Unelma tähteydestä


Idolsin kymmenes tuotantokausi pyörähti käyntiin syksyn alussa, ja jälleen tuhannet nuoret hakeutuivat
laulukarsintoihin. Mutta miksi ihmeessä julkisuus kiehtoo niin monia?

Teksti Eveliina Rissanen
Kuvat Markus Spiske freeforcommercialuse.net/ pexels.com ja Tuomas Auvisen promokuva

Muusikko Tuomas Auvinen ei itsekään täysin ymmärrä, miksi niin moni ihminen haluaa olla julkkis. Hän itse on päässyt esiintymään lukuisilla lavoilla ja ollut laulattamassa yleisöä Jumalan kunniaksi. Moni tunnistaa Tuomaksen gospel-piireissä esiintymisten tähden, sekä miehen antamien haastattelujen pohjalta. Silti Tuomas ei ole koskaan hakeutunut julkisuuteen sen itsensä vuoksi, vaan julkisuus on tullut hänen tekemisensä kautta.

Tuomaksen mielestä moni ihminen saattaa ihannoida julkkiksen elämäntyyliä, jossa voi olla paljon rahaa, ihmisten hyväksyntää ja elämän glamouria. Tällainen kuva julkisuudesta on kuitenkin yleensä epärealistinen ja vain pieni osa julkkiksen elämää.
– Mä oon tosi paljon miettinyt, miksi joillekin on niin tärkeetä, mitä tuntemattomat ihmiset heistä ajattelevat, Tuomas pohtii.

”Julkisuushakuisuudessa on nähtävissä vaarana identiteetin ja hyväksynnän rakentuminen ihmisten ulkopuolisen hyväksynnän varaan.”

Julkisuushakuisuutta vai tekemisen sivutuotetta

Tuomaksen mielestä julkkikset voidaan jakaa kahteen erilaiseen ryhmään. Toiset haluavat olla julkkiksia riippumatta heidän tekemisistään. Toiset taas ovat kiinnostuneita tekemisestä, jolloin julkisuus tulee heille sivutuotteena. Molemmissa ryhmissä on omat haasteensa.

Julkisuushakuisuudessa on nähtävissä vaarana identiteetin ja hyväksynnän rakentuminen ihmisten ulkopuolisen hyväksynnän varaan. Toisaalta tekemisen kautta julkisuuteen nousevilla ihmisillä ei aina ole halua tulla julkisuuteen. Ihmisillä voi olla esiintymiskammoa, sekä oma vapaus ja yksityisyys voivat olla uhattuna. Silti Tuomaksen mielestä on terveempää olla julkkis, jonka halu tehdä asioita on suurempi kuin halu olla tunnettu.

Julkisuus voi myös auttaa tekemään uraa, ja joissakin ammateissa se on välttämättömyys. Jotkut julkkikset käyttävät myös julkisuutta hyviin tarkoituksiin, puolustamalla oikeudenmukaisuutta, keräämällä rahaa köyhyyden poistamiseen ja tuomalla esiin yhteiskunnallisia epäkohtia.

”Uskovaisena olo julkisuudessa antaa mahdollisuuden pitää Kristuksen valoa yllä.”

Realistista julkisuutta

Kuuluisiksi haluavia Tuomas neuvoo ottamaan selvää julkkiksen todellisesta elämästä. Elämä julkkiksena on harvoin vain sitä, mitä media tuo esille. Hohdokkaalta vaikuttava elämä sisältää usein raskaita asioita, joita halutaan helpottaa luksukselta kuulostavilla asioilla.
– Kannattaa myös miettiä, onko se sen arvoista. Julkisuuden eteen pitää tehdä paljon töitä. Sun pitää luopua monesta asiasta. Mutta jos sinulla on jotain, minkä koet merkitykselliseksi tekemiseksi, ja haluat tehdä siitä, riippumatta saatko siitä julkisuutta tai rahaa, kannattaa tehdä sitä mahdollisimman paljon, Tuomas kertoo.

Rakentaessaan identiteettiä Jumalan lapsena, Jumalan luomana ja Kristuksen lunastamana, on helpompi olla julkisuuden myllerryksen keskellä.
– Uskovaisena olo julkisuudessa antaa mahdollisuuden pitää Kristuksen valoa yllä, Tuomas sanoo.

Tuomas Auvinen
Toiminut Raamattuopiston musiikkilinjalla opettajana, tehnyt media-alan töitä, kirjoittaa tällä hetkellä väitöskirjaa musiikin tuotannosta, toimii freelancer gospel-muusikkona, sekä on aviomies ja kahden lapsen isä Helsingissä.