Vainot: Wikileaks-vuoto paljasti uskovien vainoja Eritreassa

Vainot: Wikileaks-vuoto paljasti uskovien vainoja Eritreassa

Kristittyjen vainoja maailmanlaajuisesti seuraavan International Christian Concern (ICC) -järjestön lehdistötiedotteen mukaan useita salaisia asiakirjoja vuotanut Wikileaks-palvelu on paljastanut laajamittaisen ja järjestelmällisen uskovien kidutuksen olevan Eritreassa arkipäivää. Tieto perustuu vuodettuun Yhdysvaltain hallinnon asiakirjaan, jossa kerrotaan maan vankiloiden eläimellisistä olosuhteista, sekä vankiloissa olevista uskovista.

Lehdistötiedotteessa kuvaillaan muun muassa, kuinka eritrealaisessa vankilassa noin 600 vankia oli ahdettu noin 140 neliömetrin selliin. Joukossa oli eritrealaisia, jotka olivat yrittäneet paeta maasta, sotilaskarkureita, tavallisia rikollisia sekä protestantteja.

Asiakirjassa kerrottiin myös seikkaperäisesti, miten vankeja — lapset mukaan lukien — piestiin ja kidutettiin ilman minkäänlaista tarkoitusta, sekä jätettiin ilman riittävää ruokaa ja juomaa.

– Monet vangeista eivät pystyneet puhumaan vedenpuutteen vuoksi, sillä heidän kielensä olivat tarttuneet kitalakeen janosta, kertoi vankilasta selvinnyt henkilö vuodetussa asiakirjassa.

ICC:n mukaan Wikileaksin vuotama asiakirja vahvistaa ICC:n useiden vuosien ajan julkaisemat raportit, joissa on varoitettu Eritreassa tapahtuvista ihmisoikeusrikkomuksista. Tällä hetkellä noin 3000 uskovaa on teljettynä maanalaisissa vankiloissa tai vankiloina käytetyissä metallisissa rahtikonteissa ja sotilasparakeissa. Monet heistä kuolevat jatkuviin kidutuksiin ja sairauksiin.

– On käsittämätöntä, että Eritrea kohtelee kaltoin omia kansalaisiaan niin kauhistuttavilla tavoilla siksi, että he rauhanomaisesti käyttävät uskonnonvapauttaan. Kehotamme Eritreaa lopettamaan tällaiset epäinhimilliset teot, totesi ICC:n Afrikan aluejohtaja Jonathan Racho.

Eritreassa on ainoastaan neljä sallittua vakaumusta, jotka ovat islamilaisuus sekä kristillisyyden piiristä ortodoksisuus, roomalaiskatolisuus ja luterilaisuus. Esimerkiksi evankelinen kristinusko on kiellettyä, ja sen tai muun rekisteröimättömän kristinuskon harjoittamiseen syyllistyneet ovat jatkuvien vainojen kohteena. Viimeksi tammikuun alussa tiedotusvälineet uutisoivat 30 uskovaa pidätetyn heidän syyllistyttyään luvattoman rukouskokouksen järjestämiseen.

 

Mikael Elmolhoda

Lähteet: persecution.org ; christiantelegraph.com