Yhteistä työtä Ristilukin eteen


 

Ristilukin järjestelytiimiin mahtuu Jumalan työkalua teinistä aikuiseen. Tällä kertaa saamme kuulla kristillisen nuorisotyön konkari Juha Heinoselta, millaista on tapahtuman takana.

Teksti Jemina Yli-Lankoski | Kuva Unsplash, Juhan albumi

Ristilukki on tapahtuma, joka on järjestetty jo parikymmentä kertaa. Alunperin se järjestettiin Köyliössä Lallintalolla paikallisten seurakuntien toimesta. Tapahtumapaikkakuntana on nyt toista kertaa käytännön syistä Harjavalta, jota ennen tapahtuma järjestettiin useana vuonna Nakkilassa. Reilut kymmenen vuotta sitten järjestäjän saappaisiin hyppäsi paikallisten seurakuntien yhteistyökumppanina Sley, ja sen mukana mukaan kuvioihin tuli myös Sleyn nuorisotyöntekijä Juha Heinonen. “Omassa roolissani järjestäjänä näkyy se, että Sley ja seurakunta tekee yhteistä työtä tapahtuman hyväksi”, hän toteaa. Tässä tapauksessa Heinosen rooliin järjestäjänä ei kuulu esimerkiksi roudaaminen, vaan järjestäjäseurakuntien yhteistyökumppanina toimiminen ja raamattuopetuksen pitäminen.

Selkeät systeemit

Ristilukin järjestäminen on Heinosen osalta erilaista, kuin tapahtumien järjestäminen yleensä. Hän kertoo sopivansa käytännön asiat yhdessä Harjavallan nuorisotyöntekijä Timo Orren kanssa, ja neuvottelut tehdään yleensä kohdatessa muiden tapahtumien yhteydessä tai puhelimitse. Ohjelma suunnitellaan yhdessä, ja molemmat tietävät sen, että sooloilemaan ei voi lähteä. Lisäksi on tärkeää kuunnella nuorten toiveet ja näkemykset, seurakunnan ehdoilla. “Kun järjestämässä on tutut tyypit, tietää mitä toiselta saa”, Heinonen kertoo ja korostaa sitä, että toisen kuunteleminen on tärkeää, ja etenkin se, että ei rupea sooloilemaan. Koska Timon kanssa systeemit on pitkän linjan tuttavuuden vuoksi selkeät, Ristilukin järjestäminen sujuu Heinosen mielestä poikkeuksellisen kätevästi, ja tapahtumaan on mukava mennä.

Gospelia ja uskon vahvistusta

Juha Heinosella on vuosien varrelta paljon hyviä muistoja Ristilukista, jossa hän kohtaa ihmisiä, mutta pitää myös Raamattuopetuksen. Hänestä on tärkeää, että saa opettaa Raamattua ja kertoa Jeesuksesta nuorille. “Toivon, että paikalla olisi kuulijoita, joiden usko vahvistuisi, tai jotka saisivat jopa ensimmäistä kertaa kuulla siitä, että Jeesus rakastaa jokaista.” Paikalla on usein paljon miehen tuttuja niin talkoolaisina kuin tapahtumavieraina, mutta tapahtumassa kohtaa uusiakin ihmisiä. Monet nuoret tulevat Ristilukkiin esimerkiksi isoskoulutuksen kautta. “On hienoa, että on tällaisia tapahtumia, missä gospel soi ja kohtaamme toisiamme. Se, että nuoret lähtevät liikkeelle ja löytävät tiensä tämän tyyppisiin tapahtumiin on tärkeää”, Heinonen summaa.

Ristilukki-tapahtuma järjestetään lehden ilmestymispäivänä 5.10. Harjavallassa gospelin ja Jumalan sanan merkeissä.

”On hienoa, että on tällaisia tapahtumia, missä gospel soi ja kohtaamme toisiamme.”