Työ ja perhe tasapainossa


Matti ja Kirsi tutustuivat IRC-gallerian kautta ja tapasivat toisensa Teran keikalla 2008. He menivät naimisiin heti täysi-ikään tullessaan, mutta elämä ei ole silti mennyt liian nopeasti.

Teksti ja kuvat Aino Kemlin

Matti ja Kirsi asuivat alun perin eri puolilla Suomea ja päätyivät muuttamaan yhteen jo ennen naimisiinmenoa.

– Oltiin kihloissa silloin ja mentiin naimisiin heti, kun Matti täytti 18. Hänellä oli perjantaina ylioppilaskirjoitukset ja lauantaina häät. Siitä on nyt 6 vuotta aikaa ja meillä on kaksi suloista pientä poikaa, Kirsi naurahtaa.

Pari pitää avioliittoa kaiken perustana. Vaikeuksissakin on lohdullista tietää, että ollaan myös Jumalan edessä yhdessä.

– Lapsiperheenä en oikein näe edes muuta vaihtoehtoa, kuin että ollaan oikeasti sitouduttu tähän. Vaikka tulee riitoja, ei tarvitse pelätä, että toinen vain lähtee pois, Matti kertoo.

Perjantaina oli ylioppilaskirjoitukset ja lauantaina häät

Matista tulee toukokuussa Suomen nuorin kappalainen. Matti on nyt 25-vuotias ja Kirsi on 26-vuotias. Vaikka pari on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt jo paljon, ei heistä kuitenkaan tunnu, että vuodet olisi menty liian vauhdikkaasti.

– Kaikki on jotenkin tapahtunut asia kerrallaan, Kirsi kertoo.

– Usein puhutaan sellaisista ruuhkavuosista, kun saadaan lapsia. Mutta me saatiin lapset opiskelijoina. Nyt kun on töissä, on paljon tiukemmat aikataulut kuin opiskelijana, Matti puolestaan pohtii.

 

Kaikki kuitenkin johdatuksessa

Viimeisen vuoden aikana kaikki on tapahtunut kovalla vauhdilla, kun pari muutti Matin työn perässä Turkuun.

– Tämä oli kuitenkin sellainen asia, mistä me oltiin haaveiltu.

Kumpikin painottaa asioista puhumisen merkitystä. On tärkeää olla yhtä mieltä siitä, mihin päin halutaan lähteä. Silloin pystyy kulkemaan kaikki askeleet yhdessä.

“Älkää koskaan käyttäkö tekosyynä sitä, että olette nuoria.”

– Jälkeenpäin on saanut huomata, että vaikkei ole kovin pitkälle elämää suunnitellut, on saanut kulkea johdatuksessa, Kirsi jatkaa.

Kirsi kertoo, että heidät on perheenä otettu hyvin vastaan, vaikka muuttaessaan he eivät tunteneet ketään. Joskus arjen ja työn vilinässä unohtaa kuitenkin pysähtyä parisuhteen äärelle.

Arjen kannalta pari kertoo tärkeäksi sen, että Matin työpaikka on niin lähellä.

– Kun on seurakunnassa töissä, niin pystyy helpommin työaikanakin tapaamaan perhettä. Työaika ja -paikka ovat joustavammat kuin monessa muussa työssä, Matti kertoo.

Pari kannustaa jokaista elämään omien arvojensa mukaisesti.

– Älkää koskaan käyttäkö tekosyynä sitä, että olette nuoria.

 

Parisuhteessa aktiivisena vaikuttajana

Parisuhteessa toiminnan tulisi lähteä sisältä ulospäin. Oma hyvinvointi ja suhde tulisi hoitaa ensin kuntoon ja sitten lähteä vaikuttamaan niin sanotusti toisen siunaus ja hyväksyntä mukanaan. Ihannetilanteessa asioista pystyttäisiin puhumaan myös kotona ja haasteita voisi ratkoa aviopuolison kanssa yhdessä.

Ihmiset ovat kuitenkin erilaisia, eikä kenenkään pitäisi pyrkiä muuttamaan toista. Toinen viihtyy enemmän kotona ja toinen vipeltää toiminnasta toiseen, eikä toista osapuolta saisi painostaa muuttumaan. Mikään ei saisi tapahtua parisuhteen kustannuksella, vaan asioista pitäisi pystyä puhumaan yhdessä. Olisi tärkeää nähdä toinen Jumalan kuvana ja antaa hänen olla sellainen, joksi hänet on luotu

Sen sijaan, että pyrkisi muuttamaan toista tai itseään, tulisi ennemminkin keskustella ja tukea. Erilaisuuden ei tulisi olla uhka, eikä parisuhteessa saisi olla suurta taistelua siitä, kumpi on enemmän oikeassa. Jokainen voi palvella Jumalaa sellaisena kuin on.

Seija Leppänen, Psykoterapeutti