Vybor vie evankeliumia Venäjälle


Evgeny Raskatov on venäläinen pastori, jonka Jumala johdatti Maata näkyvissä -festareiden kautta myös medialähetystyöhön.

Teksti Ada Ylönen
Kuvat Venäjän medialeiriltä

Venäjällä lähetystyön tekeminen on tärkeää. Venäläisistä vain pieni osa on kastettu, ja valtaosalla ei Nuotan sisarlehden Vyborin päätoimittajan Evgenyn Raskatovin mukaan ole aavistustakaan siitä, kuka Jeesus on.

– Venäjä on avoin Jumalan työlle. Jokainen meistä tarvitsee evankeliumia, joten tärkeää on vain löytää kieli, jolla se viedään ihmisille, hän järkeilee.

– Vyborin työn tavoite on ilosanoman eteenpäin vieminen. Lehti on yksi keino evankeliumin levittämiseen, ja toivoaksemme oikea kieli nuorille.

”Jokainen meistä tarvitsee evankeliumia, joten tärkeää on vain löytää kieli, jolla se viedään ihmisille.”

Puoliso, isä ja mies, joka on vastannut Jumalan kutsuun viedä evankeliumia eteenpäin. Venäläinen Evgeny Raskatov työskentelee pastorina Pietarin Pyhän Annan luterilaisessa seurakunnassa, jossa käy valtavasti kävijöitä – tuhansia kuussa.

– Siihen, että minusta tuli pappi, vaikutti eniten yksi puhelu, jonka sain nykyisestä kotiseurakunnastani. Puhelu oli silloin täysi yllätys, mutta jälkeenpäin minun on helppo nähdä kaikessa Jumalan tahto, Evgeny avaa.

Evgeny on lisäksi Nuotan venäläisen sisarlehden, Vybor-median päätoimittaja. Hänen osaltaan mediatyö lähti käyntiin kolmisen vuotta sitten.

– Olin käymässä Maata näkyvissä -festareilla ja inspiroiduin kuullessani tavoista, joilla Nuotta tavoittaa suomalaisia nuoria. Kun palasin takaisin Venäjälle, kuulin, että meillä on itse asiassa olemassa lehti nimeltä Vybor, mutta sitä ei käytetty samalla lailla evankeliumin työkaluna, mies kuvailee.

– Aloimme tehdä työtä, että voisimme kehittää Vyboria paremmaksi.

Evankeliumia median kautta

Evgeny päätyi Vyborin päätoimittajaksi siitä yksinkertaisesta syystä, ettei lehdellä ollut sellaista.

– Vyboria ei ollut julkaistu hetkeen ollenkaan, kun päätimme aloittaa evankelioinnin sen kautta, ja minut valittiin johtamaan sitä työtä, mies kertoo.

Kun kysyn, kokeeko Evgeny Jumalan johdattaneen hänet tehtävään, hän vastaa myöntävästi ja jatkaa:

– Jumala on kutsunut minut kaikkiin asioihin elämässäni. On yllättävää nähdä, miten omat suunnitelmat voivat muuttua hänen johdatuksessaan, mies pohdiskelee.

– Medialähetystyö on tärkeää, koska nuorten elämä on netissä. Käsinkosketeltavasta lehdestä on tullut vintagea, Evgeny vitsailee.

– Nuoret ovat yhteydessä toisiinsa median kautta, ja se kattaa jokaisen ihmisen. Minusta meidän täytyy hyödyntää tätä tilaisuutta ja antaa myös tietoa Jumalasta sitä kautta.

Evgenyn mielestä vaikeinta mediatyössä ovat aikataulut ja moniportainen tekoprosessi.

– Lehti ei syntyisi yksin, ja yhdessä tekeminen sekä ideoiminen on rikkaus, mutta deadlinet tekevät minut toisinaan hulluksi, mies naurahtaa. Helpointa taas on lehden välittäminen: Vybor on ilmainen lehti, ja nuoret hakevat Evgenyn mukaan uudet lehdet nopeasti itselleen.

– Vaikka minulla ei ole yksittäisiä tarinoita kerrottavana siitä, miten Vybor on vaikuttanut ihmisten elämään, uskon silti sydämestäni siihen, että tämä työ on tärkeää, mies vakavoituu.

– Vähän samalla lailla kuin ”usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan; sen näkemistä, mitä ei nähdä” (Hepr 11:1), Evgeny siteeraa Paavalia osuvasti loppuun.

Kiitos Isä siitä, että Vybor-lehti saa viedä sanomaa sinun rakkaudestasi Venäjällä eteenpäin. Siunaa lehden toimittajia ja kaikkia niitä, jotka ovat työssä mukana. Siunaa ennen kaikkea jokaista Vyborin lukijaa.

Vybor on venäjänkielinen kristillinen media nuorilta nuorille. Ensimmäinen lehti ilmestyi vuonna 2010. Myöhemmin paperisen lehden rinnalle perustettiin nettisivut vybormedia.com. Vybor tekee vuosittain yhteistyötä Nuotan ja virolaisen Pluss-lehden kanssa. Voit tukea Vybor-työtä: https://www.taivaallinenlahja.fi/mediatyo-venajalla.