Uhkauksia, rukousta ja erilaisia kulttuureita


Keniassa syntynyt Richard Ondicho tekee työtä maahanmuuttajien parissa Helsingin Luther-kirkolla.
Teksti Milka Ikäläinen | Kuva Igor Stevanovic ja Richard Ondichon albumi

Ondicho kävi teologiset opintonsa Tansaniassa 90-luvulla, ja sai pappisvihkimyksen, jonka jälkeen hän muutti Suomeen.
– Matkustelin paljon tohtori Reijo Arkkilan kanssa, ja puhuin lähetyskokouksissa, Ondicho kertoo.

– Viime syyskuussa aloitin kokoaikaisen työskentelyn Sleyllä maahanmuuttajien parissa tehden lähetystyötä.

Ondicho työskentelee Helsingin, Espoon ja Vantaan alueilla lähestyen jo entuudestaan tuttuja henkilöitä, sekä heitä, jotka ovat löytäneet Luther-kirkon työn piiriin myöhemmin. Tavoittavan maahanmuuttajatyön lisäksi Ondicho pitää englanninkielisiä messuja joka sunnuntai sekä viikottaisia Raamattutunteja ja kielikahvilaa Luther-kirkolla. Kirkolla on kastettu tähän mennessä Ondichon mukaan kymmenen maahanmuuttajaa, jotka ovat olleet kotoisin Etiopiasta sekä Irakista.

– Yritämme luoda yhteyksiä heihin, jotka löytävät seurakuntaamme ja rohkaisemme heitä tuomaan myös ystäviään, hän selittää.

– Sitä voisi kutsua lumipallo-tyyliksi.

– Kiitän Jumalaa siitä, että kaikki on mennyt hyvin tähän asti, mutta asia on niin, ettei ole vastuuta ilman haasteita.

Haasteina kielimuuri ja kulttuurierot

Haasteeksi Ondicho kokee kielimuurin, sillä suurin osa muslimitaustaisista maahanmuuttajista puhuu pääasiassa arabiaa.

– Heidän englantinsa on huonoa ja useimmissa tapauksissa olen joutunut pyytäämään tulkkia avukseni pystyäkseni opettamaan. Kaikki tulkit eivät kuitenkaan ole teologeja, joten teologiset termit ovat heille vaikeita kääntää. Toinen haaste on kulttuuri – kuten tiedämme, kristinuskolla on oma kulttuurinsa, kuin myös muslimeilla. Muslimien on vaikea jättää oma uskonnollinen kulttuurinsa taakseen kun he kääntyvät kristinuskoon, Ondicho avaa.

Kolmanneksi haasteeksi pastori nimeää ajan – Suomessa olemme tottuneet täsmällisyyteen, kun taas muualla aika ei ole niin tarkka.

– Joskus huomaan unohtavani lounaan, kun aika on kulunut keskustellessa. Mutta minulla on aikaa, ja olen taas huomannut että se merkitsee paljon, kun kuuntelen heidän elämäntarinoitaan, hän tähdentää.

“Jos ei olisi haastetta, olen varma että myös rukoilisin vähemmän.”

Paljon rukousta

Ondicho on kiitollinen työstään Luther-kirkolla haasteista huolimatta.

– Sanottakoon, että olen oikeutettu ja minulla on kunnia palvella pastorina sekä lähetystyöntekijänä tässä hienossa kirkossa. Kiitän Jumalaa teologisista opinnoistani, joita sain Afrikassa, sillä se valmisti palvelemaan pastorina vaikeissa ja haastavissakin ympäristöissä. Minä myös huomaan joskus uppoavani siihen kipuun mitä nämä maahanmuuttajat ovat joutuneet kohtaamaan kotimaissaan. Jotkut heistä ovat menettäneet sukulaisiaan tai jopa vanhempansa sisällissodissa, ja heidän traumansa selvästi vaikuttavat myös minuun.

– Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä haastetta on tuottanut myös se, että kastetut ovat saaneet uhkauksia muslimiystäviltään. Olen kuunnellut joitakin henkilöitä, jotka on heitetty pihalle yhteisasunnoista ja joutuneet olemaan kodittomia, mutta ystävien kautta olemme onnistuneet löytämään heidät. Joka haasteen haluan kuitenkin kääntää plussaksi työssäni, sillä jos ei olisi haastetta, olen varma että myös rukoilisin vähemmän.

“Se merkitsee paljon, kun kuuntelen heidän elämäntarinoitaan.”

Rukoillaan, että Luther-kirkolla tehtävä työ maahanmuuttajien parissa saisi kantaa paljon hedelmää ja Jeesus tulisi rakkaaksi mahdollisimman monelle.

Kuka?
Richard Ondicho
Pastori Helsingin Luther-kirkossa, maahanmuuttajatyössä

Lempiraamatunpaikka
Room. 12:15-16