Efesossa syttyi tuli!


Evankeliumi aiheutti Efesossa monenlaista tulta! Tarvitsemme vastaavia liekkejä tänäänkin, mutta onneksi Jumalan tuli aiheuttaa kivuliaita, mutta puhdistavia liekkejä.
Teksti Pyry Winter | Kuvat: Sini Rudvin

Rooman valtakunnan Aasian provinssin pääkaupunki oli Efeso – hyvin rikas sellainen. Se oli iso kaupunki, asukkaita oli yli 200 000. Se oli epäjumala Artemiin kaupunki, sillä sen temppeli sijaitsi siellä. Sanotaan, että se oli eräänlainen vanhan ajan New York. Joku sanoo sen olleen viinan ja pornon kaupunki.
Raamattu kertoo Paavalin lyhyestä alkuvisiitistä ja sen jälkeisistä tapahtumista. (Apt. 18-19) Paavali vieraili lyhyesti tuossa kaupungissa ja palasi myöhemmin takaisin. Sillä välin siellä kävi tulisieluinen julistaja nimeltä Apollos. Mies ei kuitenkaan ollut ihan selvillä kaikista kristillistä asioista, kuten vaikkapa kasteesta, mutta se ei estänyt häntä julistamasta rohkeasti sen mitä tiesi ja osasi. Apollos voisi olla myös meille rohkaisuksi: kaikkea ei tarvitse tietää kaikesta ennen kuin voi avata suunsa. Riittää että tietää jotain ja kertoo sen. Kyllä se tieto sitten karttuu.

Sanonta kuuluu: Rakasta, älä pakasta. Eikö se ole rakastamista, kun kerromme kavereille Jeesuksesta syntien sovittajana? Älä siis sinäkään pakasta, vaan rakasta – ole kuin Apollos! Tulisieluinen, intoa hehkuva Apollos sai uusia ystäviä, jotka kertoivat hänelle myös mm. kasteesta. Pari kaveria otti hänet vierelleen ja perehdytti Jumalan tiehen. Häntä siis opetuslapseutettiin.

Paavali tekee comebackin Efesoon myöhemmin. Hän tapaa heti ensi alkuun opetuslapsia joita ei vielä oltu kastettu Jeesuksen nimeen. Kieltämättä tässä näemme Apollon ”kädenjäljen.”

”Sanotaan, että Efeso oli eräänlainen vanhan ajan New York.”

Haparoivasta alusta lähetyskeskukseksi

Joskus meillä on tarve tehdä kaikki aina heti oikein ja jos emme siihen kykene niin jätämme sitten asiat tekemättä. Mielummin sanoisin, että tehdään se, mitä osataan ja katsotaan, mihin se riittää. Nyt se oli riittänyt hyvään alkuun, josta Paavali pystyi jatkamaan työtä. Hän kastaa Efesossa 12 miestä, jotka kaikki saivat Pyhän Hengen ja samalla saivat kielilläpuhumisen profetoimisen armolahjan. Paavalihan on melkein kuin Jeesus – 12 opetuslasta Efesossa. Wait a minute… Itseasiassa Paavali on kuin Jeesus, sillä Jeesus elää hänessä ja hänen kauttaan.

Oliko Paavali jotenkin erikoinen? Ei! Ihan tavallinen kuolevainen ja vajavainen, itseasiassa omien sanojensa mukaan, hän oli syntisistä suurin. Jeesus elää meissäkin, vaikka joskus tuntuu siltä, että juuri minä olen syntisistä suurin. Voitko kuvitella, näin Jeesus toimii – Hän ottaa meitä syntisistä suurimpia ja muovaa meidän sydämiämme käyttäen meitä. Eikä ole mitään kokeita, että milloin olet valmis. Yhtä asiaa Jeesus kuitenkin meiltä kysyy. Ai mitä? Se selviää hieman myöhemmin.

Paavali ryhtyy julistamaan evankeliumia lähetysstrategiansa mukaisesti: ensin synagogaan. Sitä riemua kesti vain kolme kuukautta, kunnes vastustajat saivat tarpeekseen. Sieltä Paavali siirsi tukikohtansa erääseen kouluun, jossa alkoi sapatin sijaan puhumaan ja opettamaan päivittäin. Yhtäkkiä tämän juutalaisten vastustuksen myötä avautuikin jotain paljon parempaa, minkä Jumala oli valmistanut. Syntyi suorastaan lähetyskeskus, jossa kävi Aasian provinssin muista kaupungeista ihmisiä kuuntelemassa ja viemässä sanomaa omiin kotikaupunkeihinsa.

“Oliko Paavali jotenkin erikoinen? Ei!”

Liekit syttyvät ja sytyttävät – ensi ajan rakkaus on käsillä

Paavali toimi kahden vuoden ajan samassa paikassa ja sytytteli liekkejä ihmissydämiin julistaessaan evankeliumia. Monia seurakuntia perustettiin Aasian maakunnassa ja Efesossa vasta liekit syttyivätkin! Jumala toimi Paavalin kätten kautta ja ihmissydämet muuttuivat. Sen lisäksi, että uskon liekki syttyi sydämissä syttyi myös kirjarovio. Tätä kuvastaa eräs merkillinen asia: ensi ajan rakkaus. Tiedätkö, kun rakastuu toiseen, tekisit mitä vain, jotta voisit viettää aikaa hänen kanssaan. Voit kertoa tuon fiiliksen 10 tai 100 kertaisesti, eikä se riitä kuvastamaan, mistä on kyse. Ihmiset tunnustivat julkisesti syntinsä – kaiken, mitä olivat tehneet. Kaikki, jotka olivat harjoittaneet taikuutta kokosivat kirjat yhdeksi rovioksi kaikkien nähden – arvo oli nykyajan miljoonissa. Jumalan Sana osoitti voimansa ja levisi yhä laajemmalle.

