Yle: Rikkaiden ja köyhien terveyserot Suomessa länsimaiden jyrkimpiä

Yle: Rikkaiden ja köyhien terveyserot Suomessa länsimaiden jyrkimpiä

Yle uutisoi, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan suurituloiset suomalaiset ovat edelleen terveempiä ja elävät pidempään kuin pienituloiset. Eriarvoisuus ei ole muuttunut vuosien saatossa.

Suomea pidetään edelleen terveyserojen luokkayhteiskuntana. Terveyspalveluiden käyttö eri sosiaaliryhmien välillä on vieläkin samalla tasolla kuin reilu parikymmentä vuotta sitten. Parempituloiset suomalaiset käyvät edelleen tiuhempaan lääkärissä, ovat terveempiä ja elävät vanhemmiksi kuin alempaan sosiaaliluokkaan kuuluvat toverinsa. Suomi on tässä suhteessa OECD-maiden kärkeä.

– Voidaan sanoa, että eriarvoisuus ei ole muuttunut vuosien 1987 ja 2009 välillä. Se on aika pysyvä ilmiö, joka liittyy tähän meidän järjestelmäämme, sanoo tutkimusprofessori Unto Häkkinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Eriarvoisuudesta syytetään muun muassa Suomen terveydenhuoltojärjestelmää, joka näyttäisi ylläpitävän ellei jopa lisäävän terveyseroja. Terveyskeskuksiin jonottavat ilmaisen työterveyshuollon ulkopuolelle jäävät työttömät, kotiäidit ja eläkeläiset, joiden talous on muutenkin tiukalla.

Lähde: YLE Uutiset / Laura Savolainen

Aiheeseen liittyvää:

Hesote - sinustako sosiaali- ja terveysalan ammattilainen?