Martin löytö


Reilut viisisataa vuotta sitten saksalainen nuorimies yritti elää niin puhdasta ja synnitöntä elämää, että kelpaisi Jumalalle.

Teksti Juha Heinonen | Kuva Dzmitri Mikhaltsow/123rf.com

Mies muutti luostariin askeettisiin oloihin. Jokapäiväiseen arkeen kuului paljon rukousta, paastoamista ja itsensä kurittamista sekä Raamatun tutkiskelua. Kaiken hartauden harjoittamisen keskellä mies ei kuitenkaan saanut rauhaa millään ilveellä.

Raamatusta hänen silmiinsä osui Roomalaiskirjeen kohta, jossa sanotaan: ”Uskosta vanhurskas saa elää.” Mies tajusi, että Jumalalle kelpaavaksi tulee vain uskomalla Jeesukseen. Tämä löytö johti Martti-nimisen nuoren miehen ihmeellisen lahjan luokse. Martti löysi lahja-armon. Hän ymmärsi, että itsestään hän ei voisi löytää uskoa eikä Jumalalle kelpoisuutta ikinä mitenkään.

Hän ymmärsi, että itsestään hän ei voisi löytää uskoa eikä Jumalalle kelpoisuutta ikinä mitenkään.

Jumala antaakin kaiken lahjana. Syyllinen saa anteeksi, syntinen saa armon. Tämä armon löytäminen johti siihen, että katolista kirkkoa uudistamaan lähtenyt Martti Luther perusti tahtomattaan uuden, luterilaisen kirkon.

Tämän luterilaisen kirkon aarteen äärellä olemme uskonpuhdistuksen juhlavuoden aattona, iloisina ja vapaina. Meidän ei tarvitse yrittää kelvata hyvillä teoilla Jumalalle, vaan saamme rukoilla: ”Jumala, ole syntiselle armollinen.”

Raamatussa meille kerrotaan, mihin armo perustuu. Jumala lähetti Jeesuksen kärsimään ja kuolemaan puolestamme. Golgatan keskimmäisellä ristillä huutaa piesty ja häväisty verinen mies: ”Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit.” Jumala hylkäsi Jeesuksen ristille meidän pahojen tekojemme takia. Jeesuksen ristintyön tähden Jumala ei hylkää sinua, vaan sinä saat armon, koska varhurskas on elävä uskosta.

Luota Jeesuksen ristin työhön ja siihen, että kolmantena aamuna hauta oli tyhjä. Vedä ilmaa keuhkot täyteen, ja elä armosta.

Juha Heinonen
Sleyn nuorisotyön johtaja