Vau! Jengi oli ihan liekeissä! Jeesus sai tulla Herraksi ja perkele, joka oli tuonut kuolemaa, pelkoa ja orjuutta sai väistyä.

Silloin kun Jumala toimii, silloin myös syttyy monissa vihan liekki. Jeesus sanoikin, että jos maailma on vihannut Häntä, tullaan myös Hänen seuraajiaan vihaamaan. Eikä Jeesus pettänyt lupaustaan tässäkään kohden! Artemis -jumalattaren kannattajat ja erityisesti muuan hopeaseppä, joka kääri hyvät rahat tehdessään epäjumalankuvia, alkoi huolestua. Mitä heille kävisi, jos porukka hylkäisikin Artemiin? Syystä olivatkin huolissaan. Mutta evankeliumin voittokulku jatkui tästä huolimatta!

“Jeesus sai tulla Herraksi ja perkele, joka oli tuonut kuolemaa, pelkoa ja orjuutta sai väistyä.”

Vuosikymmenien jälkeen

Efesossa syntynyt seurakunta ja ensi ajan rakkauden liekkiä alusta alkaen elänyt seurakunta nuukahti. Sillä Jeesus itse lähetti Efeson seurakunnalle viestin, jonka voi lukea Ilmestyskirjan kolmannesta luvusta. Siinä Jeesus kehuu: on nähty vaivaa, on tehty hyviä asioita ja on kestävyyttä. Jopa sellaisia valehtelijoita, jotka yrittivät rikkoa seurakunnan oli paljastettu. Monilla kohdin efesolaiset ovat toimineet hyvin ja oikein!

Mutta! He ovat luopuneet ensi ajan rakkaudesta. Pahinta oli, että he eivät itsekään tätä välttämättä huomanneet. Kaikkihan oli kuten ennenkin. Simsonista (Tuom. 14.) Raamattu sanoo: ”Eikä hän tiennyt, että Herra oli poistunut hänestä”. Niin saattaa käydä, kun elää hengellisesti menestyksekästä elämää, armolahjat toimivat ja työ tuottaa tulosta. Ollaankin kovin tyytyväisiä kaikkeen, mitä tapahtuu. Mutta Jeesus ei olekaan enää ykkösasia. Työn toimeksiantaja ja armolahjojen antaja ei olekaan enää keskiössä.

Jeesus kysyy meiltä: rakastatko sinä minua? Ehkäpä tämä on jopa kovin kipeä kysymys, mutta hyvä niin. Se kipu voi nimittäin viedä meidät oikeaan suuntaan aina uudelleen ristin juurelle tutkimaan sydämiämme. Kun näin tapahtuu, saa Jeesuksen rakkaus sijaa sydämissämme ja meissä syntyy ensi ajan rakkaus (kuin efesolaisissa aikoinaan) ja luovumme kaikesta, mikä estää rakkauden Jeesukseen!
KYSYMYKSET:
Millaisia yhtäläisyyksiä näet Efeson kaupungissa ja siinä ympäristössä, jossa sinä elät?

Voitko sinä samaistua Apollokseen siinä, että hän ei tiennyt asioita tarpeeksi kattavasti? Kerro lyhyesti jokin tilanne ja miten toimit siinä.

Onko sinulla joku, joku on ottanut sinut vierellesi, puhuu kanssasi Raamatusta ja rukoilee kanssasi?

Entä onko sinulla joku, jota voisit auttaa eteenpäin uskonelämässä – kuten Apollosta autettiin?

Onko sinulla elämässäsi epäjumala tai epäjumalia, jotka estävät ilon Herrassa? Tunnusta syntisi luotettavalle ystävälle/ryhmälle ja luovuta se epäjumala Jeesukselle – Hän antaa sen tilalle jotain paljon parempaa. Ystäväsi saa julistaa sinulle synnit anteeksi ja rukoilla puolestasi pyytäen Pyhän Hengen voimaa!

RUKOUS:
Ef. 19:18-20. Jeesus rakas – ylistän sinua, elävä Jumala, joka tänäänkin haluat sytyttää ja vahvistaa uskon liekkiä niin minussa kuin ympärilläni olevissa ihmisissä. Itse en voi tai kykene siihen, mutta pyydän, että sytytä sinä se liekki. Haluan luovuttaa syntini sinulle. Kiitos että kannat ne. Käännän selkäni epäjumalille, jotka vievät aikani ja intoni. Käännän katseeni sinuun, jolta tulee kaikki hyvä. Täytä minut Pyhällä Hengellä, kiitos että täytät. Kiitos, että annat minulle voiman elää sinun tahtosi mukaan ja Henkesi johdatuksessa tänäänkin. Kiitos, että saan elää armossasi harjoitellen opetuslapsen elämää. Käytä minua tänäänkin siellä missä kuljen. Ylistän ja kiitän sinua Herra Jeesus, joka tulit antamaan meille elämän ja saamme olla Isän lapsia sovitustyösi ansiosta. Tulkoon sinulle kaikki kiitos ja kunnia siitä mitä olet tehnyt minussa ja minun kauttani, sillä sinä yksin olet sen arvoinen! Aamen.