Tuoretta ja uutta Gospelia


Funky Sunday ja BigBless ovat Suomen uusimpia nousevia gospelartisteja. He molemmat olivat gospelin SM-kisojen finalisteja.
Teksti Susanna Hulkko / Kuvat Bändien Promo

Big Bless

BigBless on tuore suomalainen gospelbändi, jossa mukana on Teku, Bensku, Pinja ja Ponte. He tulevat pääkaupunkiseudulta. Juttelen Tekun kanssa puhelimessa, ja kerron juuri fiilistelleeni heidän ihan ensimmäistä biisiä ”Parempaa luvassa”.

-Se oli silloin aluksi alkeellinen ja mielestäni vähän jopa nolo biisi, Teku naurahtaa.

-Me esitettiin se yhdessä nuortenillassa, ja kaikki oli siitä ihan innoissaan, mikä oli hauska reaktio. Sen jälkeen pääsimme uuden vuoden tapahtumaan soittamaan. Keväällä alkoi ovet aukeamaan, ja päästiin lämmittelybändiksi Mikaveljelle. Sen jälkeen olemme ihan tosissamme alkaneet treenaamaan ja tekemään musiikkia, Teku kertoo bändin alkuajoista.

Julistusta ja toivoa

BigBless tekee popahtavaa melodista gospelrappia.

– Se on hyvä, että meillä on kaikilla niin eri vahvuudet. Joskus se on haaste, mutta yleensä se on vahvuus. Meillä on tosi erilaisia biisejä, Teku kertoo.

Bändi haluaa  kertoa ihmisille Jumalasta luovalla tavalla ja levittää sanomaa.

– Meidän biisit ovat sen verran julistavia, että luultavasti uskovaiset kuuntelee niitä eniten, mutta uskon, että siellä joukossa on niitä, jotka etsivät ja antavat musiikin kautta Jumalalle mahdollisuuden. Haluamme myös välittää toivoa.

BigBless oli tänä keväänä yksi gospelin SM-kisojen finalisteista.

– Viikonloppu oli tosi mukava ja NNS voitti ansaitusti. Parasta oli tutustuminen muiden bändien kanssa.

”Me halutaan luovalla tavalla kertoa ihmisille Jumalasta ja levittää sanomaa.”

Pieni, suuri unelma

Teku kertoo, mitä usko heille merkitsee. Uskon kautta he ovat pelastetut ja sen varassa mennään eteenpäin.

-Totta kai kasvetaan uskossa ja mennään isosti eteenpäin, mutta ei ikinä myöskään unohdeta niitä perusjuttuja mistä kaikki on lähtenyt, Teku kuvailee.

BigBlessin haave on kertoa Jeesuksesta Suomen lähetyskentällä.

-Se voi olla joku iso keikka, kuten MNF:ssä tai ihan pieni, jossa on kolme henkilöä ja siellä yksi saa elämän muuttavan ajatuksen. Tämä haave ei ehkä ole silminnähden kovin suuri, mutta Jumalan näkökulmasta tosi iso.

Tällä hetkellä bändi on tekemässä levyä ja toivoo pääsevänsä paljon keikkailemaan.

BigBless:
Pinja Gustafsson
Johanna Holopainen
Joel Johansson
Benjamin Holopainen

Instagram: bigblessmusic

 

Funky Sunday

 

Funky Sunday on ympäri Suomea tulevien kuuden ihmisen muodostama yhtye. Alun perin kitaristi Janne ja basisti Elias perustivat Konsepti 316-nimisen bändin, josta muotoutui Funky Sunday vuonna 2015.

Bändin nimikin jo kertoo jotain heidän tyylistä ja meiningistä. He tekevät iloista ja groovaavaa musiikkia.

– Jos yhdellä, sanalla pitäisi kuvata, niin me tehdään groove-musiikkia, tai sellaista rytmimusiikkia. Mutta tämä on pikkasen sellaista funkya, soulia, r&b:tä ja pikkasen jazzia ja pop-vivahdettakin siitä voi löytää. Tätä on vaikea kuunnella ihan vain olemalla paikallaan, kuvailee bändin solisti Pia.

Iloa, lepoa ja toivoa

Funky Sunday:lla on suunnitelmissa kiireisen kesän jälkeen paneutua tiiviimmin musiikkiin ja keikkailuun. Syksyllä on odotettavissa uusia julkaisuja myös.

– Haluamme musiikilla tuoda hetken, jolloin voi irrottautua arjesta ja kokea iloa, toivoa ja valoa. Elämä on joskus vaan raskasta ja kaikilla on kaikkea, mutta meidän musiikkia kuuntelemalla voi saada iloisen fiiliksen. Vaikka kaikki ongelmat ei sillä häviäisikään, niin hetkeksi saa lepohetken kaikista murheista.

– Jos ajattelee gospelia, niin se on ilosanomaa ja sellainen ilottelu on jotenkin jäänyt vähemmälle monesti. Eli halutaan hengellisen sanoman lisäksi välittää iloa ja toivoa, Pia kuvailee bändin tarkoitusta.

Tätä on vaikea kuunnella ihan vain olemalla paikallaan.

Gospelkentän ulkopuolelle

Funky Sunday:lle usko on kaiken lähtökohta ja perusta. He ovat todella kiitollisia siitä, että he ovat saaneet aloittaa musiikin tekemisen seurakunnassa ja ovat siellä voineet harjoittaa omaa lahjaansa. Sanoma ja ilo musiikin tekemiseen nousevat juuri uskosta.

Funky Sunday osallistui gospelin SM-kisoihin. Kokemus oli heille positiivinen, ja siitä jäi heille hyvä mieli. Unelmana heillä on tehdä vielä enemmän musiikkia ja päästä myös ei-hengellisille lavoille, esimerkiksi Pori Jazziin.

—Musiikki on Jumalan lahja, ja sen tekeminen on ihan timanttista hyvällä porukalla. Pidetään musiikki meitä lähellä!

Funky Sunday:
Lead Vocals: Pia Wijerama
Piano/synth: Eemil Viljamaa
Bass/backing vocals: Elias Viljamaa
Guitars: Janne Lautamäki
Drums: Sari Kujala
Backing vocals: Suvi Savola