Yle: Ulkonäköpaineita on miehilläkin

Yle: Ulkonäköpaineita on miehilläkin

Myös nuorilla miehillä on ulkonäköpaineita. Tutkija Annamari Vänskä arvioi, että miehet haluavat viestittää kehollaan menestyksestä ja itsestään huolehtimisesta.

Ylen internetsivujen mukaan ulkonäköpaineet ovat alkaneet vaikuttaa myös nuoriin miehiin. Miehen keho on yhä enemmän arvostelun kohde. Rintalihaksista on tullut miesten tapa kertoa hyvistä puolistaan.

Alkuperäinen uutinen löytyy Ylen nettisivuilta.

Lähde: Yle
Kuva: Lassi Peltomaa

Kommentti

Ensin on todettava, että ulkonäköpaineet eivät ole mikään positiivinen asia. Niistä on lyhyempi tie typeriin, kuin viisaisiin tekoihin. Niistä on lyhyempi tie epätoivoon, kuin hyvään elämään. Eikä vastakkainen sukupuolikaan ihastu mihinkään tietynlaiseen kulttuurin määrittelemään kehoon.

Ulkonäöllä on aina haluttu viestiä jotain. Alkuperäinen artikkeli sanoo että rintalihakset viestivät ”sisäisistä ominaisuuksista”. Tarkemmin ottaen on puhe siitä, että mies on menestyvä ja pitää itsestään huolta.

Tietenkin mies tietyssä mielessä hyötyy omasta menestyksestään. Hänelle on myös itselleen iloksi olla hyvässä kunnossa. Nämä kuitenkaan tuskin ovat sisäisiä ominaisuuksia. Oikeastaan on vaikea tajuta, kuinka ulkoisen olemuksen vaalimisella voisi kertoa siitä, kuka ihminen todella on.

Allekirjoittanut pitäisi loppuun asti hiottua kehoa merkkinä helposta lapsuudesta ja potentiaalisesta pinnallisuudesta. Sekin olisi usein väärä tulkinta. Joku pitäisi sitä merkkinä henkisestä terveydestä, ja joku merkkinä taipumuksesta anabolisten steroidejen käyttöön. Ihmisen on hyvä pitää itsestään huolta, mutta kauneusihanteet ovat väärä mittari ihmisen arvioinnissa kokonaisuutena.

Toisaalta oikea mittari ei ole ihmisen ulottuvilla. Mutta Herra näkee tuonelan syvyyksiin asti, saati sitten ihmisten sydämiin!” (Sananlaskut 15:11) Tämä totuus saattaa luoda uskovalle eräänlaisia sisänäköpaineita. Vain luottamalla todella Jeesuksen työhön ristillä voikin saada rauhan tästäkin ongelmasta. Kun siis luotamme, että Jumala katsoo meidän sisintämme, eikä ulkokuortamme, ja tiedämme, että syntimme ovat niin kaukana meistä, kuin itä on lännestä, silloin tiedämme kelpaavamme.