Virossa Jumalan kutsusta


Kirsi Vimpari toimii Virossa Sleyn lähettinä neljättä vuotta. Virossa kristittyjä on vähän ja työ ei aina ole helppoa. Siitä huolimatta Vimpari saa kokea työnsä merkitykselliseksi.

Teksti Henrik Mäki | Kuva Kirsi Vimparin albumi

 

Viro on yksi Euroopan uskonnottomimpia maita, mutta niin ateistinen se ei ole kuin usein ajatellaan.

– Virossa on noin 1,3 miljoonaa ihmistä. Ateistien määrä on vähäistä. Alle 10% virolaisista on kovan linjan ateisteja ja määrä tippuu koko ajan. Kristittyjä kaikista virolaisista on noin kaksikymmentä prosenttia. Nuorissa uskovia on joidenkin tutkimusten mukaan vain prosentti.

Viron historia on mielenkiintoinen, kun tarkastellaan sen uskonnollista kehitystä.

– Vielä muutama sukupolvi sitten melkein kaikki virolaiset olivat kristittyjä. Venäjän vallan alla tilanne muuttui. Venäläiset saivat uskomisen Jumalaan vaikuttamaan tyhmältä. Esimerkiksi kirkoissa opiskelijoiden nimiä otettiin ylös ja arvosanoja laskettiin. Työpaikalta saattoi saada potkut uskonsa vuoksi.

”Tiesin jo lähtiessäni, että kaivan verta nenästäni”

 

Tavallisesta työpäivästä ihmeisiin ja ikävään

Lähetystö ei ole koskaan tylsää, mutta kasvua ei aina välttämättä näy valtavasti. Kirsi tietää kuitenkin arjen ja ruohonjuuritasoisen työn tuottavan hedelmää.

– Ei ole ollut massaherätyksiä tai ihmeparantumisia. Mutta olen nähnyt, miten Jumala kutsuu tavallista ihmistä ja miten Jumala kutsuu pimeydestä valoon. Pyhäkoulussa olen saanut nähdä mitä on, kun lapsen tai nuoren usko kasvaa – ateistiperheen lapsi saattaa alkaa lukea vanhemmilta salaa Raamattua.

Joitakin asioita Kirsi kuitenkin kaipaa Suomesta. Vaikka kotimaa on pienen veden toisella puolella, erot voivat olla välillä suuriakin.

– On moniakin asioita kuten perhe. Mutta materiaalisia asioita Virossa on hyvin tarjolla. Lisäksi ikävöin Suomen kristillistä kulttuuria.

Kristilliset juhlat ovat Suomessa paljon näkyvämpiä ja myös kirkolla on enemmän toimintaa. Työpäivä voi olla erilainen joka päivä, mutta tiettyjä rutiineja vuosien jälkeen on syntynyt.

– Aamusta olen muutaman tunnin Skype – palaverissa, jossa on työnohjausta. Sitten valmistelen yhden suomalaisen ryhmän vierailua ensi viikon sunnuntaille. Sen jälkeen kirjoittelen sähköposteja ja suunnittelen loppuviikon asioita, kuten kotiryhmän lauluiltaa, jonne valitsen Raamatunkohdat ja suunnittelen illan rungon.

 

Lähetti Jumalan armosta

Vaikka Vimpari koki elämänsä mukavaksi Suomessa, Jumala päätti kutsua hänet lähetystyöhön.

– Olin Karkussa raamattukurssilla ja silloin minulta kysyttiin, että olenko ajatellut lähteä lähetystyöhön. Silloin ajatus vain huvitti, kun joku sitä ehdotti. Pikkuhiljaa Jumala kuitenkin valmisti minua ja aloitin lopulta Sleyn lähetyskurssin, josta jonkin ajan päästä lähdin Viroon lähetystyöhön.

Lähettien elämä kuulostaa monesti melko upealta. Ilosanoman vieminen on yksi tärkeimmistä tehtävistämme. Mutta onko siinä koko totuus?

– Tiesin jo lähtiessäni, että kaivan verta nenästäni. Missä tapahtuu Jumalan valtakunnan työtä, on myös sielunvihollinen läsnä. Siinä pitää keskittyä vain valon asioihin ja elää valon lapsina, kuten Johanneksen kirjeessä sanotaan. Hyvä on tosin tiedostaa mitä on vastassa, mutta tärkeää on muistaa, että Jumala on jo voittanut.

Kirsi rohkaisee jokaista löytämään oman kutsunsa. Kenelläkään ei ole kiire, mutta Jumala johdattaa joskus yllättävilläkin tavoilla.

– Rukoile ja anna lahjasi käyttöön. Ole rohkea, Jumala on antanut meille kaikille lahoja. Joskus se tympein juttu muuttuu ihanaksi asiaksi, kun uskaltaa yrittää. Kokeile, itse emme voi tehdä mitään, mutta Jumala voi käyttää meitä haluamallaan tavalla.

 

Rukous

Rukoillaan että Virossa asenteet kristinuskoa kohtaan saisivat muuttua. Rukoillaan voimia Kirsi Vimparin työhön ja jaksamista kiireen keskellä. Pyydetään Herralta, että etenkin lapset ja nuoret tulisivat uskoon ja alkaisivat rohkeasti seuraamaan Jeesusta. Kiitetään siitä että Virossa on uskonnonvapaus ja mahdollisuus tehdä lähetystyötä.

-IG: kirsivimpari
-Joos 1:9 ”Olenhan minä sinua käskenyt: Ole luja ja rohkea; älä säikähdy äläkä arkaile, sillä Herra, sinun Jumalasi, on sinun kanssasi, missä ikinä kuljetkin.”

Viro

-Virossa 1,3 miljoonaa asukasta
-20% Eli 1/5 kristittyjä
-Kirkollisveroa/maksua luterilaiselle kirkolle maksaa vain 2% virolaisista
-Paljon ortodokseja
-Vähän nuoria uskovia, esim. Tarton rovastikunnassa 20 seurakuntaa, joissa yhdessä nuorteniltoja (joidenkin tutkimusten mukaan kristittyjä nuoria alle 1%)