Usko johdatukseen antaa voimaa Sauli Väisäselle


 

Italiaan muuttanut Sauli Väisänen, 24, saa elää jokapäiväistä elämää rakkaan lajin parissa ja luottaa samalla rakastavaan Jumalaan.

Teksti Eveliina Rissanen | Kuva Sauli Väisänen kotialbumi ja FC Crotone

Moi, mä oon Sauli Väisänen ja mä oon ammattijalkapalloilija. Moi, mä oon Sauli Väisänen… Sauli Väisänen aloittaa pilke silmäkulmassa haastattelun toistamalla esittelyään.

Jalkapallotähti on juuri palannut illan treeneistä, joita hänelle kertyy kilpailukaudella viikoittain seitsemän. Ennen kilpailukautta harjoituksien saldo kohoaa viikossa kymmenestä jopa kahteentoista. Harjoitukset sisältävät monipuolisesti pelaamista, tekniikkaharjoituksia ja kuntosalitreenejä.

Jalkapallon ammattilaisena pelaaminen ei ole pelkästään harrastamista, vaan joukkueissa vallitsevat yritysmaailman piirteet.
– Mulla on työsopimus johonkin seuraan, jossa niillä on omistajuus muhun. Toinen yhtiö voi ostaa oikeudet muhun ja voidaan neuvotella musta, jossa seurat ja hinnat sovitaan ja siirto tapahtuu. Mut ostettiin Ruotsiin ja Italiaan. Onhan se vähän raaka systeemi, Väisänen naurahtaa.

Jalkapalloilun vastapainona Väisänen tykkää pelata vapaa-ajallaan videopelejä Playstadionilla, sekä pitää yhteyttä rakkaisiin ihmisiin Suomessa. Italiassa asuessaan myös ulkona syömisen kulttuuri on erilainen, jolloin se kuuluu oleellisesti myös arkielämään.


Pienen pojan rakkaudesta maailmalle

Väisänen ei itse muista, milloin hän olisi aloittanut jalkapalloharrastuksen. Hänen äitinsä on kertonut vieneensä pojan ensimmäisen kerran jalkapalloleirille, kun poika oli vasta kolmen vuoden vanha. Kahden vuoden päästä siitä Väisänen alkoi pelata joukkueessa. Jalkapallo on ollut aina pojan elämässä, eikä elämää sen vuoksi voisi kuvitellakaan ilman sitä.

Toisin kuin monilla jalkapallotähdillä, ei Väisäsellä ammattilaiseksi tuleminen ollut varsinaisesti haaveena ja tavoitteena kovinkaan nuorena. Vasta lukion viimeisenä vuotena nuori mies rupesi tajuamaan, että jalkapallosta voisi tulla ammatti. Hieman ennen ylioppilaskirjoituksia Väisänen teki ensimmäisen ammattilaissopimuksen ja puolitoista vuotta sen jälkeen hän lähti FC Hongasta Ruotsiin Tukholman AIK -joukkueeseen.

Ruotsissa Väisänen pelasi kolme vuotta, minkä jälkeen hänet ostettiin Italian Ferrara-kaupungin SPAL-joukkueeseen. Tänä vuonna jalkapalloilija on Etelä-Italian FC Crotone Krotonin kaupungin joukkueessa lainassa, mutta ensi vuonna hänen olisi tarkoitus palata takaisin Pohjois-Italiaan.

Kielitaidon ja seurakunnan kautta sisään kulttuuriin

Ammattijalkapalloilija Väisänen on tottunut muuttamaan usein ja tottumaan uusiin kotiosoitteisiin eri valtioissa. Sosiaalinen luonne on auttanut uusiin paikkoihin sopeutumisissa, eikä Väisäsen ole tarvinnut kohdata voimakkaasti yksinäisyyttä omassa elämässään. Väisäselle on myös ollut aina tärkeää löytää seurakuntayhteys silloin, kun hän on joutunut muuttamaan toiseen paikkaan.

Seurakunnan lisäksi nuorelle miehelle on ollut tärkeää opetella paikallinen kieli ja kulttuuri, jotta hän voisi sopeutua paikalliseen elämään. Italiaan tultaessa Väisänen kävikin viikoittain kieliopetuksessa ja on käyttänyt italian kieltä aina, kun on mahdollista. Välillä hän on pyytänyt paikallisia puhumaan hänelle italiaa oppiakseen paremmin kieltä.

