Vainot: Kirkkorakennuksen käyttö estettiin Egyptissä

Vainot: Kirkkorakennuksen käyttö estettiin Egyptissä

Gizassa, Egyptissä viranomaiset ovat muuntaneet Pyhän Marian ja Pyhän Mikaelin koptilaista kirkkoa vastapäätä olevan kerrostalon moskeijaksi yhdessä yössä. Tavoitteena on estää kirkon käyttö, sillä lain mukaan moskeijan ja kirkon välisen etäisyyden on oltava vähintään 100 metriä.

Viranomaisten ripustettua kankaisen banderollin rakenteilla olevan talon seinään ilmaisemaan, että rakennus on nyt moskeija, kerääntyi seuraavana aamuna 3000 muslimia rukoilemaan uuteen ”Ekhlassin moskeijaan”. Tämä siitä huolimatta, että lähistöllä sijaitsee jo valmiiksi toinen moskeija.

– Tietenkään uutta moskeijaa varten ei tarvittu rakennuslupaa, eikä paikallisten neuvostojen tai valtion turvallisuusviranomaisten lupaa, kuten kirkkojen tapauksessa, kommentoi koptiaktivisti Mark Ebeid.

– Olemme järkyttyneitä. Tämä kirkko maksoi köyhille ihmisille 7 miljoonaa Egyptin puntaa, jotka keräsimme tulemalla toimeen vähällä kodeissamme, totesi puolestaan toinen paikallinen koptikristitty surullisena.

Pyhän Marian ja Pyhän Mikaelin kirkko oli näyttämönä marraskuun lopussa tapahtuneelle verilöylylle, kun viranomaiset hyökkäsivät kirkkoon pysäyttääkseen kirkon rakennustyöt. Väkivaltaisuuksissa kuoli kolme koptia ampumahaavoihin ja yksi nelivuotias lapsi kyynelkaasuun, jota viranomaiset heittivät kirkon sisälle. 79 koptia haavoittui, osa vakavasti, ja 157 — mukaan lukien naisia ja lapsia — asetettiin syytteeseen mm. mellakoinnista ja viranomaisten kimppuun käymisestä.

Asiasta uutisoi Assyrian International News Agency.

 

Mikael Elmolhoda