Vainot Intiassa eivät pysäytä kristinuskoa


Kristittyjen vainot pahenevat Intiassa. Jumala on kuitenkin uskollinen ja kutsuu ihmisiä vainojen keskelläkin. Pastori John kertoo, mitä Jumala on tehnyt hänen elämässään.

Teksti Meri Halme | Kuva opendoors.fi

– Jos viholliseni saavat tietää, että tulin Suomeen ja kerroin nämä asiat, he heittävät minut vankilaan. He saattavat jopa tappaa minut, kertoo intialainen pastori John.

John ei tietenkään ole hänen oikea nimensä, vaan se täytyy turvallisuuden vuoksi pitää salassa. Hän on tullut Suomeen puhumaan kristittyjen jatkuvasti lisääntyvistä vainoista Intiassa.

Vuonna 2014 Intiassa valtaan nousi kymmenen vuoden tauon jälkeen hindunationalistinen BJP-puolue. Se haluaa tehdä kulttuurillisesti jakautuneesta Intiasta yhtenäisen maan, jossa kaikki puhuvat hindin kieltä ja ovat hindulaisia. Tavoitteena on saada Intiasta hindulainen valtio vuoteen 2021 mennessä.

Vallassa olevat ihmiset ovat brahmaaneja, ylimmän kastin jäseniä. Hindulaisten pyhän kirjan mukaan he ovat syntyneet Brahma-jumalan päästä ja he ovat korkeammalla ymmärryksen tasolla kuin muut.

– Tällä oikeutetaan eriarvoisuus, sanoo John, se on pahin osa heidän uskontoaan.

Perustuslain mukaan kaikilla on oikeus esimerkiksi julistaa omaa uskontoaan ja vaihtaa uskonnosta toiseen vakaumuksensa perusteella. Ketään ei saa pakottaa tai lahjoa vaihtamaan uskontoa. BJP-puolue pyrkii kuitenkin muuttamaan perustuslakia ja poistamaan vähemmistöuskontojen oikeuksia.

Kristityt ahtaalla

Vainot lisääntyivät dramaattisesti vuoden 2017 aikana. Kristittyjä vainotaan kaikkialla Intiassa ja kaikilla yhteiskunnan tasoilla. Kirkko leimataan uhkaavaksi, koska se ei edusta hindunationalistista aatetta. Kristillisten järjestöjen toiminta, kuten sosiaalityö ja terveydenhuolto, on todettu epänationalistisiksi ja laittomiksi. Järjestöjä syytetään ihmisten houkuttelemisesta kristinuskoon epäilyttävin keinoin.

Avoimen uskonnollista toimintaa ei voi harjoittaa julkisesti varsinkaan maaseuduilla, missä tilanne on kaikkein huonoin. Ihmisten kotoa saatetaan tulla etsimään Raamattuja, jotka sitten poltetaan näyttävästi. Ihmisiä pahoinpidellään. Taloja poltetaan. Monia pastoreita on tapettu. Joskus heidän ruumiinsa paloitellaan. Kristittyihin kohdistuvista väkivaltarikoksista ei seuraa rangaistuksia. Päinvastoin viranomaiset saattavat olla jopa mukana niissä. Esimerkiksi poliisit voivat keskeyttää jumalanpalveluksen ja hakata siellä olevia ihmisiä.

– Voimme pitää vain hyvin pieniä kokoontumisia, John kertoo.

– Jos ihmisiä on paljon, se huomataan ja kokousta tullaan häiritsemään. Täytyy myös tarkistaa, ettei kokouksessa ole mukana ketään kristinuskon vastustajia.

Hindusta kristityksi

– Kasvoin hinduperheessä, John kertoo.

– Minun piti lapsena istua äitini vieressä kun hän palvoi hindujumalia. Se oli minulle kuin leikkiä. Vanhempana en olisi halunnut tehdä sitä, mutta äitini löi minua ja pakotti minut mukaan.

Teini-ikäisenä John joutui huonoon kaveriporukkaan. Vanhemmat lähettivät hänet asumaan sukulaistensa luo toiseen kaupunkiin siinä toivossa, että hän parantaisi tapansa. Hän kuitenkin palasi jo kuukauden kuluttua.

– Kun olin lähdössä takaisin, sukulaiseni antoi minulle Uuden testamentin, jota hän itse ei halunnut lukea. Vein kirjan kotiin, mutta en lukenut sitä. Pikkuhiljaa huomasin sydämessäni kasvavan taakan. Miksi en lue tuota kirjaa? Lopulta minulla oli pakottava tarve lukea. Otin kirjan ja luin jotakin Jeesuksesta. Tulin hyvin uteliaaksi ja halusin tietää, kuka Jeesus on.