– Mä oon pitänyt hirveen tärkeenä, että kunnioittaa paikallista kulttuuria. Kun tulin Italiaan ja meillä oli ruokailu harjoitusleirillä, mä otin normaalisti lautaselle pastaa ja tomaattikastiketta ja aattelin ottaa vielä kanan lautaselle pastan viereen. Mun kapteeni ja joukkuetoverit sano heti: ”Et voi laittaa kanaa samalle lautaselle pastan kanssa”, ja sen jälkeen en ole laittanut. Kun kulttuuria kunnioittaa, sut otetaan myös hyvin vastaan, Väisänen kertoo.

“Kun kulttuuria kunnioittaa, sut otetaan myös hyvin vastaan.”

Jumalan kanssa maailmalla

Vaikka uskonasiat ovat olleet Väisäsen elämässä aina läsnä, eli mies pitkään nuorena kaksoiselämää. Väisäsellä oli seurakuntayhteys ja hän osallistui aktiivisesti Donkki- ja Ryttylän kansanopiston leireille. Siellä hän koki myös ensimmäisen kerran Pyhän Hengen läsnäolon, sekä sen kautta uskoontulon.
– Mulla oli uskovainen asenne ja olin rohkeesti se, mikä olin. Sitten oli kaksoiselämä siviilissä, missä ei ollut yhtään uskovaisia ystäviä, eikä kukaan varmaan tiennyt, että olin kristitty.

Vanhemmaksi tultuaan oma usko ja identiteetti ovat vahvistuneet, jolloin myös uskovana olo ihmisten keskuudessa on helpottunut. Oma usko vahvistui myös lopullisesti, kun Väisäsen tyttöystävän tuli ihmeen kautta uskoon.
– Jumala, usko ja johdatus on antanut sikana voimaa. Jalkapallo on ammatti, missä ollaan fyysisten ja henkisten paineiden alla. Mä oon faijalle todennut, että meillä kristityillä on helppoa, kun saadaan uskoa johdatukseen.

– Mä saan kiittää Jumalaa, että saan pelata tällä tasolla. Ja enemmän ja enemmän on sellanen fiilis, että haluun olla yhä avoimemmin uskova ja ehkä vaikuttaa sitä kautta muihin ihmisiin. Ehkä siinä sivussa myös joku muu voi tulla uskoon, Väisänen jakaa.

Valona pimeyden keskellä

Väisänen suhtautuu julkisuuteen lähtökohtaisesti skeptisesti. Sen vuoksi jalkapalloilijalla onkin asenne, että mitä vähemmän julkisuutta on, sen parempi. Julkisuudessa sanomisia ja ajatuksia vääristellään, eikä Väisänen siksi itsekään usko kritiikittömästi median kirjoituksiin. Kuitenkin mies on aina ollut valmis kertomaan jokaiselle kysyvälle omasta uskostaan ja elämänkatsomuksestaan.

Väisäsen motiivina julkisuuteen ja vastuullisuuteen siellä ovat Jeesuksen sanat vuorisaarnassa valona olemisesta pimeyden keskellä.
– Kun me ollaan kristittyjä ja toteutetaan meidän elämänkatsomusta omassa elämässä, me ollaan maailman valona. Ei me tarvita hirveetä meuhkaamista, että kattokaa me ollaan kristittyjä, vaan se heijastuu meistä ja saa muut ihmiset kiinnostumaan (uskosta).

– Ei se aina ole helppoa, kun tulee ryhmäpaineet ja muut. Mutta meillä on vastuu olla ja käyttäydyttävä siten, miten me uskotaan ja olla maailman valona pimeyden ja melskeen keskellä, Väisänen painottaa. Omana itsenä olemiseen ja oman identiteetin vahvistamiseen Sauli Väisänen myös kannustaa jokaista nuorta kristittyä.

“Ei me tarvita hirveetä meuhkaamista, että kattokaa me ollaan kristittyjä, vaan se heijastuu meistä.”

Sauli Väisänen (synt. 1994)
Lempiraamatunpaikka: Johannes 3:16
Asuu: Pohjois-Italiassa.
Naimissa vuodesta 2015 lähtien
Joukkueet:
2012–2013 Pallohonka
2013–2014 Honka
2014–2017 AIK
2015 HIFK (laina)
2017– SPAL
2018– Crotone (laina)