Valona maailmassa


Onko herätys vain menneiden vuosikymmenten satoa Suomessa? Miten Jumala toimii nykyajan seurakunnissa? Mika Falk kertoo kokemuksistaan.

Teksti Teresa Jesche – Kuva Virpi Kurvinen

Viimevuotiset kirkostaeroamisaallot ja yhteiskunnan voimakas maallistuminen ovat saaneet monet kristityt miettimään, onko enää kasvavia seurakuntia ja millaisia nämä seurakunnat ovat. Mika Falkin, Lahden Kohtaamispaikan toiminnanjohtajan mukaan kasvavia kristittyjen yhteisöjä yhdistää vahva luottamus ja sitoutuminen Raamattuun.

– Nykymaailmassa on tärkeää, että seurakunnalla on yhteinen näky palvella oman alueensa ihmisiä ja viedä ilosanomaa eteenpäin ympäröivän kulttuurin, kuten musiikin ja kielen keinoin.

Falk tuo esille, että yksi kasvavien seurakuntien tunnusmerkki on seurakuntalaisten omien lahjojen ja palvelutehtävien löytäminen.

460x60v1

– Kasvavissa seurakunnissa rukoillaan paljon ja tutkitaan Raamattua, kasvavat seurakunnat ovat Jeesus-keskeisiä ja Pyhä henki toimii kaikessa, Falk painottaa.

Mikä siis houkuttelee ihmisiä seurakuntiin, joissa uusia kävijöitä esiintyy säännöllisesti? Falkin mukaan seurakunnasta tekee kiinnostavan ensisijaisesti Jeesus.

– On mahtavaa nähdä, miten Jumala toimii, miten evankeliumi muuttaa ihmisten elämän, Falk kertoo kokemuksistaan. Muutos näkyy ihmisen elämässä uutena toivona, pelon katoamisena ja parantavana voimana, joka antaa uuden suunnan ja sisällön elämään.

Kaikista kansoista Jeesuksen opetuslapsia

Falkilla on selvä raamatullinen visio seurakunnan asemasta:
– Jokaisen seurakunnan tehtävä on tehdä kaikista kansoista Jeesuksen opetuslapsia, aloittaen oman alueensa ihmisistä.

Falk uskoo, että kirkas näky tästä Jeesuksen antamasta tehtävästä on seurakunnan toiminnan ja kasvun elinehto. Käytännössä tulee pyytää Jumalan johdatusta ja ohjeita, miten voi parhaiten toimia omalla alueellaan.
Jumalan johdatus on seurakuntatyössä kaikki kaikessa. Falkin mukaan evankeliumin julistustyössä on tärkeää muistaa, ettei ihminen itse voi synnyttää uskoa kenessäkään.

– Uskon syntyminen on aina alusta loppuun asti Jumalan hyvää työtä, Falk painottaa.

Jumalan valtakunta menee eteenpäin, kun suola pysyy suolaisena.

Ihmisen tehtävä on elää Jeesuksen yhteydessä ja toimia uskollisesti omalla osoitetulla paikallaan. Falk toteaa raamatullisella viittauksellaan, että Jumalan valtakunta menee eteenpäin, “kun suola pysyy suolaisena eikä valoa kätketä peiton alle” sekä yksittäisten ihmisten pelastuksen, että kokonaisen herätyksen muodossa.

Ole kiinnostunut eksyneistä

Falk on sitä mieltä, että samat tekijät vaikuttavat seurakuntien kasvuun sekä Suomessa, että ulkomailla.
– Jumala on kätkenyt voimansa evankeliumiin, sanomaan rististä ja ylösnousemuksesta, Falk toteaa.

Falkin mukaan tapa, miten evankeliumia viedään eteenpäin, vaihtelee kulttuurista ja ympäristöstä riippuen. On esimerkiksi puhuttava samaa paikallista kieltä, jotta kuulijat ymmärtäisivät puhujaa. Kysyttäessä keinoja, miten voi itse vaikuttaa seurakuntansa kasvuun, Falk pitää tärkeänä säännöllistä rukousta:

– Sitoudu rukoilemaan seurakuntasi ja alueesi ihmisten puolesta. Tässäkin paras paikka aloittaa on omien ystävien ja naapurien puolesta rukoileminen.

Falkin mukaan hyvä askel on myös ottaa seurakunnan työntekijöiden ja jäsenten kanssa puheeksi, ketä seurakuntanne voisi tavoittaa ilosanomalla ja millä keinoin. Aina voi myös itse rohkeasti kutsua uusia ihmisiä mukaan seurakuntaan.

– Ole kiinnostunut ihmisistä, jotka eivät vielä tunne Jeesusta, Falk kehoittaa meitä kaikkia.

Mika Falk
– Lahden Kohtaamispaikka -seurakunnan toiminnanjohtaja.
– Perheeseen kuuluu vaimo Sonja ja kolme lasta.
– Kohtaamispaikka on luterilainen yhteisö, joka on ollut toiminnassa jo 18 vuotta. Seurakunnan illoissa käy eri-ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa eläviä ihmisiä, erityisesti lapsiperheitä. Kohtaamispaikan 200 kävijästä 40-50 on lapsia. Seurakunnan kokoontumisia järjestetään Joutjärven kirkolla Lahdessa.
– Nettisivut: www.kohtaamispaikka.info

468x60v2