Veli ei veljeä jätä, kristitty ei lähimmäistään


Veljeni vartija -elokuva näyttää Cheekin elämää kohdusta menestykseen. Matkalle mahtuu monenlaista elämän myllerrystä. Tulisiko olla kaikkien tuntema Cheek, vai ihan vain Jare?

Teksti Ella Hiltunen | Kuva Veljeni vartija promo

Jare ja Jere Tiihonen syntyvät kaksosina. Aika kuluu leikkien sekä painien. Lapsuus ei kuitenkaan ole vain iloista temmellystä, sillä kaksosista Jere joutuu sydämessään olevan reiän takia leikkaukseen. Leikkauksen vuoksi kaksoset joutuvat viettämään yön erillään, eikä ole varmaa herääkö Jere leikkauksen jälkeen. Jare kertoo vanhemmilleen, että hänen sisällään tuntuva “möykky” on kasvanut suuremmaksi kuin koskaan aiemmin, kun Jere ei ole lähellä. Onneksi Jere selviää leikkauksesta ja kaksosten elämä jatkuu.

”Menestys ei kuitenkaan ollut helppo urakka”

Nuoruudessaan Tiihosen kaksoset opittiin tuntemaan Lahden kuninkaina: “Must tuntuu, et me omistettiin Lahti“, Jare toteaa elokuvassa. Nuoruus tuo mukanaan Jaren elämään myös räppäämisen, mikä johtaa kaverien tuella Cheekin syntyyn. Jare alkaakin räpätä ihan tosissaan eikä luovu uskosta Cheekin menestykseen, vaikka saakin palautetta, ettei suomiräpillä pärjää pitkälle. Menestys ei kuitenkaan ole helppo urakka, ja Jaren kaksisuuntainen mielialahäiriö värittää tämän elämää niin Cheekinä kuin Jarenakin.

Möykyt, joita maailma ei täytä

Elokuvassa mainitaan monesti mustaksi möykyksi nimetty tunne, joka Jaren sisällä kasvaa huomaamattoman pienestä suureksi ja isoksi. Möykky olo on kuin reikä ihmisessä, jota ihminen ei saa kurottua umpeen. Kun möykky olo iskee, ihmistä ahdistaa, on paha olla, jotakin puuttuu. Kauniit naiset, railakas meno ja muu maailman tarjoama ei helpotusta kyseiseen oloon tuo, minkä Cheek joutuu elämässään huomaamaan.

”Kristitty voi kuitenkin saada hätäänsä todellista apua”

Psalmi 37:5 on raamatunkohta, joka kannattaa opetella muistutukseksi siitä, kehen kannattaa turvata möykkyjen kohdatessa: “Anna tiesi Herran haltuun, turvaa häneen. Hän pitää sinusta huolen!”. Cheek ei nimittäin ole ainoa, joka tällaisia möykkyjä elämässään kohtaa. Kaikille tulee niitä hetkiä, jolloin tuntuu tyhjältä, ei tiedä miten jatkaisi, ahdistaa ja pelottaa. Kristitty voi kuitenkin saada hätäänsä todellista apua, maailman tarjoaman sijaan.

Mitä Raamattu sanoo möykkyä kantaville?

“Minä sanon teille: mitä tahansa asiaa kaksi teistä yhdessä sopien maan päällä rukoilee, sen he saavat minun Isältäni, joka on taivaissa. Sillä missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään.” (Matt. 18:19-20)

“Tiihonen ei Tiihosta jätä” , toteaa elokuvassa Cheekin isä Heme Tiihonen. Samalla tavoin ei seurakunnassa kristitty jätä lähimmäisiään. Möykyllinen voi luottaa Raamatun sanaan, että hänen rukouksensa kuullaan, kun hän vie sen isälle yhdessä seurakunnan kanssa.

”Möykyllinen voi luottaa Raamatun sanaan”

Esirukouspalvelu tarjoaa tällaiseen yhdessä rukoiluun hyvän mahdollisuuden ja jättää myös möykylliselle mahdollisuuden pyytää apua murheisiinsa anonyymisti. Sielunhoitopalvelu taas on hyvä mahdollisuus lähestyä henkilökohtaisesti toista kristittyä. Sielunhoitotilanteessa voi jutella asioista luottamuksellisesti toiselle ihmiselle, ja se antaa mahdollisuuden yhteiseen rukoiluun asioiden puolesta.

Veljeni vartija
Ohjaaja: JP Siili
Käsikirjoitus: JP Siili & Aleksi Bardy
Perustuu: Cheekin eli Jare Tiihosen elämään alkaen kohdusta ja päättyen vuoden 2017 Blockfesteihin.
Pääosanäyttelijät: Antti Holma, Saga Sarkola, Kai Lehtinen, Anna-Leena Härkönen, Armi Toivanen ja Alina Tomnikov.
Säveltäjä: Tuomas Kantelinen
Ensi-ilta: 31.1.2018