Uhrautuva rakkaus murtaa kirouksen


Romanttinen musikaalielokuva Beauty and the Beast kertoo koskettavasti siitä kuinka rakkaus vapauttaa. Uhrautuva rakkaus tuo avun oikealla hetkellä.

Teksti Aapo Anttoora | Kuva: Disney

Idyllisen maalaiskylän nuori ja kaunis Belle odottaa löytävänsä elämänsä miehen ja tosi rakkauden. Eräänä päivänä hänen isänsä hevonen palaa kuraisena kotiin ilman isäntäänsä. Belle säikähtää ja lähtee epäröimättä etsimään isäänsä. Synkän metsän takana olevasta linnasta isä-Maurice löytyykin autiosta ja lumotusta linnasta – hirviön vankina ”ruusuvarkauden” tähden.


Belle ei suostu rakkaan kasvattajansa kärsimiseen tyrmässä vaan haluaa itse tulla vangituksi, jotta isä pääsee vapauteen. Neidon kohtalo näyttää sinetöidyltä kiven sisään. Kuitenkin hänen vilpittömyytensä ja epäitsekkyytensä vähitellen sulattaa hirviön jylhää ulkokuorta. Vankiasetelmasta herkkään romanssiin etenevä tarina esittää useita kertoja sen, että toisen edun laittamisella oman edelle on siunaus itselle, toiselle ja koko yhteisölle.

Uhrautuminen tuo sovinnon ja kiitoksen.

 

Uhrautuvuus avaa sovinnon

Belle on aluksi vihainen isänsä puolesta hirviölle ja pakenee tilaisuuden tullessa metsään. Pahaa aavistamatta hän joutuu nälkäisten susien umpäröimäksi. Alakynteen jo jäätyään Bellen avuksi saapuu hirviö, joka karkoittaa sudet loukkaantuen itsekin. Molemmat ikäänkuin pelastavat toisensa – hirviö estää Bellen joutumista petojen suihin ja Belle huolehtii haavoittuneen pelastajan pääsystä turvaan. Kiitollisuus hyvästä saa unohtamaan vanhat kaunat. Uhrautuminen tuo sovinnon ja kiitoksen.

Jeesuksen uhrissa Jumala sovitti syntimme ja toi meidät takaisin yhteyteensä.

Syntiinlankeemuksen vuoksi ihminen joutui eroon Jumalasta ja ”monien susien piirittämäksi”. Ihminen ei kyennyt itse hyvittämään tekosiaan ja palaamaan kotiin, mutta ihanaksi onneksemme Jumalalla oli pelastussuunnitelma.
Kyse oli uhrautuvasta rakkaudesta, kärsimisestä syyllisen puolesta. ”Hän alensi itsensä ja oli kuuliainen kuolemaan asti, ristinkuolemaan asti.” (Fil. 2:8) Jeesuksen uhrissa Jumala sovitti syntimme ja toi meidät takaisin yhteyteensä. Ihminen pelastetaan susilta ja kannetaan kotiin.

 

Pelastus oikealla hetkellä

Linnaan on langetettu lumous, joka tulee pysyvästi voimaan, mikäli hirviö ei suutele valittuaan ennen kuin erään ruusun viimeinen terälehti putoaa maahan. Tällöin hirviö ja monet huonekalut jäisivät lumottuun muotoonsa eivätkä palautuisi alkuperäisiin henkilöhahmoihinsa ihmisiksi.

Jumalan apu tulee oikealla hetkellä, se on tänäänkin tarjolla!

Elokuvan lopulla on kahakka kyläläisten ja linnan huonekalujen välillä. Kyläläisten jäätyä alakynteen he pakenevat, mutta tällöin viimeinen terälehti putoaa ja huonekalut jähmettyvät, samoin hirviö. Sureva Bella itkee ja suutelee hirviötä oikealla hetkellä. Taika raukeaa ja hahmot palaavat ihmisiksi.


Ihminen on samalla tavoin kiinni synnin kirouksessa. Ilman ulkopuolista apua syyllisyydestä ei pääse vapauteen. Jeesus on sovitustyöllään vapauttanut ihmisen synnin orjuuden ikeestä. Hän on ihmisten rikkeet kantanut ja sovittanut, joten niistä voi olla vapaa. Jumalan apu tulee oikealla hetkellä, se on tänäänkin tarjolla!

 

”Oikealla hetkellä olen kuullut sinua, pelastuksen päivänä olen tuonut sinulle avun. Juuri nyt on oikea hetki, juuri nyt on pelastuksen päivä.” 2. Kor. 6:2.

 

Beauty and the Beast (2017)

Ohjaaja: Bill Condon

Käsikirjoitus: Stephen Chbosky, Evan Spiliotopoulos

Näyttelijöitä: Emma Watson (Belle), Dan Stevens (Beast), Luke Evans (Gaston), Kevin Kline (Maurice), Josh Gad (LeFou).

Ohjaajan muita elokuvia: Mr. Holmes (2015), Viides valta (2013),Twilight – Aamunkoi: Osa 2 (2012), Twilight – Aamunkoi: Osa 1 (2011), Dreamgirls (2006 – Oscar-voittaja).