Käärme kepin kärjessä


Olimme viettämässä rippileiriä meren rannalla. Pojat olivat löytäneet ja tappaneet rantakaislikosta kyyn, jota he sitten nostelivat kepillä tyttöjä pelotellakseen.

Teksti Lasse Räty

Illalla olimme nuotiolla rannassa. Hartaudessa kerroin yli 3000 vuoden takaisista tapahtumista, jolloin myös nostettiin käärme kepin nokkaan. Se ei kuitenkaan tapahtunut pelotteluksi vaan pelastukseksi.

Jumala oli vapauttanut kansansa Israelin Egyptin orjuudesta. Kansa kuitenkin napisi Herraa vastaan tavan takaa. He kiukuttelivat Moosekselle ja Jumalalle, jotka olivat johtaneet heidät autiomaahan kuolemaan. Väellä oli nälkä ja jano ja he olivat kyllästyneet mielestään huonoon ruokaan. Taivaasta annettu manna oli alkanut tympiä, kuten joka-aamuinen kaurapuuro konsanaan.

Jumala ei kuitenkaan suhtautunut kansan kapinointiin yhtä kevyesti kuin kotiväki puurolautasen
koskemattomaksi jättämiseen. Herra lähetti nimittäin myrkkykäärmeitä kansan keskuuteen. Ne purivat kipeästi ja paljon ihmisiä kuoli.

Miksi kerroin tällaisesta tapahtumasta silloin ja miksi palaan siihen nyt? Siksi, että kertomus jatkuu. Kansa kääntyi Jumalan puoleen ja tunnusti tehneensä väärin kapinoidessaan. He pyysivät Moosesta rukoilemaan, että Jumala antaisi heille heidän syntinsä anteeksi ja poistaisi myrkkykäärmeet heidän kimpustaan.

Pronssikäärme oli esikuva Jeesuksesta. Hänet nostettiin ristinpuulle, jotta jokainen häneen katsova pelastuisi synnin, sielunvihollisen ja kuoleman myrkyltä.

Mooses rukoili. Herra käski häntä tekemään pronssista käärmeen kuvan ja laittamaan sen tangon nokkaan. Jumala myös lupasi, että kaikki pureman saaneet, jotka katsovat siihen, jäävät eloon. Näin myös tapahtui: jokainen katseensa pronssikäärmeeseen nostanut parani käärmeen tappavasta puremasta.

Jeesus viittaa tähän tapahtumaan Uudessa testamentissa, aivan sen tutuimman kohdan eli pienoisevankeliumin yhteydessä (Joh. 3:14-16). Pronssikäärme oli esikuva hänestä. Jeesus nostettiin ristinpuulle, jotta jokainen häneen katsova eli häneen uskova pelastuisi synnin, sielunvihollisen ja kuoleman myrkyltä.
Sinäkin saat katsoa häneen uskoen ja pelastua. Siunattua ristin ja ylösnousemuksen pääsiäistä!

Lasse Räty
Kirjoittaja toimii pastorina Tampereen Luther-talolla eli Lutsilla
Kuvat Lasse Rädyn albmi ja enterline/123rf.com