Helmi: Omat voimat vs. Jumalan voima

Helmi: Omat voimat vs. Jumalan voima

Jumalalla on voima synnyttää uutta aivan kuin Hän teki luodessaan maailman. Odotamme helposti tällaisia voimannäyttöjä Jumalalta. Jumala onkin odotuksia suurempi ja voi kätkeytyä johonkin hyvin vähäpätöiseen. Yllätä itsesi Jumalan voimalla!

Onnellisen elokuvan lopussa sankari saa ikuisen onnen sankarittaren kanssa suurten vaikeuksien jälkeen. Tätä ennen käsikirjoittaja on miettinyt päänsä puhki juonenkäänteitä, ja ohjaaja laittanut kaikki mahdolliset kykynsä peliin saadakseen näyttelijät ilmaisemaan syviä tuntoja kameran edessä. Näin ihminen on luonut tarinan, joka koskettaa jokaisen syvimpiä tuntoja.

Kun lukee kaikkien parhainta sankaritarinoiden kirjaa eli Raamattua, saa aistia kuinka Jumala on ollut kirjoittamassa, ohjaamassa, puvustamassa ja rahoittamassa tätä kaikkea. Jumalan ohjaava voima näkyy kansojen vaiheissa ja siinä, että hän on valmis lähettämään Poikansa kuolemaan sankarina jopa vihamielisen maailman puolesta (Room. 5:6-8).

Jumalan luova kyky tulee esiin siinä, että Jumala loi tyhjästä. Jumala antoi tässä yhteydessä ihmiselle järjen käyttöön ja kyvyn luoda  uutta. Erona Jumalan kykyihin ihmisen kyvyt rajoittuvat olemassa olevan muokkaamiseen. Valitettavasti ihminen ei aina käytä kykyjään Jumalan tarkoittamalla tavalla, vaan itsekkäisiin ja pahoihin tarkoituksiin. Jumala voi toimia väsymättä, kun taas ihmisellä tulee heikkouden ja haluttomuuden aikoja (Saarn. 3:1–8).

Kristus Jumalan Sanana

Jumala loi maailman sanallaan. Sana synnytti tyhjästä kaiken sen mitä me nähdään, koetaan ja tunnetaan.

Jumalan Sana syntyi Jeesukseksi Kristukseksi (Joh 1:1–5, 14). Paavali opettaa Raamatun ensimmäisestä sanasta Kolossalaiskirjeessä. Tämä sana on käännetty suomeksi sanalla ’alussa’. Hepreankieli on siinä mielessä ovela, että se  voitaisiin kääntää myös sanoilla ’esikoisessa’ ja ’päässä’. Näitä kaikkia sanoja Paavali on käyttänyt kirjeessään kuvaamaan Raamatun ensimmäistä sanaa: esikoista (Kol. 1:15-20). Jeesus Kristus oli se esikoinen, jota varten maailma on luotu ja joka oli luomassa maailmaa.

Ristiin kätketty voima

Raamatun alkulehdillä puhutaan syntiinlankeemuksesta. Ihminen luuli pääsevänsä Jumalan kaltaisuuteen – olemaan kuin Jumala. Tässä pyrkimyksessään hän tuli huijatuksi ja huomasi olevansa alasti. Ihmisestä ei tullutkaan jumalaa, jolla olisi kaikki viisaus ja valta.

Jumala voimassaan toimi omassa Pojassaan toisin kuin ihminen pyrkiessään jumalallisuuteen. Tämä jumalallinen voima tuli ihmiseksi ja oli heikkona kuollessaan. Jumalan heikkous on ihmistä voimakkaampi (1. Kor 1:23-25). Koko Jumalan Pojan voimakkuus oli puristettuna ristille kantaen syntimme ja syyllisyytemme. Pilkkaajat kehottivat häntä auttamaan itseään, mutta hän auttoikin meitä. Jumalan voima oli kätketty ristiin. Sitä ei voinut nähdä eikä kokea, se piti uskoa.

Maailma pimeni Jeesuksen ollessa ristillä. Siinä hetkessä oli jotain samaa kuin Elian kohdatessa Jumalan (1. Kun. 19:11–13).

Ylösnousemisen voima

Jumalan voima on myös uutta luovaa. Kristuskaan ei jäänyt hautaan kuolleena, vaan nousi kuolleista. Paavali puhuu Pyhästä Hengestä ylösnousemisen voimana. Pyhä Henki on annettu meille kasteen kautta (Room. 8:10–11). Tämä voima vaikuttaa jo nyt meissäkin luoden uutta. Uusi ihminen on syntynyt juuri Pyhän Hengen voimasta, joka voi tässäkin hetkessä tehdä ihmeitä. Mutta jotain on vielä jäänyt jäljelle: lopullista vapautumista joutuu odottamaan toivossa (Room. 8:20–30). Pyhän Hengen voima on kätketty heikkouteen ja ristiin. Samalla saa tuntea oman voimattomuuden ja kuitenkin luottaa siihen, että Jumalan Pyhä Henki auttaa heikkoudessa.

Luotettava sana

Jumala seisoo oman sanansa takana ja se on Raamatun luotettavuuden pohjana. Paavali ja Pietari ovat jopa kirjoittaneet, että kaikki Pyhät kirjoitukset olisivat syntyneet Pyhän Hengen voimasta (2. Tim. 3:16; 2. Piet. 1:20–21). Jumalan Sanan merkitys ei ole omassa uskossa tai viisaudessa, vaan Pyhän Hengen voimassa.

Sanaa ei kirjoitettu mihinkään kultaisiin tauluihin korostamaan sen pyhyyttä, vaan se alunperin kulki suusta suuhun tai oli kirjoitettuna papyrysliuskoille. Tällainen halpa-arvoinen välikappale ei kuitenkaan vähennä Jumalan Sanan arvoa, koska se perustuu Pyhän Hengen voimaan.

