Onko järkee?

Onko järkee?

Vanhojentanssien hinnat ovat karanneet pilviin. Yhdestä puvusta voi joutua pulittamaan jopa 600 euroa!  

Iltasanomien mukaan vanhojentanssien hinnat ovat riistäytyneet käsistä. Esimerkiksi vanhojentanssien pukuihin panostetaan yhä enemmän. Naisten korkeat vaatimukset tanssiaisiin liittyen eivät tule yllätyksenä, mutta nykyään myös pojilta vaaditaan parasta panostusta tanssipäivänä.

Kun ennen miehille kelpasi mikä tahansa puku, nykyään kaikki haluavat frakin, kertoo Katja Lahti Suomen Pukuvuokraamosta. Poikien pukuvuokrien hinnat pyörivät pääkaupunkiseudulla noin 150-180 euron hintahaitarissa.

Tytöillä täydellisen puvun metsästys alkaa jo vuotta ennen juhlapäivää. Tanssien maksumiehiä, eli nuorten vanhempia on jo vuosia hirvittänyt mekkojen hinnat. Vuokrapuvut maksavat 150 eurosta 300 euroon, mutta yhä useampi ostaa puvun. Ostettaessa pukujen hinnat liikkuvat 200-600 euron välillä.

– Nyt suosiossa ovat prinsessapuvut: korsettiyläosa ja tyllialaosa, Lahti kuvailee.

Puvun lisäksi hintaa tanssipäivälle nostavat uudet kengät, käsilaukku, asusteet, kampaus sekä irtokynnet ja tekoripset. Nykyajan nuoret naiset ovat Lahden mukaan hyvin tietoisia siitä, minkälainen päivän lookin tulee olla.

– He ovat hyvin kriittisellä mielellä liikkeellä. Hinta vaikuttaa pukuvalintaan, mutta usein ostetaan se, minkä tyttö haluaa, Lahti kertoo.

Vanhojentanssit tanssitaan helmikuun puolessavälissä.

Teksti: Pauliina Jokinen/IS
Kuva: H. Assaf

Kommentti:

Hauska ja mukava perinne on muuttunut pohjattomaksi rahakaivoksi. Tottakai on sallittua, mukavaa ja ihanaa välillä panostaa pukeutumiseen ja ulkonäköön, mutta miksi näin hulluilla hinnoilla? Eivätkö ihmiset osaa enää pitää hauskaa ilman pukujen ”kilpavarustelua”? Ja miksi nykyään pitää saada kaikki uutena, heti ja hinnalla millä hyvänsä? Tämä ei koske pelkästään vanhojentansseja, jotka kestävät vain pari päivää, vaan yleensäkin elämää. Materia ei tee ketään onnelliseksi, emmekä saa mitään mukaamme täältä pois lähtiessämme.

”Totisesti, rikkaus on petollista. Ahne ei saa kylläkseen, vaikka hän levittää kitansa ammolleen kuin tuonela ja on kyltymätön kuin kuolema…” (Hab.2:5)

”Sillä ihminen on kuin ruoho, ihmisen kauneus kuin kedon kukka. Ruoho kuivuu, kukka lakastuu…” (1.Piet.1:24)