Yhteisöllistä gospel-räppiä


Porilainen gospel-rap-bändi Brosef julkaisi EP:n tammikuussa. Bändi asuu, saunoo, treenaa ja äänittää saman katon alla.
Teksti Venla Honkala | Kuvat Eetu Linnankivi

Aluksi Eero Rautio ja Joonas Wikström alkoivat kirjoittaa yhdessä biisejä ja buukkasivat itsensä keikalle duona. Brosef on kasvanut siitä vähitellen nykyiseen mittaansa.

– Olemme tosi erilaisia tyyppejä, mutta yksi asia meitä ainakin yhdistää sen ohella, että olemme kaikki uskossa. Se on siis sukupuoli, Brosefin jäsenet kertovat.

Brosefin jäsenistä Juho Viitala, Joonas Wikström, Eero Rautio ja Lauri Heimonen asuvat saman katon alla. Siitä huolimatta kaikilla on myös ihan oma elämä.

– Olemme kaikki enemmän tai vähemmän rentoja tyyppejä, ja aseenteestahan yhdessä asuminen on kiinni loppujen lopuksi. Brosefissa vaikuttavat myös rytmiryhmämme jäsenet Juuso Törmälehto ja Rami Peltola, jotka eivät asu kimppakämpässämme, muusikot kertovat.

Miesten mukaan saunassa he yleensä herkistyvät puhumaan vakavista asioista, joihin kuuluvat esimerkiksi oma uskonelämä ja naiset. Saunassa on myös hyvä rentoutua.

– Meillä on ruhtinaalliset olosuhteet treenauksen kannalta. Todella iso olohuone on jaettavissa kahtia treenitilaksi ja oleskelutilaksi. Niinä aikoina, kun harjoittelemme aktiivisesti, on olohuoneessamme aina valmis treeniasetelma.

Paineet on kovat ja homma menee usein suorittamiseksi, mutta Jeesus auttaa meitä relaamaan.

Musiikkia omassa kodissa

Brosefin jäsenten kimppakämpässä on hyvät olosuhteet myös äänittämiselle.

-Haluaisimme tarjota hyviä resurssejamme, äänitystä ja musiikin tuottamista, myös muille. Ensimmäisen EP:mme Huippulaatuu kävimme äänittämässä Tampereella Fantom Studiolla tuottaja Sami Aspin (Music Mainly For Humans) kanssa, he kertovat.

– On myös hienoa huomata, että muutkin saavat tästä musahommasta jotain irti. Bändin pyöritys on monella tapaa iso kuvio. Musiikki ja näin myös Brosef ovat bändimme jäsenille elämäntapa. Tämä tarkoittaa, että sen merkitys on meille isompi kuin vain harrastus tai työ. Tietenkin pitää olla muutakin settiä kuin pelkkää bändiä, jottei pää hajoa, he kertovat.

Onko kimppakämpässä sitten vaikeaa asua, kun kaikki soittavat samassa bändissä?

-Ei ole. Pari kertaa on tullut puheeksi, että voisimme aukoa päätä toisillemme vähän enemmänkin.

Eero ja Joonas asuivat aikaisemmin kämppiksinä. Juholle tarjoutui mahdollisuus muuttaa Poriin opiskeluiden perässä. Lauri oli muuttamassa pois kotoa.

-Näin sattumien summana keksittiin kaikkia osapuolia helpottava ratkaisu muuttaa saman katon alle, ja tämä helpotti myös bändin kuvioita.


Luomusoundilla eteenpäin

Millaista musiikkia kimppakämpässä sitten syntyy?

-Brosefin musiikki on akustista gospel räppiä. Biisejä olemme tehneet monilla eri tyyleillä.  Yhdistävänä elementtinä biiseissä on juuri instrumenttien ja efektoinnin rajoittaminen siten, että lähestymistapa on mahdollisimman luonnollinen ja akustinen.

-Tähän asti Eero on tehnyt biisiemme sanat. Biisit ovat hioutuneet pitemmän ajan kuluessa, ja niistä on soitettu monenlaisia versioita. Nyt Huippulaatuu EP:n valmistuttua olemme lukinneet kuusi ensimmäistä biisiä tiettyihin versioihin. Sovitustyö on tapahtunut niin, että ideoita on tullut jokaiselta bändin jäseneltä, ja niitä on sitten punnittu tarkasti yhdessä ennen niiden lukitsemista.

Brosefin soundi on maanläheinen, erilainen ja humoristinen.

-Pyrimme pitämään soitettavat ja laulettavat asiat sellaisina, että niitä voi rennosti vetää keikoilla. Soundissa on paljon rytmimusiikkielementtejä, ja rytminen kikkailu on muutenkin ominaista bändille. Brosefin soundi on myös yhdentynyt paljon viime aikoina, koska olemme treenanneet paljon yhdessä.

-Brosef eroaa synteettisestä musiikista luomunkuuloisella soundillaan, joka tuo vastapainoa muulle musiikin kuuntelemiselle ja musiikin tekemiselle, miehet kertovat.

Tietynlaista seurakuntayhteyttä kaverikset saavat kokea myös kimppakämpässä säännöllisten iltarukoushetkien muodossa.

Yhteyttä

Seurakunta on bändin jäsenille paikka, jossa saa olla oma itsensä, ja jossa voi kertoa hankalammistakin asioista. Tämä yhteys auttaa esimerkiksi jaksamaan arjessa. Tietynlaista seurakuntayhteyttä kaveruksrt saavat kokea myös kimppakämpässä säännöllisten iltarukoushetkien muodossa.

-Huippulaatuu-biisimme kertosäkee sanat menevät: “Iloitaan siitä, mitä me ollaan saatu, sillä tää jos jokin on sitä huippulaatuu”. Ei ole kiire mitään tai mihinkään. Paineet on kovat ja homma menee usein suorittamiseksi, mutta Jeesus auttaa meitä relaamaan.

-Toivomme, että Brosef saisi näkyä tulevaisuudessa enemmän keikkamestoilla, ja että ilo tehdä tätä säilyy. Vitsinä tähän voisi heittää, että asumme viiden vuoden päästä kaikki perheinemme isossa yhteisessä kartanossa, muusikot heittävät.

Bändin jäsenet
Juuso Törmälehto: rummut, laulu
Juho Viitala: trumpetti, flyygelitorvi, laulu
Joonas Wikström: kitara, laulu, mandoliini
Eero Rautio: rap, laulu, perkussiot, kitara
Lauri Heimonen: ukulele-basso
Rami Peltola: perkussiot

Nettilinkit
IG: @brosefmusic
Fb: www.facebook.com/brosefmusic/
SnapChat: brosefmusic