Ovatko Lucifer ja Jeesus sama sana?

Maallinen omaisuus ja Luuk 12:33

Hauska kysymys – ystäväsi kommentti on samanaikaisesti silkkaa huuhaata ja täyttä totta. Miksi? Latinan Lucifer tai kreikan Fosforos tarkoittaa Aamutähteä. Aamutähteä käytetään vertauskuvana useammasta asiasta:

1) Aamutähti on Kristus (esim. Ilm. 22:16: ”Minä olen Daavidin juuriverso ja suku, kirkas aamutähti.”). Erityisesti Välimeren maissa ja tottakai nimenomaan ennen sähkövaloja Aamutähti on hyvin merkityksellinen: Se syttyy taivaalle ja kertoo, että aurinko nousee aivan kohta. Näin Kristus on meille todellinen Aamutähti: Kun hän ilmestyi maailmaan ja otti pois syntimme, me tiedämme, että kohta aurinko nousee ja Herra palaa kirkkaudessaan.

2) Jes. 14 sisältää pilkkalaulun Babylonin kuninkaasta. Sen taustalla on Aamutähden tapa nousta joka aamu korkeammalle, niin, että se saavuttaa lähes taivaankannen keskipisteen. Sittten se kuitenkin alkaa laskeutua ja laskeutuu aivan alas. Aivan samoin Babylonin kuningas luuli olevansa Jumalan veroinen – mutta juuri kun hän oli valtansa huipulla, hän romahti alas. Varhainen kirkko näki tässä ennusmerkin Saatanasta: Juuri kun Saatana näytti saavuttaneen lopullisen voiton ja murskanneen Kristuksen Golgatalla, se kärsi lopullisen murskatappionsa. Sanoessamme Saatanaa Luciferiksi itse asiassa sanomme samalla hänen hävinneen lopullisesti.

Näin siis samaa vertauskuvaa voidaan käyttää kahteen eri tarkoitukseen (aivan samoin hapatetta käytetään vertauksena sekä hyvään että pahaan). Siitä huolimatta Saatana ei ole Kristus eikä Kristus Saatana.

Siunausta

Eki