Viha vaihtui rauhaan ja youtube-videoihin

Viha vaihtui rauhaan ja youtube-videoihin

19-vuotias irakilainen turvapaikanhakija Munther Al-Sahili löysi Suomesta Kristuksen ja rohkeuden lähetystyöhön.

Viime vuonna Suomeen saapui suuri joukko turvapaikanhakijoita, joista suuri osa oli nuoria muslimimiehiä, pakomatkalla Isiksen takia. Nuori Munther oli heidän joukossaan, mutta eri syystä. Hänen perheenjäsenensä ovat muslimeita ja hänen isänsä on imaami, joka myös kuului mafiaan. Kun Munther ei suostunut isänsä avuksi mafiassa, alkoi tämä pahoinpidellä poikaansa. Muntherin elämä kotona muuttui vaaralliseksi. Silloin hän lähti monien muiden kanssa hakemaan turvaa Saksasta, sillä siellä oli huhujen mukaan hyvät oltavat turvapaikanhakijoille. Reitti sinne kulki Kreikkaan vaarallisella kumiveneellä ja sieltä Euroopan läpi. Saksassa Munther viipyi kuukauden päivät tutustuen ihmisiin, paikalliseen kulttuurin sekä viettäen aikaa pakolaisten telttakylissä. Kuitenkaan Munther ei tahtonut jäädä Saksaan, vaan alkoi kysellä ihmisiltä Pohjoismaiden olosuhteista. 

Munther vältti hakemusten tekemiset ja sormenjälkien painamiset Saksassa oman ymmärtämättömyytensä vuoksi. Pitkä matka pohjolan kylmään maahan taittui nopeasti ja pian hänet laitettiin matkaan Itä-Suomeen, maalaiskuntaan Siilinjärvelle. 

Vastaanottokeskuksen elämää

Uusi paikka tuntui Muntherista aluksi pieneltä, kylmältä ja pimeältä. Omassa kotimaassa oli aina lämmin, mutta nyt Munther joutui keskelle hyytävää pohjolan talvea. Suomalaiset vaikuttivat ujoilta ja pelkäsivät uusiin tulokkaisiin tutustumista. Jotkut epäilivät, että turvapaikanhakijat olisivat vihaisia ja haluaisivat vain kylvää tuhoa Isiksen tavoin.

Vastaanottokeskuksessa ei ollut nuorille juurikaan tekemistä. Irakissa nuoret lähtevät tekemään töitä jo nuorena käymättä edes koulua. Muntherikin oli aiemmin ehtinyt työskennellä kebab-ravintolassa, elektroniikkamyyjänä sekä hierojana. Nyt hänen piti kuitenkin vain odottaa ja saada jotenkin aikansa kulumaan tuntemattomassa maassa.  

Vastaanottokeskuksessa vieraili paljon kristittyjä avustamassa, auttamassa ja tuomassa iloa pakolaisten elämään. Muntheria puhutteli tämä avuliaisuus, sillä hänelle oli opetettu aina, että muslimien pitää vihata muita uskontoja ja heidän seuraajiaan. Munther ei voinut käsittää, miksi kristityt halusivat osoittaa lähimmäisenrakkautta heille, vaikka he uskoivat eri Jumalaan. Munther kyseli kysymyksiä tulkeilta ja vierailta. Uutena vuotena vieraat kutsuivat Muntherin kirkkoon.

 

Vihan tilalle tuli rauha

Munther vieraili seurakunnissa ja esitti pastoreille kysymyksiä kristinuskosta, ja sai samalla heiltä arabinkielisen Raamatun. Munther luki innokkaasti uutta kirjaa, mutta ei ymmärtänyt sen sisältöä. Hän alkoi käydä eri seurakunnissa viikoittain kysellen uskovaisilta kristinuskosta saaden kysymyksiinsä myös vastauksia. Matkat seurakuntaan olivat kuitenkin vaikeita kylmyyden ja väsymyksen vuoksi. 

