Raamiksessa kysytään, onko sinulla sydämen silmät

Helmi: Raamiksessa kysytään

Kun eri ihmiset katsovat samaa asiaa tai tapahtumaa huomaa heidän näkevän erillä tavalla. Toiset näkevät pinnan ja toiset paljon syvemmälle. On kuin heillä olisi eri silmät.

Tapasin kerran sokean miehen, joka kertoi minulle näkevän enemmän kuin näkevät. Ihmettelin hänen sanojaan ja kysyin miten se on mahdollista. Hän sanoi näkevänsä sydämen silmillä. Niillä näkee asioita, joita tavallisilla silmillä ei näe.

Raamatussa Paavali rukoilee, että Taivaallinen Isä ”antaisi teille viisauden ja ilmestyksen Hengen hänen tuntemisessaan ja valaisisi teidän sydämenne silmät näkemään”. (Efesolaiskirje 1:17-18.) Jeesus kehottaa meitä ostamaan silmävoidetta, jolla voidella sydämen silmät, jotta näkisimme. (Ilm. 3:18.)

Sydämen silmät näkevät kolmeen suuntaan!

Ensinnäkin sydämen silmät näkevät taakse. Ei ihan lähimenneisyyteen vaan paljon kauemmas.

Eräässä saksalaisessa sairaalassa oli nuori viisitoistavuotias poika sen tähden, että hän oli yrittänyt itsemurhaa. Hänen isänsä soitti yhdelle papille ja pyysi häntä menemään katsomaan poikaansa, koska poika ei suostu tapamaan isäänsä. Pappi meni ja istui pojan sängyn viereen.

Poika oli vihoissaan papin tulosta ja kertoi tietävänsä, että pappi oli siellä isän pyynnöstä. Pappi myönsi sen ja kysyi miksi poika oli siellä. Poika kertoi olevansa sairaalassa, koska hän kuuli joitakin vuosia aiemmin vanhempiensa riitelevän keskellä yötä ja hänelle selvisi riidasta, että hän on ei-toivottu lapsi: vahinko. Silloin hänellä alkoi kehittyä ajatus, että koska hän on ei-toivottu, vahinko, niin eihän hän tänne kuulu. Loppujen lopuksi hän päätyi yrittämään itsemurhaa onnistumatta siinä.

Kun poika oli saanut kerrottua tarinansa, kertoi pappi pojalle tietävänsä erään toisenkin ei-toivotun. Hän joutui pakolaiseksi perheineen lapsena, ja myöhemmin palattuaan kotimaahansa hänestä tuli hyvin kuuluisa. Kuitenkin kansa, joka rakasti häntä, kääntyi loppujen lopuksi häntä vastaan ja huusivat tuomarille, että hänet pitää ristiin naulita.

Silloin poika tajusi, että pappi puhui Jeesuksesta. Vähän myöhemmin tuossa saksalaisessa sairaalassa syntyi yhteys ei-toivotun pojan ja ei-toivotun Jeesuksen välillä ja poika ymmärsi, että vaikka hän on vahinko äidille ja isälle, hän ei ole vahinko kaiken luojalle Jumalalle. Hänen sydämen silmänsä näkivät kauas taakse Luoja Jumalaan, ja hän ymmärsi, että hänellä on merkitys ja tarkoitus elämässä Jumalan ja Jeesuksen kautta.

Tämän päivän tarkoitus

Moni ihminen ei näe mitään mieltä elämässään. Toiset eivät näe sen tähden, että elämä on niin vaikeaa ja puutteellista. Toiset eivät näe mieltä, vaikka heillä on kaikki, mitä ihminen kuvitella saattaa.

Olen tehnyt työtä kahdenkymmenen vuoden ajan venäläisissä vankiloissa. Suurin ihmettelyn aiheeni on siinä, että niin mielettömän huonoissa olosuhteissa on niin paljon vankeja, jotka näkevät merkityksen elämällään ja heillä on mitä odottaa.

Olin kerran yhden muusikon kanssa venäläisen vankilan tuberkuloosipotilaiden osastolla pitämässä tilaisuutta. Puhuin heille sydämen silmistä, jotka näkevät enemmän kuin tavalliset silmät. Tilanne oli vaikea ja epätodellinen, sillä todellisuudessa suurimmalla osalla kuulijoitani ei ollut odotettavissa muuta kuin hidas kuolema. Seuraavana päivänä vierailessamme saman vankilan eri osastolla saimme viestin tuolta tuberkuloosiosastolta. He halusivat sanoa meille, että he ovat löytäneet ne sydämen silmät, ja he näkevät elämällä toivoa ja ennen kaikkea Jeesuksen rakkauden heitä kohtaan.

Toivottomuus ihmisen elämässä johtuu siitä, että hän ei näe mitään mieltä eikä ulospääsyä elämänsä tilanteessa. Sydämen silmät näkevät nuo mahdollisuudet, vaikka asia tuntuu mahdottomalta.

Sydämen silmät näkevät elämän päämäärän

Sydämen silmillä me näemme, että elämä ei lopu siihen, mihin me kuolemme. Meitä odottaa iankaikkinen elämä, ja sinne Jeesus on tullut kutsumaan meitä. Se sokea mies, josta alussa puhuin, kertoi minulle juuri sen, että hän näkee elämän päämäärän ja Jeesuksen odottavan siellä.

Olen monesti miettinyt, että olenko nähnyt Jeesuksen. En. Toisaalta olen. Näillä pään silmillä en ole häntä nähnyt, mutta hänen vaikutuksensa ja läsnäolonsa olen monta kertaa kokenut. Se on niin kuin tuulta katselisi. Sitä ei näe, mutta sen tuntee ja tietää olevan olemassa. Sama on Jeesuksen kanssa. Hänen vaikutuksensa, voimansa, johdatuksensa, rakkautensa ja monet muut asiat ovat nähtävissä selvästi, kun niitä saa katsoa sydämen silmillä.

Jos nuo silmät ovat sokeat, niin voit rukoilla Jeesusta ja pyytää häntä avamaan ne, että näkisit!

Alkuperäinen artikkeli Nuotta 8/2014

Teksti: Ilkka Puhakka, kuva: Jonna Impola

Paras tapa lukea Nuottaa on tilata se suoraan kotiisi. Tilaa nyt Nuotta näppärästi tilauspalvelustamme!