Yhteisö urheilevan nuoren yksilön tukena


19-vuotiaalle Tuulille tärkeitä asioita ovat perhe, Jumala ja hiihtäminen. Tuuli hiljentyy aina ennen kisoja. Seurakuntayhteys on iso juttu, mutta myös uskova perhe on tukena.
Teksti Roosa Ilomäki | Kuvat Tuulin albumi

Tuuli Suutari asuu Kouvolassa ja käy neljättä vuotta lukiota. Tulevaisuutta kohti mennään päivä kerrallaan, ja usko on tärkeä osa nuoren naisen arkea. Tuuli on sosiaalinen, iloinen ja käytänkäytännönläheinen persoona, joka nauttii elämän pienistäkin asioista.
Hiihtämistä Tuuli ei ole tieten tahtoen aloittanut, vaan hän on hiihtänyt pienestä pitäen. Muutama vuosi sitten hän kiinnostui siitä enemmän, ja nyt ollaan tässä pisteessä. Viime talvena oli nuorten MM-kisat, joissa hän voitti parista matkasta mestaruuden. Hän kuvaa itseään kilpailuhenkiseksi.

– Kyllä olen aika kilpailuhenkinen, ja häviäminen ottaa koville. Siksi en tykännyt pienenä lautapeleistä, koska en ole halunnut hävitä. Mutta nykyään kisoissa onnistuneeseen suoritukseen  osaa olla tyytyväinen, vaikka ei olisi kovin korkealla tuloksissa.

Tuuli ei ole kokenut mitään mahtipontista tai mullistavaa uskoontuloa, vaan on uskovien vanhempien ja perheen kautta saanut kasvaa uskoon.

– Uskoon kasvaminen on hieno ja iso juttu, sillä luulen sen kestävän paremmin verrattuna riparilla saatuun alkuhuumaan. Monille ripari on se ponnahduslauta, mutta useimmilla se on vain hetken huumaa, Tuuli pohtii.

“Jeesus on maksanut meidän velkamme, ja samalla olemme voittaneet taivaspaikan.”

Työn palkintona voitto

Kisailua tärkeämpää urheilussa on kuitenkin treenaaminen ja taitojen ylläpitäminen. Tuuli kisaa useissa kilpailuissa kuten hiihtosuunnistuksen arvokisoissa ja SM-kilpailuissa. Näiden kaikkien kisojen lisäksi Tuuli käy myös ihan pelkkiä hiihtokilpailuja niin kansallisella tasolla kuin SM-kilpailujakin. Hän osallistui myös viime vuoden hiihtosuunnistuksen nuorten MM -kisoihin ja menestyi hyvin: keskimatkalta mestaruus, pitkältä matkalta pronssia, sprintistä neljäs sija ja viestistä mestaruus.

Kisaamisessa on jotain samaa kuin uskossa ja sen ylläpidossa.

– Jos ei treenaa niin ei sitä pärjää kilpailussa, eli jos ei tee töitä uskon ylläpitämiseksi, esimerkiksi lukemalla Raamattua ja rukoilemalla, on vaikea voittaa kamppailua syntiä vastaan. Jeesus on maksanut meidän velkamme, ja samalla olemme voittaneet taivaspaikan. Usko on henkilökohtaista ja vaatii hoitamista: seurakuntayhteisöä, Raamattua ja rukousta, Tuuli selittää.

Kisapäivät kulkevat useimmiten tietyllä rutiinilla alkaen hyvällä aamupalalla, aamulenkillä ja alkuverryttelyllä. Kisojen jälkeen on vielä loppuverryttely, jolloin saa purkaa päivän jännityksen ja rentoutua. Kisojen lähestyessä aiemmin viikolla tehdään ainakin yksi kovempi treeni, joka valmistaa tuleviin kisoihin.

 

“Ilman yhteyttä tuntuu, että usko hiipuu.”

Perheen merkitys

Perheellä on suuri merkitys Tuulille. Perheeseen kuuluu isä, äiti, isosiskot Säde ja Mirka sekä pikkuveli Markus.

– Sanoisin, että mulla on aika omalaatuinen perhe. Olemme viettäneet hyvin paljon aikaa yhdessä, ehkä osittain sen takia että siellä metsässä ei asu kovin paljon muita ihmisiä.

Tuuli on kotoisin maaseudulta, jossa on tilaa olla ja touhuta. Perheenjäsenten hyviä puolia ovat halu tehdä asioita yhdessä ja kaikkien läsnäolo, mutta nykyään on harvemmin hetkiä, jolloin kaikki olisivat samassa paikassa.