John kyseli useilta pastoreilta, mutta nämä eivät osanneet selittää, miksi Jeesus tuli maan päälle ja kuoli. Sitten hän sattui menemään kirkkoon, jossa oli puhumassa Billy Grahamille työskentelevä intialaissyntyinen saarnaaja.

– Silloin opin, että Jeesus tuli kuolemaan minun vuokseni. Minun oli tarkoitus kuolla ristillä, mutta hän otti minun rangaistukseni, mies selittää.

Lähipiiri vastustaa

Uskoontulon jälkeen Johnin vanhemmat, sukulaiset ja ystävät kääntyivät kaikki häntä vastaan. Isä käski 14-vuotiasta poikaa lähtemään kotoa, mutta hänellä ei ollut paikkaa, johon mennä. Äiti antoi hänelle ruokaa kuin koiralle. He eivät antaneet enää taskurahaa eivätkä maksaneet koulumaksuja. Johnin opinnon keskeytyivät.

”Ystäväni halusi tappaa minut, mutta Jeesus Kristus pelasti minut.”

– Ystäväni lähetti tappajan kimppuuni. Myöhemmin tämä mies tuli luokseni ja kertoi, että oli yrittänyt tappaa minut, mutta ei ollut onnistunut. Aina kun hän yritti tulla talooni, hänen jalkansa jäykistyivät eikä hän kertakaikkiaan pystynyt astumaan eteenpäin. Kerroin hänelle, että hänen jalkansa oli jäädyttänyt Jeesus Kristus. Hän juoksi pakoon. Ystäväni siis halusi tappaa minut, mutta Jeesus Kristus pelasti minut, John toteaa.

Joitakin vuosia myöhemmin hänen äitinsä oikeaan käteen ilmestyi kova kipu. Ravattuaan turhaan lääkäreillä äiti oli väsynyt ja turhautunut. ”Eikö sinun Jumalasi pysty parantamaan minua?” hän kysyi pilkallisesti. John hieroi kättä öljyllä ja rukoili Jumalaa parantamaan sen. Kun hän lopetti, kipu katosi. Silloin äiti uskoi, että tässä Jumalassa on voimaa. Yksi kerrallaan koko perhe kääntyi kristityiksi 13 vuodessa Johnin kääntymisen jälkeen.

Toivoa vaikeuksien keskellä

Johnin mielestä erityisen kaunista Intian kirkoissa on niiden kasvu vainojen keskellä. Vaikka vainot ovat lisääntyneet, ihmisiä kääntyy kristityiksi koko ajan enemmän.

– Me emme voita sieluja, vaan Jumala voittaa. Tämä on hänen työtään. Siksi vainot eivät voi pysäyttää kristinuskoa. Ei ainoastaan Intiassa, vaan koko maailmassa. Ihmiset voivat polttaa kirkkoja ja tappaa kristittyjä, mutta kristinusko ei katoa. Näemme sen historiastakin.

”Ihmiset voivat polttaa kirkkoja ja tappaa kristittyjä, mutta kristinusko ei katoa.”

Toinen asia, joka häntä koskettaa, on kirkkojen johtajien uskollisuus epäkiitollisessa työssään. Varsinkin maaseudulla pastorit ovat hyvin köyhiä. Heillä usein ei ole riittävästi ruokaa perheelleen, ei tarpeeksi vaatteita eikä rahaa lähettää lapsiaan hyvään kouluun. Vaikeuksistaan huolimatta he palvelevat Jumalaa. Mikä sitten antaa ihmisille toivoa?

– Meidän toivomme on siinä, että Jeesus lupasi tulla takaisin ja viedä meidät taivaaseen. Sitä me odotamme.

”Rukoilkaa Intian puolesta. Kun me rukoilemme, Jumala tekee työtä.”

Meille suomalaisille kristityille Johnilla on yksi pyyntö:

– Rukoilkaa Intian puolesta. Kun me rukoilemme, Jumala tekee työtä. Rukoilkaa, että Jumala antaisi Intian uskoville rohkeutta olla luopumatta kristinuskosta vaikeissa tilanteissa. Rukoilkaa, että saisimme kasvaa Herrassa ja jatkaa eteenpäin.

Open Doors -järjestön World Watch -listalla näkyy 50 maailman maata, joissa kristityt kokevat pahinta vainoa. Intia nousi vuoden 2017 aikana sijalta 28 sijalle 11.