Jouluevankeliumi muiden silmin I

Jouluevankeliumi muiden silmin I

Nuotta päätti tutkia jouluevankeliumia ja etsiä sieltä uusia näkökulmia tuttuun sanomaan. Lue pohjalle oikea versio Luukkaan evankeliumin toisesta luvusta.

Artikkeli ilmestyi Nuotan numerossa 12/2004, s.12

 

”Koska heille ei ollut tilaa majatalossa”

– Minä en ole kovasydäminen mies. Meillä ei vain ole nyt yhtään tilaa, ei sitten yhtään, minä sanoin, mutta puuseppä intti vielä vastaan:

 – Tämä on hätätilanne. Sano vaan hintasi ja me maksetaan se. Ei tarvita todellakaan kummoistakaan komeroa.

– Kun on komerotkin täynnä, ja kellarissa nukkuu kolme perhettä! Olen pahoillani, kaveri, mutta meillä ei ole tilaa teille, sanoin vaikka kuinka monetta kertaa.

– Mutta kun vaimo on viimeisillään raskaana. Mitä jos aika tulee ja me ollaan kadulla? Ymmärrä nyt, puuseppä aneli silmät täynnä epätoivoa. Kyllä minä ymmärsin ihan hyvin, mutta makuuhuoneeksiko sitä olisi pitänyt muuttua? Niin kuin asiat eivät olisi siinä vaiheessa tarpeeksi pielessä, emäntäkin päätti saapua keittiöstä. Oli tietysti tällä kertaa kuullut kaiken, vaikka on kyllä niin kuuroa että, kun jotain pyydän tekemään.

– Asia on nyt isäntä sillä tavalla että raskaana olevaa naista ei meidän nurkista ulos potkita.

– Emäntä varmaan ymmärtää, että meillä ei ole lattiapaikkojakaan tarjota. Talliinko minä heidät majoitan?

Puuseppä selvitti kurkkuaan tukevalla rykäisyllä. – Itse asiassa se talli kuulostaa ihan hyvältä, hän sanoi.

***

Yöllä heräsin merkilliseen metakkaan. Tallilta kuului huutoa ja eläinten metakkaa. Syykin selvisi kun pääsin paikan päälle: koko lato oli ihan täynnä paimenia! Puusepän lapsi oli syntynyt yöllä, olivat jostain kumman syystä tulleet katsomaan sitä. Puhuivat enkeleistä ja muusta. Raavin päätäni ja katsoin parhaaksi lähteä takaisin nukkumaan.

Puusepän lapsi herätti myöhemminkin melkoista kiinnostusta. Seuraavilla viikoilla tuli nimittäin kuninkaallisia jostain kaukaa idästä. Onneksi silloin oli löydetty kunnon majoitus puusepän perheelle, ettei tarvinnut viedä heidän majesteettejaan talliin.