– Perheen kanssa ollaan muun muassa vietetty pitkäperjantaita metsässä ilman kännyköitä ja rakennettu laavu, koska tuli mieleen, että se voisi olla hauskaa. Kaikki ovat myös urheilullisia, että on mahdollista lähteä yhdessä lenkille. Viime jouluna meillä oli sellainen, että olimme päättäneet kolme päivää joihin jokaiselle päivälle arvottiin kaksi ohjelmavastaavaa, jotka päättivät mitä sinä päivänä tehdään. Se oli kyllä hauskaa ja kaikennäköistä tuli tehtyä yhdessä kuusienhakukilpailuista hautausmaan käyntiin.

Tuuli on sisarustensa kanssa käynyt pyhäkoulussa, ja kulkeneet vanhempien mukana kirkossa. Tutuksi on tullut myös iltarukous, ja vanhemmilta on opittu kristillistä arvomaailmaa.

– On hienoa, että perhe uskoo myös, jolloin asioita voi jakaa, ja niistä voi keskustella. Perheeltä saa varmasti ohjeita ja tukea omalle taipaleelle.

Perhe on myös mukana “kisaelämässä”: isosisko Mirka toimii valmentajana, ja isä auttaa suksien voitelussa. Muut perheenjäsenet ovat toisinaaan mukana kisailemassa, mutta pidemmille kisareissuille on yleensä vähemmän lähtijöitä

Yhteisöt ovat tärkeitä yksilölle

Ihmisen ei ole hyvä olla yksin. Ihminen tarvitsee ympärilleen muita ihmisiä ja jokainen löytää yhteisöjä, joissa on hyvä olla. Tuuli kertoo, kuinka seurakunta on hänelle tärkeä. Tuuli ajautui seurakunnan toimintaan isosiskojen mukana. Hän kokee seurakunnan olevan oleellinen osa elämäänsä.

– Vanhassa kotiseurakunnassa oman ikäisiä ei oikeastaan ollut, ja kilpailut vaikeuttivat talvella nuortenilloissa käymistä, joten siellä ei tullut ihan hirveästi käytyä. Mutta nyt on oman seurakuntayhteyden etsiminen työn alla, Tuuli selittää.

Siskon kanssa on helppoa jakaa uskon asioita vaikka treenatessa.

– Siellä on ihmisiä joiden kanssa rukoilla ja jutella. Ilman yhteyttä tuntuu, että usko hiipuu. Helpompi pitää uskoa yllä kun on muita ihmisiä. Tämän olen joutunut huomaamaan useammankin kerran, Tuuli kiteyttää seurakunnan merkitystä omassa elämässään.

– Seurakunta sinäänsä ei ole rakennus. Se on ihmisiä, joiden kanssa voi jakaa uskoa ja ajatuksia Jumalasta, hän lisää.

Seurakuntayhteisön lisäksi urheilu muodostaa yhteisön. Maajoukkueen kanssa ollaan leireillä ja kisaamassa. Hiihtosuunnistus on rentoa ja aitoa menoa, kun siellä ei pyöri niin paljon rahaa kuin esimerkiksi jääkiekossa. Koko joukkueen voimin autetaan toisia ja mennään eteenpäin yhdessä.

Tuuli tykkää talvesta ja etenkin lumesta, koska se on puhdasta. Talvella on mukavaa olla ulkona: pelailla ja muuten touhuta lumessa.

– Muistutuksena myös Nuotan lukijoille: Muistakaa nauttia talvesta! Se on ihana vuodenaika!

 

“Seurakunta sinäänsä ei ole rakennus. Se on ihmisiä, joiden kanssa voi jakaa uskoa ja ajatuksia Jumalasta.”

Tuuli Suutari
Ikä: 19v
Asuinpaikka: Kouvola
Opiskelee lukiossa

Suosikki raamatunkohta: ”mutta hän on haavoitettu meidän rikkomustemme tähden, runneltu meidän pahain tekojemme tähden. Rangaistus oli hänen päällänsä, että meillä rauha olisi, ja hänen haavainsa kautta me olemme paratut. ” Jes. 53:5

Hiihtosuunnistus
Hiihtosuunnistus on suksilla suoritettava suunnistusmuoto, jossa eteneminen tapahtuu maastoon avattuja ja karttaan merkittyjä erileveysiä ja -tasoisia uria pitkin. Hiihtosuunnistus on huipputasolla vaativa kestävyyslaji.
(www.suunnistusliitto.fi)