Vapaaehtoinen järjestyksenvalvoja


Maata Näkyvissä –festareiden takana toimii lukematon määrä vapaaehtoisia erilaisissa tehtävissä. Ville Lahtela on tänä(kin) vuonna vastuussa festareiden järjestyksenvalvonnasta.

Teksti Susanna Leppälä
Kuva Ville Lahtelan (& muiden järkkärien) kansio

– Aloitin vapaaehtoishommat Maata Näkyvissä -festareilla kymmenisen vuotta sitten ruuanjakana heti rippikoulun jälkeen. Vapaaehtoiseksi lähteminen tuntui hyvältä ja luonnolliselta vaihtoehdolta, sillä kaikki kaverit rippikoulusta lähtivät myös mukaan, Ville Lahtela muistelee.

Tämän jälkeen Ville on joka vuosi ollut vapaaehtoistöissä festareilla. Kokemusta löytyy niin puhtotiimistä kuin narikastakin. Uusimpana aluevaltauksena ovat olleet järjestyksenvalvojan työt. Näistä tehtävistä Ville vastaa tänäkin vuonna.

”Pidämme huolen siitä, että festareilla on hyvä olla.”

– Järjestyksenvalvojan tehtäviin kuuluu normaalisti tietyn alueen valvominen. Me varmistamme, että ihmiset pysyvät festarialueella ja että ihmismassojen liikkuminen olisi mahdollisimman sujuvaa. Kokonaisuudessaan voisi sanoa, että pidämme huolen siitä, että festareilla on hyvä olla.

Yhteiskuva Juha Tapion kanssa

Parhaimmiksi muistoiksi järjestyksenvalvojana toimimisesta Ville nimeää kaksi hetkeä: jokavuotisen festareiden aloituksen sekä yhteiskuvan Juha Tapion kanssa.

– Juuri hetkeä ennen porttien avaamista tunnelma tiivistyy. Porukka kerääntyy oville ja innostus on käsinkosketeltavaa.
Järjestyksenvalvojana voi päästä kokemaan ainutlaatuisia hetkiä myös backstagella. Ville kertoo yhden festareilla tapahtuneen kohokohdan olleen yhteiskuva Juha Tapion kanssajärjestyksenvalvojien johtoportaan kanssa.

”Järjestyksenvalvojana voi päästä kokemaan ainutlaatuisia hetkiä myös backstagella.”

– Se oli hienoa!

Tämän vuoden MNF:lta Ville odottaa eniten perjantain ja sunnuntain messuja.

– Silloin kaikki ovat rauhoittuneet kuuntelemaan ja järjestyksenvalvojillakin on mahdollisuus pysähtyä Sanan äärelle.

Vapaaehtoistyöstä saa myös itse takaisin

Festareiden pyörittäminen vapaaehtoisvoimin on tietyllä tapaa isona seurakuntana toimimista yhteisen päämäärän eteen. Toimintaa voisi verrata vaikkapa yhdessä Jeesuksen ruumiina toimimiseen, jossa jokaisella on oma paikkansa. Ville tiivistää kokemuksensa vapaaehtoistyöstä Raamatunkohtaan Kol. 3:23: ”Mitä teettekin, tehkää se täydestä sydämestä, niin kuin tekisitte sen Herralle ettekä ihmisille”.

– Kun antaa täyden panoksen tekemiseensä, siitä saa myös itse takaisin.

Järjestyksenvalvojan vapaaehtoishommia miettivälle yli 18-vuotiaalle ja järjestyksenvalvojakortin omaavalle Ville haluaakin sanoa, että vapaaehtoiseksi lähtemistä kannattaa rohkeasti harkita. Festarit ovat hyvä ja turvallinen paikka saada ensikosketus järjestyksenvalvojan työhön, sillä tehtäviin perehdytetään.

Ville Lahtela asuu Helsingissä ja on vastuussa järjestyksenvalvojien tehtävistä tämän vuoden Maata Näkyvissä -festareilla.