Kiltteydestäkin voi kärsiä


Kiltteys voi olla pahaksi

Anna-Liisa Valtavaaran kirjoittama Kiltteydestä kipeät -kirja (2005) tarjoaa opastusta vaarallisen kiltteyden tunnistamiseen omassa itsessään, sen syntymiseen johtaneita syitä sekä niiden pohdintaaa ja ohjeita kiltteydestä toipumiseen. Opus on hyödyllinen ja ajankohtainen.

Valtavaaran mukaan liian kiltti ei pidä olla. Ihmisellä on oltava myös omaa tahtoa ja uskollusta tehdä mielensä mukaan eikä aina olla toisten pompoteltavana tai mukautujana.

Valtavaara opettaa hienosti armosta ja siitä, kuinka myös itselleen tulisi olla armollinen. Parantuminen kiltteydestä eli tuleminen omaksi itsekseen, siksi ihmiseksi, joksi Jumala on tarkoittanut ei suinkaan ole koskaan myöhäistä tai mahdotonta.  

Valtavaaran pointit kiltteyden haitallisuudesta ovat toisaalta yllättäviä ja toisaalta ihan selvästi huomattavissa kun kiltteyden olemukseen lähemmin kirjan edetessä perehtyy. Kirja on sisällöltään selkeä ja opetus on selventävine esimerkkeineen helppoa ymmärtää. Suosittelen ajattelelemisen aiheeksi kilteille tytöille ja nuorille!

Hanna-Reetta