Uusi Suomi: Kannabis ohittamassa alkoholin

Uusi Suomi: Kannabis ohittamassa alkoholin

Yli puolet päihteidenkäyttäjistä on siirtynyt kannabikseen.

Uuden Suomen uutisen mukaan päihdehuoltoon joutuvien nuorten määrä on kasvussa, vaikka alkoholin kulutus on ollut laskussa koko 2000-luvun ajan. Syynä pidetään kannabiksen käytön kasvua. Tätä mieltä on esimerkiksi Kouvolan A-klinikan sosiaaliterapeutti Päivi Keso.

–Minun asiakkaistani puolet tulee huumeiden käytön takia. Koko ajan tulee nuorempia ja nuorempia, joilla on kaikenlaista käyttöä, hän kertoo.

Kannabis on erityisen katala aine, sillä ensin vaikutukset ovat positiivisia ja tulee hetkellinen hyvän olon tunne ilman alkoholin tuomaa krapulaa. Kannabis vaikuttaa ihmiseen pitkän ajan kuluessa, sillä siinä oleva THC-niminen aine varastoituu elimistöön.

– Passivoituu, ei enää välitä huolehtia asioistaan. Voi olla, että koulunkäynti kärsii. Ei ehkä huolehdita hygieniasta. Tulee unohtelua. Looginen ajattelu ei enää toimi, eikä pysy mukana toisten jutuissa, Keso mainitseevaikutuksista.

Kannabis vaikuttaa erityisesti aivoihin.

–On myös nuoria, jotka sairastuvat skitsofreniaan kannabiksen takia. Myös psykooseja voi tulla. Mielenterveysongelmia voi tulla, Keso varoittaa.

Lue lisää täältä!

Teksti: Linda Pelkonen/ Uusi Suomi
Kuva:  Tom Swillen