Ville Auvinen näkee arkkipiispanvaalit vaikutusmahdollisuutena


Ville Auvinen otti haasteen vastaan, kun häntä pyydettiin mukaan kevään 2018 arkkipiispanvaaleihin. Nuotta selvitti, millä mielellä Auvinen on lähdössä kisaan mukaan.

Teksti Bertha Simojoki | Kuva Ville Auvisen albumi

 

Ville Auvinen on Turussa asuva teologian tohtori, pastori, SLEYn lähetysjohtaja sekä Sanansaattaja-lehden päätoimittaja. Auvinen on ehdolla arkkipiispanvaaleihin, joihin on ilmoittautunut ehdokkaaksi myös neljä muuta henkilöä. Auvisen lisäksi ehdokkaat ovat teologian tohtori Heli Inkinen, Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma, kansanedustaja Ilkka Kantola sekä Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström. Auvinen sanoo, että hän haluaa olla vaikuttamassa kirkon asioihin, ja sen vuoksi hän päätti lähteä mukaan.

Kilpailussa on mukana viisi henkilöä, jotka kaikki ovat teologisesti kaukana toisistaan. Näin ollen myös paneelikeskusteluista odotetaan värikkäitä. Keskustelujen aiheet voivat välillä olla laidasta laitaan, mutta Auvinen toivoo, että keskustelut käytäisiin pääasiassa kirkon ydinasioiden ympärillä – siis siitä, mihin kirkko on menossa ja mihin haluamme sen menevän.

468x60v3

 

Kristuksen kirkko Suomessa

Auvinen sanoo, että jos hänet valittaisiin arkkipiispan asemaan, hän haluaisi vaikuttaa kirkossa käytäviin keskusteluihin, niiden aiheisiin sekä keskusteluiden lähtökohtiin.

“Haluaisin, että kirkko olisi enemmän sitä, mitä sana ‘kirkko’ tarkoittaa, eli Herralle kuuluva.”

– Haluaisin, että kirkko olisi enemmän sitä, mitä sana “kirkko” tarkoittaa, eli Herralle kuuluva. Tänä päivänä kirkko on ehkä enemmän demokraattinen laitos, jonka ajatellaan olevan jäsentensä omistama ja joka menee yleisen mielipiteen mukaan, Auvinen sanoo.

– Kirkon omistajan pitäisi siis olla Kristus itse eikä kukaan ihminen.

Auvinen kuitenkin toteaa, ettei arkkipiispallakaan lopulta ole valtaa tehdä päätöksiä kovin suurista asioista.

– Haluan rukoilla Suomen puolesta, että Suomeen saadaan herätyksiä ja että yhä useampi alkaisi luottaa Jumalan sanaan, kertoo Auvinen.

 

Rohkaiseva alku ehdokkuudelle

– Kun lähtee kilpailuun mukaan ja on tietoinen siitä, että oma näkemys on erilainen muihin kilpailijoihin verrattuna, täytyy silloin pitää kiinni omista mielipiteistä ja olla edustamassa niitä, vaikka joku väittäisi totuutta vääräksi. Kilpailijat ovat joissain asioissa eri kannoilla, ja tämä tulee varmasti esiin kilpailussa, Auvinen toteaa.

Kun Auvisen arkkipiispaehdokkuus tuli julki, hän sai palautetta, että hänen ehdokkuutensa on rohkaissut monia.

”On tärkeää, jos moni voi kokea, että hei, meidänkin ääni saadaan kuuluviin.”

– On tärkeää, jos moni voi kokea, että hei, meidänkin ääni saadaan kuuluviin. On myös tärkeää osata seistä mielipiteidensä takana.

Auvinen kertoo, että näin kilpailun alussa kaikki on sujunut hyvin, mutta jatkossa hän ei ylläty, jos hän kohtaa myös vähemmän mukavia kommentteja. Kun kilpailuun lähtee mukaan, täytyy kuitenkin olla valmis myös erimielisyyksiin.

 

Siis mitkä vaalit?

Arkkipiispa on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon johtava piispa.
Nykyinen arkkipiispa Kari Mäkinen ilmaisi elokuussa 2017 jäävänsä tehtävästään eläkkeelle, minkä vuoksi Suomen evankelis-luterilaiselle kirkolle valitaan uusi arkkipiispa.
Arkkipiispanvaalien ensimmäinen kierros käydään torstaina 8.2.2018.
Uusi arkkipiispa aloittaa tehtävänsä kesäkuussa 2018.
Lue lisää: www.arkkihiippakunta.fi

 

 

 

 

460x60v1