäisi puhua nyt koko tästä laajasta asiasta: Jumala on luonut ihmisen mieheksi ja naiseksi. Hänen käskynsä on annettu meille varjelemaan meitä, ei viemään iloa elämästä. Nyt tarvitaan luottamusta siihen, että Jumala on hyvä Isä ja tietää, mikä lapsilleen on hyväksi. Luotatko Sinä?

Siunausta, Eki