Tunnusta rohkeasti


Tuntui aika siistiltä vuoden 2009 maaliskuussa saada ajokortti. Omaa autoa minulla ei ollut, mutta vanhemmat antoivat auliisti omaansa lainaan. Kerran ajoin sitten isän autolla ojaan. Mitään ei sinänsä sattunut minulle tai autolle, mutta melkein itku tuli. Päässä jyskytti vain yksi ajatus: mitä isä nyt sanoo…

Ajattelin, että oli tosi noloa ajaa ojaan. Eihän kukaan aikuinen mies nyt sellaista. Jouduin soittamaan isälle ja häpeillen kertomaan, mitä oli tapahtunut. Mutta isäpä sanoi: ”Antero, kaikki on hyvin.” Hän lupasi soittaa Erkki-sedälle, että tulee traktorillaan kiskaisemaan auton ylös ojasta. Isällä ei ollut äänessään yhtään ärtymystä tai pettymystä. Ja sitten kun pääsin kotiin, keitettiin kahvit.

Tuntui hyvältä, että isä suhtautui minuun rakastavasti ja hyväksyvästi. Tuntui hyvältä, että isä antoi minulle siitä eteenpäinkin autoa lainaan. Kipeimmin tarvitsin juuri sitä, että isä on minulle armollinen.

Minä tarvitsen ja sinä tarvitset armoa ihan joka päivä. Raamattu kertoo, ja tämä lehti kertoo ainoastaan sellaisista ihmisistä, jotka joka päivä tarvitsevat rakkautta, hyväksyntää ja anteeksiantoa.

Joskus voi tuntua siltä, että Jumalan armoon on vaikea turvata. Se voi johtua siitä, että tunnet itsesi liian syylliseksi. Toisaalta se voi johtua siitäkin, että on vaikea myöntää omaa heikkouttaan. Voi olla vaikea myöntää Jumalalle tai toiselle ihmiselle, että tarvitset armoa.

Kehotan sinua rohkeasti tunnustamaan oman heikkoutesi, ja että tarvitset armoa. Jos mieltäsi painaa jokin erityinen synti, riippuvuus tai häpeä, kannustan sinua ottamaan sen vaikealta tuntuvan askeleen, että tunnustat sen.

Jumala on antanut meille ihan erityisen lahjan, jossa synnit voi tunnustaa ja saada anteeksi. Voit pyytää joltakulta pastorilta henkilökohtaista rippiä. Siinä saat kertoa, mikä omaatuntoa painaa ja saat henkilökohtaisesti Jumalan anteeksiannon. Ja se tuntuu aika upealta. Voin suositella!

Voi tuntua isolta kynnykseltä lähestyä pappia tällaisella asialla. Rohkaisen myös toiseen mahdollisuuteen: ole tilivelvollinen jollekin luotettavalle ihmiselle. Jos kamppailet jonkin asian kanssa, ehkä voit laittaa aina jollekin luotetulle ystävällesi viestin, että nyt mokasin. Ehkä kaveri voi rohkaista sinua jollain raamatunkohdalla tai rukoilla puolestasi.

Myönnä rohkeasti oma heikkoutesi. Se on paljon parempi idea kuin pitää asiat vain omana tietonasi. Jumala on armollinen, ja haluaa, että otat hänen armonsa vastaan.