Eräänä talvipäivänä pastori kysyi häneltä, halusiko Munther ottaa Jeesuksen sydämeensä ja tiesikö hän, mitä asia tarkoitti. Munther ymmärsi, että Jeesus oli kuollut hänen syntiensä puolesta ja oli todellinen Vapahtaja ja sai ottaa hänet sydämeensä.  

– Minä itkin ja itkin silloin. Rauha tuli sydämeeni. Olin ennen aina vihainen. Nyt tahdoin rakastaa kaikkia, Munther kuvailee silmät sädehtien uskoontulokokemustaan. Helmikuussa hän otti vastaan kasteen Kuopiossa.

 

Vainon kohteena

Pian uskoontulon jälkeen Munther huomasi, millaista on tulla vainotuksi myös Suomessa. Muiden turvapaikanhakijoiden nähdessä Muntherin kaulalla roikkuvan uuden ristin, alkoivat he lähetellä hänelle tappouhkauksia. Lopulta tilanne eteni niin vakavaksi, että Munther pahoinpideltiin sairaalakuntoon. Tuon tapahtuman jälkeen Jumala johdatti Muntherin erään suomalaisen kristityn perheen hoiviin, jossa hän saa vihdoin kokea olevansa perheenjäsen.

– En olisi koskaan uskonut vuosi sitten, että joskus minulla olisi irakilainen poika, Muntherin suomalainen äiti naurahtaa. Muntherille nykyinen perhe on iso siunaus, sillä heidän avullaan hän on päässyt paremmin sisälle suomalaiseen kulttuuriin ja kieleen. 

Tieto uskoontulosta levisi myös nopeasti kotimaahan, jossa hallitus määräsi Muntherille tappotuomion, jos hän palaisi kotimaahansa. 

– Jos muslimi kääntyy kristityksi, hänet tapetaan heti. Jos menen lentokentälle, minut voidaan heti surmata. Kaikki tietävät sukunimeni, ja haluavat rankaista minua, Munther kertoo vakavana. Nyt Munther ja hänen suomalainen perheensä rukoilevat, että myönteinen päätös oleskeluluvasta tulisi pian. Muuten Muntherin henki on todellisessa vaarassa.

 

Youtuben avulla evankeliumia eteenpäin

Munther aloitti valokuvaus- ja videointiharrastuksensa Irakissa. Uskoontulonsa jälkeen Muntherille tuli suuri halu kertoa ihmisille Jeesuksesta ja hänen suunnattomasta rakkaudestaan. Munther sai idean videokanavasta ”Kristus kallio”, jossa hän ja hänen suomalainen äitinsä puhuisivat Jeesuksesta arabiaksi muslimeille ja suomeksi suomalaisille. Videoita on tehty nyt kymmeniä. Jokaisella videolla on Muntherin ja hänen suomalaisen äitinsä lisäksi vieras kertomassa omasta suhteestaan Jumalaan.

Facebookissa Muntherilla on lukuisia kavereita, jotka ovat kristittyjä, muslimeja, juutalaisia ja ateisteja. Heidän kanssaan hän on keskustellut myös Raamatusta ja uskosta. Muntherin sanat ovat herättäneet useissa hänen ystävissään uskon kipinän ja nämä ovat löytäneet Jeesuksen luo.

Muntherilla on paljon haaveita. Hän haluaisi kotiutua paremmin Suomeen ja päästä kertomaan mahdollisimman monelle Jeesuksesta. Sitä hän on jo nyt harjoitellut vierailemalla Savon seurakunnissa todistamassa sekä julistamalla omalla tavallaan sosiaalisessa mediassa. Tähän kaikkeen hän rohkaisee myös meitä jokaista, olemaan Kristuksen todistajina ylpeänä omalla paikallamme.

Teksti Eveliina Rissanen | Kuvat Eveliina Rissanen ja Munther Al-Salihin kotialbumi