Vähemmän viihdettä, enemmän Raamattua


Perinteistä kirkkovuoden paastoa voi toteuttaa monella tavalla. Tässä kuussa päätin jättää maallisen viihteen sikseen tehdäkseni tilaa taivaallisen Isän sanalle.

Teksti Teresa Jesche | Kuva Moritz Jesche

Media ympäröi meitä postmodernin ajan kasvatteja. Usein olemme hyvin verkostoituneita sosiaalisessa mediassa ja tiedämme maailmasta ainakin sen verran, mitä populaarikulttuuri meille kertoo, mutta moni kokee silti yksinäisyyttä. Olemme liian kiireisiä ja keskittymiskyvyttömiä lukemaan Jumalan sanaa tai tukemaan toisiamme yhteisellä vaelluksella.

Omassa elämässäni ritualisoituneeksi tavaksi on muodostunut visuaalisen median säännöllinen seuraaminen. Elokuvien ja TV-sarjojen katseleminen vie yllättävän paljon aikaa elämästäni. Niiden seuraaminen voi aiheuttaa joskus addiktion tapaisia sivuoireita, jos jokin sarja jää pitkäksi aikaa tauolle. Tämän kuukauden teeman mukaisesti paastoan siis visuaalisen median eli lähinnä elokuvien ja TV-sarjojen tuijottelemisesta viikon ajan ja keskityn enemmän Raamatun lukemiseen.

“Olemme liian kiireisiä ja keskittymiskyvyttömiä lukemaan Jumalan sanaa tai tukemaan toisiamme yhteisellä vaelluksella. Innostun kuitenkin siitä, että voin haastaa itseni lukemaan ja mietiskelemään Raamattua enemmän kuin tavallisesti.”

468x60v3

 

Alku aina hankalaa

Lähden toteuttamaan paastoani pessimistisin miettein. En odota onnistuvani, sillä en ole tällä hetkellä opiskelemassa ja minulla on paljon vapaata aikaa elämässäni. Se saa minut murehtimaan, kuinka saan aikani kulumaan. Innostun kuitenkin siitä, että voin haastaa itseni lukemaan ja mietiskelemään Raamattua enemmän kuin tavallisesti.

Ensimmäinen päivä ilman visuaalista mediaa. Päiväni tuntuu matelevan kuin väsynyt etana. En kuitenkaan sorru television äärelle. Päätän lukea sillä viikolla tuplasti enemmän Raamattua kuin luen tavallisesti eli ainakin kaksi lukua päivässä. Olen juuri aloittamassa Ensimmäistä Kuninkaiden kirjaa. Toisena päivänä unohdan paastoni kokonaan aamupalan ääressä. Muistan kuitenkin haasteeni ja suljen tietokoneeni koko loppupäiväksi. Kolmantena päivänä lipsahdan jälleen. Päätän lukea Raamattua vielä enemmän ja pyytää Jumalalta voimaa jatkaa paastoani. Loppuviikko sujuu jo onnistuneesti.

 

Lopussa kiitos seisoo

Paastoni visuaalisesta mediasta on päättynyt. Olo on yllättävän helpottunut, sillä koen itseni ja aikani uudella tavalla vapautuneeksi. Elämäni oli joskus tylsää ja turhauttavaa paaston aikana, kun en voinut rentoutua elokuvien parissa. Koen oppineeni ja levänneeni huimasti enemmän Jumalan sanassa.

“Ajatelkaa sitä mikä on ylhäällä, älkää sitä mikä on maan päällä.”

Keskeneräisenä ihmisenä en kuitenkaan täysin onnistunut tässäkään haasteessa. Käyn töissä osa-aikaisesti ja odotan opiskelujen alkamista, joten minulla jää usein paljon aikaa käytettäväksi, jolloin en aina keksi tekemistä. Muutin myös Saksaan muutama kuukausi sitten mennessäni naimisiin ja jokainen, joka on joskus muuttanut ulkomaille tietää, että alku voi olla yksinäistä.

Haluan haastaa myös teitä Nuotan lukijoita pohtimaan ja paastoamaan asioista, jotka vievät liikaa aikaa teidän elämästänne. Raamattu neuvoo uskovia näin: “Ajatelkaa sitä mikä on ylhäällä, älkää sitä mikä on maan päällä”(Kol. 3:2). Ajoittain on hyvä asettaa asiat tärkeysjärjestykseen ja miettiä, millä paikalla Jumala on elämässäsi.

 

Kuka: Teresa Jesche, 21 vuotta, Potsdam, Saksa.

Lempiraamatunkohta: Saarn.3:1-11

Kotiseurakunta: Steglitzin luterilainen seurakunta, Berlin

 

460x60v1