Kirkko ei ehdi kouluttaa vapaaehtoisia

Kirkko ei ehdi kouluttaa vapaaehtoisia

Kirkkohallituksen vuonna 2010 tekemän kyselyn mukaan kirkon toimintaan riittäisi runsaasti vapaaehtoistyöntekijöitä, mutta esteeksi muodostuu koulutusajan järjestäminen. Kirkko sanoo, että seurakunnan työntekijöiden aika ei riitä organisoimaan mahdollisuuksia koulutukseen, vaikka innokkaita työhön riittäisikin.

Vapaaehtoiset ovat saman tutkimuksen mukaan kuitenkin yksi seurakuntien kantavista voimista – siksi vaikuttaakin ihmeelliseltä, ettei kirkko priorisoi koulutuksentarvetta korkeammalle. Ilman oikeanlaista perehdytystä ja opetusta vapaaehtoistyön työkenttä jää melko kapeaksi, sillä yleensä vapaaehtoiset voivat olla järjestämässä vain lähinnä erilaisia keräyksiä ja yksittäisiä tapahtumia.

Kummastusta herättää myös se, miksei kirkko halua ottaa ilmaista työvoimaa käyttöönsä täysipainoisesti ja täten helpottaa omaa tilannettaan monella tasolla. Vaikutus seurakuntien hyvinvointiin olisi varmasti positiivinen niin työntekijöiden kuin seurakuntalaistenkin parissa. Huonot koulutusmahdollisuudet työtehtäviin lannistavat todennäköisesti motivaatiota lähteä vapaaehtoistyöhön mukaan.

Lähde: Kyvyt käyttöön -kysely

Nuotta on tarjonnut jo 30 vuotta kannustavaa koulutusta vapaaehtoistyöhön toimituksessaan. Tule sinäkin mukaan!

 

Nuorisoystävällinen kirkko