Jumalan sana koostuu aivan samanlaisista kirjaimista ja sanoista joita me käytämme. Pyhä Henki ilmoittaa jumalallisia asioita yksinkertaisellakin kielellä – totisesti Jumalan valtakunta on lasten kaltaisten (Luuk. 18:1-5). Monet loukkaantuvat tähän Jumalan sanan piirteeseen, mutta tähänkin on kätketty käsittämätön Jumalan viisaus. Sanaa voi heikoinkin lähestyä ja avata sen. Saa oppia Pyhästä Jumalasta ilman pelkoa, että Hän kuluttaisi pyhyydessään.

Pyhän Hengen vaikutus tekstissä merkitsee Pietarin mukaan sitä, ettei pysty omin voimin selittämään pyhiä profetioita (2. Piet. 1:20-21). Raamatun edessä joutuu kumartamaan syvään ja pyytämään Jumalalta viisautta ymmärtää. Jaakob kirjoitti: ”Mutta jos joltakin puuttuu viisautta, anokoon sitä Jumalalta, joka antaa kaikille alttiisti ja soimaamatta, niin se hänelle annetaan.” (Jaak. 1:5).

Jumalan lähettinä heikkoudessa

Erityisesti Jumalan valtakunnan työssä Jumalan hyvää tahtoa on hyvä etsiä rukoillen Sanaa tutkien. Jumalan sanassa on ankkuri, joka saa kiinnittymään tärkeimpään. Uudestisyntyneen ihmisen järki on jo asettunut Jumalan puolelle, mutta jotain on jäänyt syntiinlankeemukseta johtuvasta heikkoudesta jäljelle, ja on hyvä pyytää Jumalalta apua syntisen olemuksen päivittäiseen kuolettamiseen. Se tapahtuu Jumalan Sanan, ja etenkin Kristuksen ristin kautta. Sitä ristiä tarvitaan syntien anteeksi saamiseksi, mutta myös avuksi pyhän elämän elämiseen. Päivittäin joutuu tunnustamaan kelvottomuutensa ja voimattomuutensa, ja turvautumaan Jumalan Sanassa ilmoitettuun apuun ja voimaan.

Tiedätkö kuka sanoi  olleensa ”hyvin heikkona, hyvin arkana ja pelokkaana?” Ihan heti ei välttämättä tule mieleen Paavali (1. Kor. 2:3). Tekstissä Paavali kuvailee sisäisiä tuntojaan julistaessaan ensimmäistä kertaa Korintin seurakunnalle. Syy tähän oli ilmeinen. Hän halusi ankkuroida ihmiset sanaan eikä itseensä (1. Kor. 2:5). Hän ei korottanut itseään, vaan pikemminkin halusi tuoda esiin tärkeintä eli Jeesusta Kristusta ja häntä ristiinnaulittuna (1. Kor. 2:2).

Se, mitä Paavali tunsi ja koki sisällä oli jotain, mitä on hyvin vaikea myöntää itsessään. Olisi  kovin kiva olla samassa joukossa suurten sankareiden kanssa. Jotta tulisi Paavalin kaltaiseksi sankariksi, on oltava valmis olemaan heikkona voimakas (2. Kor. 11:29, 12:5, 9). Yrittäessään vaikuttaa itse ihmisiin hengellisessä maailmassa tulee esiin vain oma voima. Jumalan sanan voima on kuitenkin se, jolla on mahdollisuus tehdä vaikutusta. Julistaessa voima piileekin Jumalan sanassa eikä omissa voimissa.

Jumalan sana käyttö ja sen voima

Paavalin tavoin saa kokea heikkoutta ja silti Jumalan sana toimii. Julistuksen teho ei ole siinä, kuinka vahva on tai kuinka hyvin on pumpannut hengellisyytensä kohdalleen. Voima perustuukin Sanaan itseensä. Se on jopa voimallinen murskaamaan vihollisten juonet. Se voima, joka Jumalan Sanassa vaikuttaa on sidottu Kristuksen ristiin. Kun luo uutta, saa Jumalan sanaa käyttäessä kokea myös heikkoutta, voimattomuutta ja pelkoa. Jumalan Sana kasvattaa luottamaan yhä vahvemmin Kristuksen voimaan eikä omaan voimaan.

Raamiskysymykset

Miten olet kokenut/aistinut Jumalan voiman?

Miten ristiin kätketyn voiman voi aistia?

Mikä estää käyttämästä Jumalan sanaa ja sen voimaa?

Rukous

Pyhä Jumala, rakas taivaan Isä. Olet pyhyydessäsi käsittämättömän voimakas. Ylistän voimaasi ja samalla se pelottaa minua. En kestäisi pyhyytesi edessä – palaisin kuin kuiva puu uunissasi, jos katselisin pyhyyttäsi kasvoista kasvoihin. Ylistän sinun suurta viisauttasi lähettää Poikasi ihmiseksi. Siinä on sinun armolliset kasvosi. Ne kasvot eivät polta, vaan voin lähestyä sinua Poikasi ristinkuoleman kautta. Kiitos siitä, että Kristus on tullut viisaudeksi, pelastukseksi ja voimaksi heikolle ja syntiselle ihmiselle. Auta  ymmärtämään tätä käsittämätöntä voimaa, joka on kätkettynä ristiin ja Pyhään Sanaasi. Auta minua myös käyttämään sitä oikein ja viisaasti sinun tahtosi mukaan. Aamen.

Teksti: Pekka Jauhiainen
Kuva: Istockphoto

Tämäa artikkeli on Nuotasta 6-7/2011. Voit lukea koko lehden täältä!